Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. augusztus 4., szerda

Levendula cserépben


Most vágtam le a levendulánkról az elnyílt virágokat és eszembe jutott, hogy errôl a növényrôl sokat és sokfele írnak, manapság divatos, de a cserépben tartásáról nem sok szó esik. Az igaz, hogy a faiskolában konténerben nevelik, de ez csak 1-2 év, aztán megveszi az ember és normális esetben kiülteti a kertbe. Lehet cserépben is tartani, mint ahogy mi évek óta ezt tesszük. Ilyenkor azonban oda kell figyelni az öntözésére, fôleg, ha már régen nem volt átültetve, jól benôtte a cserepet, és még inkább, ha agyagcserépben van, ami ugye szebb, és jobban illik hozzá mint a mûanyag, de sokkal gyorsabban kiszárad. 


Kánikulában nagyon le tud kókadni, ha már néhány napja nem kapott vizet. A levendula nem csak azért szárazságtûró, mert a levelei keskenyek és ezüstös szôrökkel borítottak, ami védi a naptól és megakadályozza a túlzott párologtatást, hanem azért is, mert szabadföldben a gyökere igen mélyre hatol és megkeres magának minden csepp vizet. Cserépben tartva viszont szegény hiába próbálkozna ezzel a stratégiával. Ezért nagy melegben ugyanúgy öntözöm, mint a többi növényünket, három naponta jó alaposan, reggel korán, vagy este. A cserép alján a fölösleges víz el tud folyni. Tavasztól virágzásig kálium túlsúlyos tápoldatot is adok neki, de csak ritkán, és – ami igaz igaz – nem túl rendszeresen.

Minden évben vissza szoktam vágni. Az elsô két-három évben ezt virágzás után tettem, de aztán megjártam. Ugyanis két tövet vettünk kb. négy éve, és az egyik egy erôteljesebb nyírás után többé nem hajtott ki, a maradék levelei is elszáradtak. Úgyhogy azóta a meglévô inkább tavasszal, a növekedés megindulása elôtt, valamikor áprilisban kap egy kis frizura igazítást. Virágzás után csak a virágszárakat vágom le. És mostanában már a tavaszi visszavágás sem olyan drasztikus méretû, mint az elsô 1-2 évben, mert nem akarok minden zöldet levágni róla. Nem tudom, hogy egy cserépben tartott növény egy ilyen "fiatalítást" túlélne-e.
A töve már erôteljesen fásodik. Az az érzésem, hogy most már kezdi kinôni ezt a cserepet. Sok levele barnul, csak a szárak tetején van zöld. Úgy tûnik, hogy csak néhány évig tud igazán szép lenni cserépben. Ezért most azt találtam ki, hogy idén nyár végén megpróbálom dugványozással szaporítani, és így néhány új növényt hozni létre, az "öreget" pedig jövôre kiültetni a kertbe a rózsák alá.
Dugyányozással állítólag könnyen szaporítható, errôl majd írok, amikor itt lesz az ideje.

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

üdv.
azt szeretnek kérdezni nem tudja-e véletlenül a levendula magról is ültethető?
mert én egyszer kipróbáltam de semmi eredménye nem volt.

Józsa Kata írta...

Levendula magot én még nem vetettem, saját tapasztalatom így sajnos nincs. A kertészeti egyetemen nekünk azt tanították, hogy a nyár végén érő magot tavaszig szárazon kell tárolni, és március-áprilisban vetni fólia vagy üveg alá (én ezt "két ablak közé"-vel szoktam helyettesíteni :)). Így állítólag hamar csírázik, de utána lassan nő, ezért faiskolában nem is nagyon alkalmazzák ezt a módszert, mert későn lesz belőle piacképes növény. A száraz tárolásnak fontos szerepe lehet, mert sok magnak utóérésre van szüksége. A száraz élőhelyekről származó növények magjaira ez különösen jellemző. Bár, ha vásárolt magot vetett, akkor ezt a száraz tárolást már valószínűleg megkapta.
Csak azt tudom mondani, hogy ne adja fel, mert elvileg működnie kéne a magvetésnek. Magam is örülnék, ha megírná a tapasztalatait.
Kata

Névtelen írta...

En ultettem uzletbol vasarolt magot, a hatasfok kicsi volt, de lett egy darab gyonyoru novenykem, ami atveszelte a telet is. En tavasszal ultettem egyenesen cserepbe a magokat, majd osszel ultettem at a kertbe, nem hasznaltam uveghazat, es a fold sem a legjobb minosegu. Valoszinu, hogy jo foldben egesz jo termes lesz, es egy zacsko mag nem kerul annyiba, hogy aki szeret kerteszkedni, az ne probalja ki. Merem ajanlani mindenkinek, mert ahogy latom, egeszen szivos noveny...

Józsa Kata írta...

Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velem (velünk) ezt a tapasztalatát, és teljesen egyetértek, érdemes kipróbálni.
Köszönöm szépen!

Névtelen írta...

Én is vetettem már, igaz, saját növényről szedtem a magot. Valahol olvastam, hogy egy hideg perióduson át kell esniük a csírázáshoz. Egy kis darab folpack fóliába tettem egy kis kanál homokot és a magokat belekeverve, betettem a fagyasztóba. Hogy emiatt-e vagy szegények egyébként is kicsíráztak volna, mindenesetre sikerült. Sajnos nagyon vontatottan fejlődtek, de bizonyára a talaj sem volt megfelelő. Szóval, ha levendulára vágyom, veszek egy-két cseréppel készen.
Sok sikert a kertészkedéshez, üdv: Éva

Névtelen írta...

Én ebben a hónapban ültettem cserépbe levendulát. Talán egy kicsit későn, 5-én. Ehhez képest az a meglepetés ért ma, hogy kicsírázott!! Nagyon reménykedtem, hogy sikerülni fog. Nem voltam biztos, hogy jó ötlet volt-e celofánnal lefedni a cserepek tetejét (persze úgy, hogy kislyukakat ütöttem rajtuk), de gonoltam így megkapják a kellő stabil hőmérsékletet (mivel az ablakomban vannak).Csak azt nem tudom, hogy meddig hagyjam rajtuk? Mivel még nem csírázott ki mindegyik ahová ültettem.
Katalin

Józsa Kata írta...

Kedves Katalin,
A lyuggatott celofánt nyugodtan rajta hagyhatja addig, amíg a magoncok akkorák nem lesznek, hogy már eléri a "fejük". A frissen csírázott magoncok is szeretik a stabil hômérsékletet, és fôleg a páratartalmat, és így a talaj is nehezebben szárad ki. Ha már elérik a celofánt, akkor vegye le, de akkor se tegye ôket rögtön a szabadba, se nagyon erôsen napos ablakba. Mindenhez fokozatosan kell szoktatni, mint a csecsemôt :)
Szívbôl örülök a sikernek, én nagyon szeretem látni, hogy kicsíráznak a magok és fejlôdnek a kis magoncok.

Névtelen írta...

Kedves Kata!
Én januárban kaptam néhány különböző fajta levendulát, világos pincében tartottam, mert a fagyok miatt nem mertem kiültetni. Márciusban kiültettem őket, megmetszettem, az egyik fajta hajtott is azóta meg egy másik fajta is talán, utóbbin elég kicsik a levelek még. A többi viszont száraznak tűnik, már a kiültetésnél is gyanús volt, mert azon nem voltak friss hajtások. Míg a pincében volt, locsoltam, fényt is kapott, most meg már a kertben van. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint előfordulhat, hogy még fog hajtani a többi is? Tudok valamit tenni a megmentésére?
Köszönettel: Marcsi

Józsa Kata írta...

Kedves Marcsi!
Nekem az az elvem, hogy amikor már biztos vagyok benne, hogy elpusztult egy növény, akkor még adok neki egy esélyt. Ez így hülyén hangzik, tudom, de néha segít. Nem tudom, milyen fajták (nem is nagyon ismerem a fajtákat), de lehet, hogy:
1, esetleg nem télálló nálunk
2, későn hajtó fajta
Szóval én még öntözgetném egy darabig, ha ez nem jelent gondot. Azt gondolom, hogy ha május végéig nem kezd hajtani, akkor valószínűleg már nem is fog, de addig még érdemes próbálkozni. Lehet, hogy esetleg túlságosan visszavágta? Bár, ha egészséges a növény, mindenképp ki kéne hajtania. Ha vannak szárak, meg kellene nézni, hogy könnyen elpattannak-e, nagyon száraznak tűnnek-e. Az szokott gond lenni a levendulával cserépben, hogy télen egyszerűen kiszárad. De mivel azt írta, hogy öntözte, itt nem ez a baj. Mást sajnos nem tudok mondani, mint hogy öntözze türelmesen, és sok sikert kívánok.

Csilu írta...

Kedves Kata!

