Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. november 7., hétfő

Az utolsó őszi napok

Volt hát őszi lombszíneződés, ha kissé késve is, és nemsokára már az is a múlté. Az erkélyünket leárnyékoló diófa tüzes arany színe egyik napról a másikra eltűnt, majdnem kopasz, néhány hónapig megint nem árnyékol.
Jövő hétre már elég komoly éjszakai fagyokat jeleznek, ezért hétvégén bepakoltuk a minisziklakerteket a fal mellé, ahol kicsit védettebb, és nem éri eső, ha netán esne. Néhány alpesi faj menthetetlenül kirohad, ha eláztatja az úgynevezett "2 fokos novemberi eső".

Két selymes boroszlánt (Daphne collina) nevelgetek. De az augusztus végi kánikula óta már nem vagyok ebben olyan biztos.
Így néz ki most az egyik:


A másik viszont, amelyikről a fejléc-kép is készült egyszer régen, nem tudom, hogy él-e még.


Azt hiszem, elég egyértelmű a különbség.
De hát a kertész nem adja fel olyan könnyen, reménykedem, hogy ezekből a rügyekből tavasszal még lesz hajtás:



Néhány nap múlva a ciklámen láda is beköltözik majd valami fagymentes, de világos helyre. Fáj a szívem, mert akármilyen világos, azért mégis kevés lesz a fény szegényeknek, meg fognak nyúlni a virágszárak és a levélnyelek. Pedig egyre több bimbó bújik elő.
Néhány kép még utoljára, kint, háttérben a Novemberrel:


Cyclamen cilicium

Cyclamen africanum
Cyclamen cilicium és C. africanum virágok

5 megjegyzés:

Nyözö írta...

Gyönyörűek a ciklámenek... Lévén az alpokalján több cikámen is él ha jól tudom, hogyhogy ők nem telelnek át? Mondjuk az africanum sokat sejtet a nevében az utolsóként bemutatott csodának. Vagy csak a ládákban nem bírják a jobban átfagyó kicsi földtömegek miatt?

Valóban olyan csendes, melankólikus ősz van... Igaz gyönyörű napsütés volt ma is, és még holnapra is ez várható, de hajnalban már idefenn is fagyok vannak. Már duruzsol a kályha, gőzölög a tea, és én

Józsa Kata írta...

Az alpokalján csak egyféle ciklámen él, az erdei ciklámen (C. purpurascens). És ez szépen át is telel nálunk is cserépben (lásd: Eddig bemutatott fajok című menüpont alatt). Ezek, amelyek ebben a ládában vannak (lásd: Ciklámeneket gyűjtök? című bejegyzés), mind mediterrán vidékekről származnak, és ha el is viselnek kisebb és rövid ideig tartó fagyokat, cserépben semmiképpen nem telelnek át nálunk a szabadban.

Józsa Kata írta...

Viszont remélhetőleg egész télen elvirágozgatnak majd a világos, fagymentes lépcsőházban :)

Nyözö írta...

Hm, köszönöm szépen a választ, ismét világosabb lett idebent a fejemben. :)

Művelt Kert írta...

Azért az nem oly szomorú dolog ciklámeneknek köszönni valahányszor hazaérkezik az ember - télen!