Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2014. szeptember 26., péntek

A vetővirág dícséreteLátszólag olyan, mint egy citromsárga őszi kikerics. De ha hű akarok lenni magamhoz, el kell mondanom, hogy botanikailag mégis különböznek. Na de erről csak annyit, hogy a vetővirág (Sternbergia) amarilliszféle, a kikerics (Colchicum) pedig... kikericsféle! Ez mindent megmagyaráz, nem?
Egyszerűbb, ha megnézzük a leveleiket. A kikericséi most még nem is látszanak, csak tavasszal bújnak elő, a vetővirágéi szebbek, és már most körüllengik a virágokat, hosszúak és sötétzöldek.

Általában nyár végétől lehet kapni a hagymáját, gyakran piacos néniknél, és sürgősen el kell ültetni, hogy még azon ősszel virágozhasson. Próbálkoztam vele edényben is, de évekig csak leveleket hajtott, aztán angolosan lelépett, eltűnt. A nagyobb méretű hagymásoknak valószínűleg nem megfelelő a talajklíma cserépben, vagy legalábbis egyeseknek nem. Másoktól is hallottam, hogy cserépben nem virágzik, de azt is, hogy igen. Én végülis úgy döntöttem néhány éve, hogy többet nem kínozom edényben. Ezek most friss hagymák. Nem fogom fölszedni nyár elején, nem vagyok híve annak, hogy "iskolavégénfölszedni-iskolakezdéskorelültetni". Legalábbis nem minden évben. A növény majd jelzi, mert amikor gyarapodnak a levelek, de fogy a virág, akkor valószínűleg túl sok már a hagyma egymás nyakán, ilyenkor kell szétszedni, hogy legyen életterük. Könyv szerint a vetővirág amúgy sem rajong a bolygatásért. Napos helyet szeret, ezt vegyük figyelembe, nyáron se legyen mély árnyékban. A meszet jól bírja, a pangó vizet viszont egyáltalán nem. Talán látszik a képen, hogy a sziklakert tetejére ültettem, ahol leggyorsabban szárad a talaj. Nyár végén viszont kapjon vizet, különben előfordulhat, hogy nem virágzik.

Aki szereti a sárgát, ültessen vetővirágot! Borús, hűvös őszi napokon gyönyörű, bár nem nyílik ki, meleg, napos időben pedig csodaszép!

STERNBERGIA LUTEA
Frissítettem az Események oldalt, ezentúl igyekszem melegen tartani azt is.


2 megjegyzés:

Petra írta...

Szép:) És a fotóid....már beletörődtem, hogy soha de soha nem fogok úgy fényképezni, mint te/ti:)

Kata írta...

Köszönöm.
Ne törődj bele, hiszen Neked is van mit fotózni!!!