Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. június 8., kedd

Geranium dalmaticum – dalmát gólyaorr

Dalmácia és Albánia hegyeiben honos, sziklás hegyoldalakon él.
15 cm magas párnát képez, a virágai tiszta rózsaszínûek, sötét porzókkal. Könyv szerint június-júliusban virágzik, de az idén nálunk már májusban elkezdte.
Nemrég kaptam egy kis növényt tôosztásból, szépen fejlôdik, sok bimbó van már rajta.
Egy nagyobb kerti edénybe ültettem, a következô hasonlóan száraz- ságtûrô fajok társaságába: Iris pumila, Lithodora oleifolia, Dianthus myrtinervius (néven kaptam a magot, de valószínûleg nem az), Campanula portenschlagiana.


Egyelôre mind kis méretû magoncok, tôosztásból vagy dugványból származó gyerekek, van helye mindegyiknek a további növekedéshez.

Campanula raddeana

Kaukázusi faj. Georgia hegyeiben endemikus, 1000 m körüli magasságokban él. Graham Nicholls szerint meglepôen jól viseli az árnyékot és a rossz talajokat is (G. N.: Dwarf campanulas,  Timber Press 2006). Nálam az erkélyen kb. 10-tôl 12 óráig süti a nap. 

Két éve vettem Nyitrán egy magoncot, 1 cm-es levelekkel, abból lett egy 30 cm széles és 25 cm magas bokor, az idén virágzik elôször. 
Szárai elágazódnak és sok virág fejlôdik rajtuk. Ezek jócskán lehúzzák, ezért nem árt megtámasztani, vagy sziklakertben nagyobb kövek közé tenni, amelyekre ráomolhatnak a dúsan virágzó hajtások.


Levelei 5 cm-sek, kétszeresen fûrészes szélûek:


A virág bimbóban fehér, kinyílva levendulaszínû, 3 cm széles és 2 cm hosszú. A pollen narancsbarna.


Föld alatti indákkal nagyon terjed, agresszív növénynek tûnik, de nagyon szép, csak vigyázni kell, hogy mi mellé ültetjük. Nálunk hóvirág (Galanthus), téltemetô (Eranthis hyemalis) és májvirág (Hepatica nobilis) van mellette, ezekkel egyelôre jól megvan. Mivel a lombja télen leszárad, és viszonylag késôn hajt ki, nem zavarja a kora tavaszi virágok érvényesülését, nyáron pedig "elissza" tôlük a fölösleges vizet. A májvirág leveleit pedig a nyár folyamán jótékonyan árnyékolja.
A fenti szerzô szerint könnyen tartható és magról illetve tôosztással jól szaporítható. A szaporítás nálam még kipróbálásra vár.