Tavasszal elvetettem egy csomag boltban vásárolt levendulamagot, amiből 5 tő kelt ki. Most kb 15 cm-es növénykéim vannak. Féltem őket a hidegtől, ezért felvettem a kerti földből és cserépbe ültettem. A kérdésem az lenne, hogy mi lenne a célszerűbb, ha leviszem a pincébe - ami nem világos - vagy inkább vigyem be a szobába, ahol 18-20 fok a hőmérséklet, és ott teleljenek át?
Válaszát előre is köszönöm.
Csilla

Józsa Kata írta...

Kedves Csilla!
Legjobb az lett volna, ha otthagyja a kerti földben, és esetleg télre fenyőággal betakarja. Tulajdonképpen nem a fagytól, hanem inkább a téli, úgynevezett két fokos esőktől kellett volna védeni.
De ha már így lett, semmiképp ne a lakásban teleltesse! A pincében legyen, minél hűvösebb, annál jobb. Havonta egyszer adhat egy kevés vizet, hogy ne száradjon ki csontra a talaja, de vizes se legyen.

Unknown írta...

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem az lenne, hogy cserépben mennyire bírja a sötétebb nem napfényes helyet a szobában?

Józsa Kata írta...

Hosszabb távon semennyire. Szép lassan meghal, úgy, hogy észre sem veszed.

Unknown írta...

Engem az érdekelne, hogy lakásban tartva eletben marad e, vagy ki kell ultetni a kertbe.

Józsa Kata írta...

Kedves Noémi!
Eggyel följebb gyakorlatilag ugyanerre a kérdésre válaszoltam. A levendula nagyon fényigényes, levegőigényes, nem szobanövénynek való. Egy darabig elvan, aztán szép lassan elpusztul lakásban. Télen is túl meleg lenne neki. Legalább egy ablakládába ki kell ültetni (az ablakon kívül, természetesen). Ott viszont nagyon rendszeres öntözést igényel.

Nyözö írta...

Kiváncsi voltam erre a levendula cserépben dologra, mert gondoltam egy naaaagy cserépbe tenni egyet. (Nagy alatt egy négyzetes dézsaméretűt értek) Írtad, hogy mélyre megy a gyökere, és ez elgondolkoztatott, hogy miért maradnak olyan csenevészek a levenduláim.
Az a sanda érzés fészkelődik bennem, hogy nem elég mély a talaj nekik, a sok kő az vélehetően feltartja őket a növekedésben. Mi tagadás, kiültetéskor nem kaptak több m3 laza földet.

Azt hiszem, hogy az egyiket kiszedem, csákányozok neki egy nagy gödröt, és meglátjuk mi lesz. :)

Józsa Kata írta...

Nem lehet inkább az az oka a csenevészségnek, hogy nem kapnak elég napsütést ott nálatok az erdôszélen? Itt nálunk is van most a kapunál, tavaly ilyenkor ültette egyik szomszéd, hatalmasat nôttek egy év alatt. De ott majdnem egész nap süti a nap (ha egyáltalán süt). Igaz, a talaj nem annyira köves, hanem gyakorlatilag építkezésbôl maradt sitt, amit szokás szerint elterítettek annak idején a ház körül.

Névtelen írta...

Itt velünk szemben egy egész sövény van, annyira jó illatú lenne, ha nem egy főúton lennénk. Nekem is van egy kis cserépben, egy virágüzletben vettem. Csak forralt vízzel locsolom, szerintem a klóros vízet nem igazán csípné a levendula. Az utóbbi napokban esős, borult idő volt, látszik is szegénykén, tiszta kókadt, hiába tettem ki az ablakba, még a másodvirágzást is abbahagyta. Összecsukódott, és mintha száradni is kezdene, de kap elég vizet. Elég hűvös van, 12 C szinte egész nap nyitva rá az ablak, ott ácsorog, sütkérezik, ha van napocska. Mi lehet vele? Fázik? Nem jó vízzel locsolom? Esetleg tápozni kéne? Mert az olvastam, h elvan egészen tápanyag szegény környezetben is. Kiültetni nem tudom,mert panelban lakunk. Balkonunk sincs.
Más fűszernövényekkel párosíthstó pl ládában?

Józsa Kata írta...

Ha kókad, az azt is jelentheti, hogy túl sok vizet kapott. Különösen ilyen hideg, lucskos, párás időben jobb nem is öntözni egyáltalán. Tápozni pedig ilyenkor már semmiképpen, mert akkor elkezd friss hajtásokat növeszteni, amik aztán télen szépen elfagynak.
Én kiszedném a cserépből, és megnézném a gyökerét. Ha nagyon lucskos a földje, akkor hagynám egy kicsit kiszáradni, vagy átültetném új, majdnem száraz földbe. Egyébként én soha nem vettem észre, hogy bántaná a klór, a meszet pedig kimondottan szereti, sőt, igényli, ezért teljesen jó neki a csapvíz. Más szárazságtűrő fűszernövényekkel nyugodtan társítható, pl. rozmaring, zsálya, kakukkfű oregano. Egyik sem túlzottan tápanyagigényes, nem is jó agyontápozni, mert akkor megnyúlnak, szétdőlnek.
Remélem segítettem, sok sikert!

Csilla írta...

Szia az előző hozzászólód vagyok, meglehet, hogy kicsit sok vizet adtam neki. Két naponta nedvesítettem a földjét, de ezek szerint ebben a hidegebb időben nem kell neki. Köszönöm, megnyugtattál, hogy neki nem árt a csapvíz. (Én viszketek tőle) Szegényke annyira össze van húzódva, mint valami lándzsa(kicsit száraz is a levele), talán fázik? Reggel ki szoktam tenni ablakba, a párkányra, hogy találkozzon bogarakkal meg egyebekkel, ne legyen steril környezete.

Még kicsi növényke, cserépben van, kb 20 centisre vágtam épp tegnap, de nem egészen az új kis sarjakig. Ráhagytam még 4-5 centit. Bár az újakig kellene a leírásod alapján, igaz? Félek eléggé kicsi lenne akkor már szegény.
Akkor azt mondod ne öntözzem és nézzük,mi történik? Amíg kellemesen meleg volt bent, addig csodaszép volt, nem nézett ki ilyen kis esetlennek szegény.

Félek, ha kiveszem, úgy jár,mint a petrezselymem. Még szárazabb lett a levele és elpusztult.

Mit javasolsz, feltétlen ültessem át?

Józsa Kata írta...

Kedves Csilla,
Hát, én nem ilyenkor metszem, hanem virágzás után, vagy tavasszal, ezt írtam is. Most már ne vágd vissza jobban. Amit írsz, abból nekem nagyon erős a gyanűm, hogy túlöntözted, de így látatlanban nehéz megmondani. Hidegben a túl sok víz gyökérrothadást okoz. Amúgy a levendula nem "fázhat" ilyenkor. Én télen is kint tartottam a cserepeseket is, de akkor sem fáztak. Viszont ha kis cserépben van, fagyos időben átfagyhat a földje, és attől elpusztulhat, ezért is áttenném mindenképpen nagyobb cserépbe, és valami módon mégiscsak kint teleltetném a szabadban, mert lakásban nem hiszem, hogy túléli a telet. Igen kevés neki ott a fény, és túl meleg van ehhez képest. Ha meg nem megy a kint teleltetés, akkor kezeld egynyáriként: ha már nem tudod kint tartani, dobd ki, és jövőre vegyél másikat. Tudom, hogy ez nem kellemes, de sajnos a lehetőségeink időnként határt szabnak nekünk :(
Persze, ha rám hallgatsz, úgy csinálod, ahogy jónak látod, én csak a saját véleményemet mondom, ami némi tapasztalaton alapszik, de ez nem jelenti azt, hogy kőbe van vésve, mert a természet sok mindenre képes.

Csilla írta...

Itt van róla két kép - nem tudom, milyennek kellene lennie. Szétszedtem a gyökérzetét, meg a talaját, nem volt kimondottan vizes, nyirkos volt csupán:

http://kepfeltoltes.hu/view/151001/gy_kere_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/151001/levele_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kezdő levendula nevelő vagyok, szóval nem tudtam, mikor szabad, melyik virágzás után. Nem vágdosom akkor sehová se. Most ki van terítve a földre, száradjon a talaj. Nem tűnt rohadtnak, és ahogy széthúztam a földjét, erős gyökereket találtam, alig tudtam szétszedni.
A képek alapján mit gondolsz?
Igazán köszönöm a segítségedet, remélem túléli.

Józsa Kata írta...

A képek alapján nincs baj vele, szép új hajtásai vannak. Ültesd vissza, picit nedves talajba, és mindig csak akkor öntözd, ha már az ujjaddal száraznak érzed a talajt. Olyankor adj neki annyit, amíg kifolyik alul, aztán várd meg megint, amíg kiszárad.
Sok sikert hozzá!

Csilla írta...

