Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. március 23., szerda

Bimbók, rügyek-5

Draba parnassica

Ginkgo biloba (Ô is cserépben él!)
A barnás színû rügy alatt körös-körül az elôzô évi levelek helyei látszanak (több év levelei), így az ág vége kicsit egy tobozhoz hasonlít.


Saxifraga 'Leonardo da Vinci'

Tulipa dasystemon

2 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Szédületesek, kedves Kata! Érdekes a kép a Drabaval, a hangulata is tetszik. Ginkgot sosem vizslattam még ilyen közelről. Nagyon szép levelei vannak, remélem egyszer ültethetek majd a kertembe - ehhez odébb kellene tolni a kerítést kicsit. Ha jól tudom, fiatal korukban nem terülnek még szét az ágaik, pedig úgy nagyon jó alatta sétálni. A Saxifraga új szerzemény? Ugye virágos képeket is teszel majd be róluk? A tulipánnak nem is kell már sok idő. Írtad, hogy minden évben átülteted. Mekkora cserepet töltenek most meg a hagymái? Milyen mély?

Józsa Kata írta...

Köszönöm szépen! Elismerem, hogy megtévesztők a képeim, de én itt kertet szeretnék bemutatni, amilyenről álmodom, nem egy egyszerű kis erkélyt, ami a valóság :)
A páfrányfenyő (Ginkgo) naaagyon lassan nő, idő kell hozzá, hogy sétálni lehessen alatta.
Hát, ezt a tulipánt éppenséggel még egyszer sem ültettem át. Azt hiszem, talán 3 éve kaptam a hagymákat (5 darabot), és azóta az egyik ládában élnek, amelyben szintén egy miniatűr sziklakert van amúgy, gombafűvel, dohánygyökérrel, októberi varjúhájjal, ezért aztán nem turkálom. Tavaly télen 2 hagyma meghalt, a többi három szépen megvan, úgy látom. Kis hagymák, csak olyan 1,5-2 cm átmérőjűek, ha jól emlékszem, és a láda egy közönséges balkonláda, kb. 15 cm mély. Homokos-tőzeges-kavicsos talaj van benne, és minden tavasszal virágzás idején és után kap 2-3 alkalommal káliumban gazdag tápoldatot (Volldünger-NPK: 14-7-21). Még van két másféle tulipán, virágzáskor majd mindegyikről írok pár szót.
Ja, és az a kis Leonardo kőtörő már a harmadik tavaszát tölti nálunk, de most fog először virágozni. Azt hiszem, nem túl jelentős fajta, nem sikerült se a neten, se a vaskos Saxifraga-s könyveimben információt találni arról, hogy milyen színű a virága.