Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. augusztus 27., hétfő

Hófehér és a kék cinege

A fehér zefírvirág is meghozta az első sorozatot, de – talán a kánikula miatt – nagyon rövid ideig élvezhettük a virágokat, gyorsan elnyíltak. Ő mindig jóval később kezdi a virágzást, mint a rózsaszín faj. A virágok kisebbek, a levelek pedig nem laposak, hanem félhenger keresztmetszetűek, és jóval keskenyebbek, mint a Zephyranthes grandiflora esetében.

ZEPHYRANTHES CANDIDA
ZEPHYRANTHES CANDIDA VIRÁG

Ez pedig a mai virág helyetti vidámság:

FÜRDIK EGY KÉK CINEGE A FÉRJEM ÁLTAL KÉSZÍTETT MADÁRITATÓ-FÜRDETŐBEN.
Később aztán jött egy széncinege is, és addig csetepatéztak azon, hogy ki fürödjön,  míg végül mindkettő odébbállt.

2012. augusztus 16., csütörtök

Nyár és ősz között

Megjelent az első őszi ciklámen virág a ciklámen ládában. A hederifolium-ra tippelek, egyrészt mert "hivatalosan" ő kezdi leghamarabb az őszi virágzásúak közül, másrészt, mert a szirmok tövénél jellegzetes fülecskék vannak, ami (többek között) a hederifolium tulajdonsága. Nem lesz sokáig magányos, mert több társa is készülődik, sőt, a láda másik oldalán is egy másik faj, talán az africanum.


A mindenféle nemzetiségű kertészek véleménye megoszlik ezekkel a mediterrán vidékekről származó ciklámenekkel kapcsolatban. Egyesek szerint a legtöbb fajt nyáron csontszárazon kell tartani. Másoktól viszont azt olvastam, hogy igenis időnként kell adni nekik egy kevés vizet, alulról, különben a gyökerek teljesen elhalnak, ami ugyan nem öli meg a növényt, de legyengíti. Hiszen az élőhelyükön, legyen bár az nyáron száraz, a gyökerek le tudnak menni mélyre a talajban, felkutatni egy kevés nedvességet. Cserépben viszont nincs ahova menni. Ez számomra teljesen logikusnak tűnik, úgyhogy a ciklámen ládának a tálját nyáron is feltöltöttem időnként vízzel. Attól még a felsőbb rétegekben, ahol a gumók vannak, teljesen száraz maradt a talaj.
Most, hogy előbújtak az első virágok, a növények jelzik, hogy beindultak az anyagcsere folyamataik, vizet kérnek. Amíg nincs levél, addig még akár maradhatnának is szárazon, de ismét csak a jó kondíció megőrzése végett most már elkezdem a rendesebb öntözést. Magyarán, annyiszor töltöttem tele vízzel a tálat, amíg a talaj felső része is enyhén nedves lett (ujjpróba!). Most egy darabig ismét nem kapnak vizet, hagyom megint kiszáradni a gumók körüli részt, aztán 2-3 hét múlva újra nedvesítek. Ha kijönnek a levelek, akkor már rendesen és rendszeresen fölülről is öntözök majd.


Eközben az erdei ciklámenek is ontják még a virágokat, már amelyik képes rá. Ebben a nagy cserépben több növény is van, de úgy tűnik, idén nem boldogak annyira, mint az előző években, mert ahhoz képest kevés a virág. Mivel a hajtások ide-oda kúsznak a föld alatt, nem lehet kideríteni, hogy végülis hány gumó virágzik, de ebből a kis kompakt csokorból úgy gondolom, hogy sajnos csak egy:

CYCLAMEN PURPURASCENS
Az árnyéki ládában viszont biztos, hogy csak egy gumó van, de az minden évben gyönyörű. Ő egy sötét virágú, a levelei pedig majdnem teljesen mintázat nélküliek. Ilyen változatokat Szlovéniában az erősen napos helyeken láttam. Állítólag van egy Fatrense nevű alfaj (vagy változat?), amely a neve szerint a Fátrából származik, és az is ilyen sötétbíbor virágú és sima zöld levelű.
A miénk mindenesetre Ausztriából jött, egy Linz-i kertből, amelynek tulajdonosa sajnos már nem él.  Kedves, meleg szívű növénybarát volt Johannes Höller, és fiatalon vitte el korunk rémisztő betegsége.
A ciklámenek emlékeznek rá, és emlékeztetnek.

CYCLAMEN PURPURASCENS

A télen vásárolt hófehér szobai ciklámen is már néhány hete virágzik nyaralóhelyén, a hársfa tövében. A nagy meleg miatt a virágok nem tudtak a levelek fölé emelkedni, annyira gyorsan nyíltak ki.



... és aztán előbukkant a nap a szomszéd ház mögül...

A SZOBAI KISKERT
AFRIKAI IBOLYA (SAINTPAULIA)

ZEPHYRANTHES GRANDIFLORA
MINDIG CSAK AKKOR MUTATOM, AMIKOR VIRÁGZIK. VALÓJÁBAN HULLÁMOKBAN, 2-3 HÉT SZÜNETTEL.

EGYIPTOMI CSILLAGCSOKOR (PENTAS LANCEOLATA FAJTA)
Nagyon meg vagyok vele elégedve, amióta megvettem folyamatosan bontja a virágokat. Igaz, kap rendszeresen vizet és tápoldatot, a bakopa viszont ugyanilyen körülmények között elpusztult, csaknem egyik napról a másikra.
Ahogy a fenti képen látszik, a gyopár virágai is szépen tartják még magukat. Föntről a Bowieia volubilis függöny lóg a képbe, megjelentek rajta a kis zöld csillagocskák.
Elborzaszt a gondolat, hogy megint közeleg az ősz, nekem erre csak a virágok tudnak vigaszt nyújtani.