Szia Kata! Most megnyugodtam. :) Akkor ez most már vegetál? Kicsit hagytam pár órát száradni a talaját és a földlabdát is, amibe a gyökerei vannak. Kiettem az ablakba, kintre, még nincs olyan hideg. Amikor visszaültettem éppen hogy nyirkos volt. Fellazítottam a földjét kicsit, lehet az is jót tett neki, kicsit levegőzött.
Meglátjuk,mi lesz belőle. Az új hajtások is kissé lekókadtak, de most kint hagyom estére is, meg holnap egész nap, hátha a párás levegő az,amit nem bír. Bár még nem vagyunk olyan nagyon párásak, viszont télire megoldást kell találnom.

Anikó írta...

Virágillatos szép napot kívánok! Az a kérdésem lenne, hogy nemrég kaptunk pár eléggé 'érett', kifejlett levendula bokrot, sajnos ebben a hónapban, és ki szeretném ültetni őket. De sehogysem lehet megoldani, hogy a házba is kerüljön? A szobámban van keleti, és nyugati ablak is. Nagyon világos hely. Oda sem megoldható? A másik, hogy ugye magmaradnak, ha nagyon vigyázok rá? Tudom, és olvastam is, hogy rossz az időzítés, csak most kaptuk őket. Köszön szépen a válaszokat!

Józsa Kata írta...

Kedves Anikó!
1. kiültetés: Ha cserépben vannak, úgy ültesse ki most, hogy nem nagyon bolygatja a gyökereket, és utána jó alaposan beöntözi. Milyen a talaj a kertben? Inkább kötött, esetleg nagyon agyagos, vagy inkább lazább, homokos? Ha agyagos, akkor hetente egyszer nagyon jól öntözze meg, ha esetleg nagyon homokos lenne, akkor kétnaponta kapjanak sok vizet most egy hónapig. Bármennyire szárazságtűrő, amígy meg nem "találja a helyét", gondoskodni kell a rendszeres vízellátásáról. Ezt jelentené a "nagyon vigyázok rá". Tápoldatozni semmiképp nem kell!

2. lakásban: Hát, ha nincs vesztenivalója, próbálja meg a keleti ablakpárkányon. Én azt hittem már néhányszor, hogy na, majd én megmutatom, hogy lakásban is lehet kerti növényt tartani. De nem sikerült. Az a fény, ami Önnek bőven elég az olvasáshoz, a levendulának nem biztos, hogy elég a boldogsághoz. Én inkább azt csinálnám, hogy cserépben tartanám kint, és néha bevinném egy-két napra, max. egy hétre, hogy élvezzem. Ha mindenképp úgy dönt, hogy bent tartja, azt javaslom, hogy ha bármilyen gyanús jelet lát rajta (pl. tetvek, sárgulás, levélhullás, hosszú, szétdőlő új hajtások), rögtön tegye ki.
Remélem segítettem valamit.

Névtelen írta...

Kedves Kata!
Olvastam az oldaladat és nagyon tetszik. Azért írok, mert olvastam, hogy az egyik hozzászóló kérdezte, hogy magról vetettél-e, mert neki nem sikerült? Én most nyáron vetettem levendula magokat egy balkon ládába, és kikeltek. A Gazda boltban vettem kis tasakban a magokat. Fűszernövényekkel együtt vetettem el, és minden kikelt. Épp most írtam az előbb a Bálint gazda oldalára. Majd később én is átültetem cserépbe, de most nem bolygatom meg mert nagyon jól érzi magát a többi növénnyel. Tetszik az írásod! Üdvözlettel : -ILONA.

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Szenteste kaptam egy szabadgyökerű levendula bokrot. Kb 50cm átmérőjű.
Még nem ültettem sehova, mert tanácstalan vagyok.
A kertbe ahova tervezem még nem tudom ültetni, mert építkezés zajlik.
Gondoltam amíg nem megfelelőek a körülmények, addig egy nagy (40 cm átmérőjű) műanyagcserépbe ültetném.
Egy panellakás zárt, de fűtetlen erkélyén tudom tartani tavaszig.
Ez így jó megoldás? Mi a javaslata az ültető közegre?
Egyszerű általános virágföld jó lesz? Tegyek hozzá esetleg homokot? Ha igen milyen arányba? Kavics is kell vagy az elhagyható?
Válaszát megköszönve

Üdvözlettel

Józsa Kata írta...

Kedves Valaki,
Jó megoldás, amit írt. Keverjen a földhöz kb. 1/3 arányban homokot vagy perlitet, más nem kell.
Engem ezentúl a Facebookon, A Hórák kertje cím alatt talál meg, ezt a blogot nem folytatom.