Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

ORCHIDEÁK

SAJÁT NÖVÉNYEIM EGY RÉSZE
Csodálkozik talán a kedves olvasó, hogy ez a téma miért kapott külön fejezetet. Egyszerűen azért, mert más, mint a többi, és mert viszonylag új, de számomra immár nagyon fontos.

Körülbelül 2010 táján kezdtek érdekelni az orchideák. Furcsa, hogy előtte ügyet sem vetettem rájuk. Bár az első növényem a talajlakó tibetiorchidea (Pleione) volt (és azóta is megvan) inkább a trópusi epifiton (fán élő) fajok érdekelnek. Ezek közül is elsősorban az ősszel és télen virágzók. Ilyenkor ugyanis az "alpesi kertben" se tennivaló, se virág nincs (vagy legalábbis nem sok), és jómagam melegigényes lévén, beszorulok a lakásba. Sokkal könnyebb elviselni a rövid nappalokat is, ha virág van a kezem ügyében, virágzó növény, amellyel bajlódni lehet. Szó ami szó, ezért fertőződtem meg. Az is való igaz, hogy nem gyűjtő szeretnék lenni. Úgy vagyok ezzel tulajdonképpen, mint a havasi virágokkal: nem az a célom, hogy olyan növényeim legyenek (esetleg csak ideig-óráig), amilyenek senki másnak nincsenek, hanem olyanok, amelyeket képes vagyok boldoggá tenni az adott körülményeimmel. Azt sem szeretném, hogy ki kelljen költöznünk a lakásból, hogy a növények elférjenek. Ezen kívül nagyon fontos számomra az esztétikai élvezet. A növények úgy legyenek elhelyezve, csoportosítva, hogy a látvány szemet gyönyörködtető legyen, természetesen az igényeik maximális figyelembe vételével.

Sokan azt hiszik, az epifiton orchideák paraziták, vagyis élősködnek a fán, amelyen laknak. Ezt a tévhitet most azonnal szeretném eloszlatni. A fákon csak kapaszkodnak gyökereikkel, hogy a sötét esőerdőkben minél közelebb juthassanak az éltető fényhez.

Sok orchideás könyv és internetes oldal azt mondja: nem nehezebb ezeknek a tartása sem, mint akármilyen más növényé, egyszerűen csak egy kicsit több odafigyelést igényelnek. És hogy: mielőtt megvásárolunk egy növényt, nézzünk utána, milyen az eredeti élőhelye, ha ennek megfelelő környezetet tudunk biztosítani, akkor minden szép és jó lesz.
Nos, szerintem ezek közhelyek, méghozzá azok közül is a rosszabbak, mert nem igazán működnek.
Előszöris: sok epifiton orchideának télen (is) nagyon sok fény kell, magas páratartalom, de ugyanakkor jó légmozgás, stb. stb. Ezeket egy normál lakásban nem olyan nagyon egyszerű megvalósítani, és sok "odafigyeléssel" sem biztos, hogy sikerül, mert, nem éppen mellesleg, pénz is kell hozzá. Persze, lehet igazi vagy szobai üvegházat készíteni, lehet mesterséges világítást alakalmazni, de ezek mind pénzbe kerülnek. Ezek után jöhet csak az "odafigyelés". 
Másodszor: Ne felejtsük el, hogy Magyarországon vagyunk! Ha meglátok egy orchideát egy üzletben, és az eladó történetesen nem tud semmit arról, hogy hogyan kell tartani (lásd hipermarketek), vagy csak teszi magát, hogy tud, akkor – ha szabad kérdeznem – hol tudok ott hirtelenében "utánanézni", hogy hol honos az a szerencsétlen növény, és ott milyen az éghajlat télen-nyáron? Sokszor még neve sincs szegénynek! Saját szememmel láttam egy nagyáruházban, hogy többféle orchidea faj és fajta állt sűrűn egymás mellett "Orchidea mix" néven. Mindegyiken volt egy napocska félig befestve, öntözőkanna félig telve vízzel, és 18-24°C felirat. Pedig volt közte hidegházi és melegházi egyaránt, vízigényesebb és kevésbé vízigényes,...  

Mindebből a tanulság: az orchideás könyvek bevezetőit nem érdemes elolvasni. De MAGUKAT A KÖNYVEKET IGEN!!! Meg kell tanulni a fontosabb növényeket még mielőtt megvásárolnánk. Tudni legalább annyit, hogy hideg-, meleg-, vagy mérsékeltházi. Ezt mindenképpen érdemes tudni mielőtt elcsábulunk, kivéve, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy mindhárom típusú helyet biztosítani tudjuk.

Persze van más megoldás is: olyan helyen kell vásárolni, ahol tudnak megfelelő felvilágosítást adni a növényhez. Vannak ilyen helyek Magyarországon is! (lásd alább).

De nem akarok tovább okoskodni, és főleg senkit elriasztani. Nekem az orchideák nevelése lett a kedvenc téli szórakozásom, és ehhez nem csak az öntözés és egyéb babra tartozik hozzá, hanem az is, hogy minden szakirodalmat "felfalok", amihez csak hozzájuthatok. Jegyzeteket készítek könyvekből és az internetről, meg a saját növényeimről is. És szívesen meghallgatom, elolvasom nálam "öregebb" orchideások személyes tapasztalatait, olyan növényekkel kapcsolatban is ami nekem – még – nincs.

Az internetről ma már nagyon sok okosságot meg lehet tudni.
Kedvenc orchideás oldalaim (nem fontossági sorrendben, csak ahogy eszembe jut):
Karma Forester oldala
IOSPE
Marczika András oldala
a papucsorchideák oldala
Paul Cumbleton Pleione oldala
a Pán-Amerika Stúdió oldala
és természetesen:
a Magyar Orchidea Társaság oldala

A kedves Olvasó az alábbi képre kattintva megtalálja a saját orchideáimmal való próbálkozásokról szóló bejegyzéseimet:Itt pedig jó növényeket lehet vásárolni, korrekt használati útmutatóval: