Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. október 10., hétfő

És mégis...

Kinyílt egy virág a ciklámen ládában. Ha jól sejtem, C. cilicium.

Cyclamen cilicium?
A több faj összeültetése egyelőre csak annyi "gondot" jelent, hogy ha kinyílik egy virág, nem tudom rögtön megmondani, hogy az éppen melyik faj. A ciklámenek levélnyelei és virágkocsányai sokszor a talajban ide-oda kúsznak mielőtt a felszínre törnének, úgyhogy végül egyáltalán nem ott köszöntik a napvilágot, ahol a gumó van, hanem esetleg 5-10 centivel odébb.
De én nem érzem problémának, hogy nincs ráírva a virágra a neve. Ez így még érdekes játék is, jobban odafigyelek a növényekre, amikor megpróbálom a virág alapján beazonosítani, így sokat tanulok. Hiszen ciklámen téren még nagyonis kezdő vagyok.

Tehát: csak ősszel virágzó jöhet szóba. Ezek közül pedig ezen az oldalon van: cilicium, hederifolium, mirabile és mirabile 'Tilebarn Nicholas'.
A hederifolium virága egyáltalán nem ilyen, hanem karcsúbb, és a szirmok tövénél "fülecskék" vannak. Itt egy sajnos már nem élő növényünk egy régi képen:

Cyclamen hederifolium

A cilicium és a mirabile virága abban különbözik, hogy a mirabile virágain a szirmok széle elég egyértelműen csipkézett:

Cyclamen mirabile

ez a ciliciumra nem jellemző.
A ciliciumnál viszont a szirmok halványan csíkozottak. Ennek alapján azt hiszem el lehet dönteni, hogy a most kinyílt virág kicsoda:

Cyclamen cilicium

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

A szirmok csíkozottsága még finomabbnak láttatja a virágot, mint amilyen! Tényleg nagyon jó játék kitalálni, ki nyílt ki. Köszönöm, hogy megosztottad ezt is!