Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. november 24., szerda

Nem szép, de praktikus

Majdnem minden kertnek vannak csúnya részei, amelyeket a tulajdonos nem szívesen mutogat. Ott készül a komposzt, ott hevernek az üres cserepek, vagy éppen nem jutott még ideje rendbe tenni.
A mi "kertünk" most sehol sem szép, mert minden be van csomagolva, biztonságba van helyezve télire. De azért megmutatom. Nem sok növényünk költözik télen a lépcsôházba, a nagy részük kint marad.

Ebben a nagy ládában telelnek most a nagyon fiatal magoncok és azok az apróbb cserepes növények, amelyeket tényleg védeni akarok minden téli csapadéktól (pl. a Lewisiák):


A balkonládákban lévô miniatûr sziklakertek egyszerûen csak a földön kaptak helyet, de fölülrôl ôket is védi egy fólia, leginkább a bespriccelô esôtôl. Oldalt nyitott a "sátor":


A fenyôfélék a munkaasztal alatt szoktak telelni, hogy ne süsse ôket nagyon a téli nap.


A nagyobb cserepekben lévô, télálló ciklámeneket (C. coum és purpurascens) egy-egy vödörbe raktam bele, így:


És a fal mellett, ahová csak rendkívüli hóvihar esetén hull be a hó (na, tavaly ez többször is megtörtént) alszik minden egyéb. Ezeket csak a szeszélyesen jövô téli csapadéktól kell védeni, és esetleg a nagyon erôs napsütéstôl. Ôk ugyanis élôhelyükön vastag hótakaró alatt pihennek, amely nem olvad el tavaszig. Januári fagyos ragyogás esetén 2 réteg rashell hálóval betakarom ezt az egész kavalkádot, hogy az örökzöldeket megvédjem a túlzott párologtatástól amikor a talaj kôkemény, így nincs honnan pótolniuk az elvesztett vizet:



Nincsenek megjegyzések: