Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. február 28., hétfő

Krókusz vagy kikerics?

Sokszor hallottam már barátoktól, ismerősöktől, hogy a krókuszt kikericsnek nevezik és fordítva. Ezért gondoltam, itt a jó alkalom, hogy tisztázzam a különbséget, amely – megvallom – sokáig számomra sem volt világos, hiszen a virágjaik tényleg LÁTSZÓLAG egyformák, és mindkét nemzetségben vannak tavasszal és ősszel virágzó fajok is.

A kikerics (Colchicum) régebben a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozott, mostanában a botanikusok megalkották a kikericsfélék családját számára, azt hiszem, azért is, mert a többi liliomféléktől eltérően magháza alsó állású. De a virágszerkezet egyébként a liliomfélékéhez hasonló, vagyis 6 porzója van.



(Ezek régi, és ráadásul "buta" képeink, de azért látszik a lényeg – rákattintva nagyobban is.)

A krókusz (Crocus) az íriszfélék (Iridaceae) családjába tartozik, és ennek megfelelően 3 porzója van.

Crocus pulchellus – a bibe narancsszínű, a porzók fehérek
Tehát ha az ember belenéz a virágba, teljesen egyértelműen meg lehet különböztetni a két fajt. Ezen kívül persze vannak más különbségek is, hiszen a levelük sem egyforma, de mi van, ha nincs levél?

A krókuszról még annyit, hogy a crocus szó fonalat jelent, és a jóféle sáfrány (Crocus sativus) fűszernek használt bibéje ihlette az elnevezést, mert ez megszárítva fonalszerű. A sáfrány szó pedig az arab sahafran, zafran (= sárga) szóból származik. Ezeket a Molnár V. Attila már említett könyvéből tanultam.

E kis bevezető után íme egy gyönyörű krókusz faj, amelyik most hirtelen kedvencemmé vált (eddig ugyanis csak képen láttam, de most itt pompázik előttem egy cserépben).



Nincsenek megjegyzések: