Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2013. január 28., hétfő

Hős hóvirágok, avagy: harc az élet

A hóvirág nem mindenhol és nem feltétlenül egyenlő a tavasszal. Előszöris vannak ősszel virágzó fajok/fajták, másodszor az enyhébb telű országokban gyakorlatilag egész télen virágozgatnak a hóvirágok, ha bírnak a hóval. Mostanában ugyan a briteknek is keményebb teleik vannak, de a hóvirág azért ott alapvetően ősztől tavaszig jelen van a kertekben, amennyire én innen látom.
Itt nálunk valahogy mégiscsak el tudja hitetni velünk januárban, hogy közeleg a tavasz. Vasárnap azért mentünk el az Alcsúti Arborétumba, hogy hinni tudjuk ezt.


Mi készteti arra a hóvirágot, hogy akár már ősszel, de legkésőbb januárban kibújjon a hagymából, mi ez az ő belső órája, ami ébreszti? Csak a talajhőmérséklet változása lehet.

Aztán, ha már kint van a hajtás csúcsa, akkor annyira lélegzik, hogy több centi vastag hótakarót is képes megolvasztani maga körül, és már a bimbó is ott van.


Mindez igen sok energiájába kerül, pedig ilyenkor egy árva rovar nincs, aki meglátogassa. Az viszont tény, hogy előnyben lesz az egyéb tavaszi virágokkal szemben, amikor majd megjelennek az első bátor méhek.

Saját tapasztalatom szerint ha az ember ilyen "csomagolt" állapotban beviszi a hóvirágot a meleg lakásba, nem nyílik ki, hanem szép lassan elszárad a bimbó.

Kertészeti tévhit, állítólag, hogy a hóvirágot akkor kell átültetni amikor éppen virágzik. Ugyanúgy, mint minden hagymást, őt is nyugalmi időszakban, vagy legrosszabb esetben a levelek sárgulásakor kell átültetni (ilyenkor persze könnyebb megtalálni a hagymát). És nem szeret sokáig kint lenni a földből.

Többféle mérsékelt égövi hagymás cserépben tartásával próbálkoztam már, általában sikerrel, a hóvirág talán az egyetlen, amely nem maradt meg soha nálunk. Pedig egy nagy edénybe ültettem mindannyiszor, hogy minél stabilabb legyen a talajklíma. Ennek ellenére a második évben már soha nem virágoztak, aztán szép lassan el is tűntek. Azt hiszem, az erkélyünk nyáron túl meleg neki. A hóvirág nem szeret kiszáradni és fölmelegedni nyáron sem, ellentétben a krókusszal vagy a botanikai tulipánokkal, mondják a "nagyok". Furcsa nekem, hogy ennek ellenére a Budai-hegyekben, ahol nyáron szénává aszik a fű, mégis rengeteg Galanthus nivalis tenyészik, és úgy tűnik, amióta betiltották a szedését, nagy kedvvel szaporodik. Igaz, többnyire az erdők alján, vagy legalább a terebélyesebb cserjék tövében, ahol, ha csapadék nincs is, talán nem forrósodik annyira át a talaj.

Alcsúton a G. nivalis mellett mediterrán fajokat is telepíttetett József nádor. Végre táblákat is tettek ki, ezekből megtudtuk, hogy négyféle faj találtatik meg ott jelenleg: Galanthus nivalis, fosteri, plicatus és a Galanthus elwesii, amelyik a legkorábban nyíló. Ő egyébként illatos is. Talán az ő hős bimbóit fotóztuk vasárnap fázós kézzel a mínusz fokokban.
Érdemes márciusra betervezni az alcsúti hóvirágmezőt, aki még nem látta. (Ha esetleg februárban nem tudnánk elmenni Colesburn-ba, haha.)


3 megjegyzés:

Petra írta...

Gyönyörű kedves, kecses virágok. (Nekem sincs hóvirágom,azért ezt még pótolni fogom.)

Nyözö írta...

Nálunk van néhány vad tő, amelyik március közepe táján szokott virágozni. Ültettünk is tavaly ősszel pár hagymát, ami elvileg mostanság kell h megjelenjen. Még az ünnepek alatt láttam is néhány kidugott kis hajtást, de aztán jött a nagy havazás és jól eltemette őket. Lévén oda kerültek krókuszok is nem tudom melyik volt, de remélem majd kiderül idővel... :)

Gabi írta...

Idén mi sem szeretnénk lemaradni a hóvirágmezőről ! Persze csak az alcsútiról ... khm ...