Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. február 23., csütörtök

Betoppant a tavasz


Egyik napról a másikra, se szó, se beszéd. Hacsak a madarak duhaj énekét nem tekintjük a tavasz üdvözlő szavainak. Az is igaz, hogy már vagy 10 nappal ezelőtt megérkeztek a zöldikék a tengelicekkel és nagy lubickolást csaptak a kitett vizes tálakban. Ők pedig mindig a kikelet hírnökei, ezt már évek óta tudjuk. De aztán teljesen eltűntek. A tavasz viszont betoppant, roppant gyorsan felitta a sok havat, alig maradt belőle valami.

Lehet, hogy snassz mindig ezt a kis téltemetőt mutogatni így tél végén, de én még nem unom. Ma egész nap mosolygott, pedig nem is sütött rá a nap.

ERANTHIS HYEMALIS

De más is ébredezik ám. Ez a kőtörőfű két nappal ezelőtt még olyan barna volt, hogy azt hittem, átadja a helyét valaki másnak az idén.

SAXIFRAGA BRONCHIALIS

Elkezdtem öntözni, és ha minden jól megy, hétvégén újra "tavasziasítunk" az erkélyen. Megint eltelt egy év. Nagyjából két éve kezdtem el írni ezt a blogot (február 9-én volt az évforduló), de még nem fogytam ki a mondanivalóból. Őszintén szólva magam sem hittem volna annak idején, hogy egy ilyen vacak kis erkélykert ennyi témát adhat.

BORSOS MIKLÓSNÉ KÉRY ILONA
Kedvenc kertészem, aki a blogom nevét is ihlette, és akár azt is mondhatnám, hogy a példaképem, ezt írja: 
"Azt mondják, az öregszik, akinek már nem hoz újat a tavasz. Hát öregedhet a kertész, akinek nincs két olyan tavasz, amelyik egyforma volna?"

3 megjegyzés:

Nyözö írta...

Nálunk ma olvadt el annyira, hogy már nem összefüggő a hótakaró. Holnap azt hiszem ki fogunk menni vadászni a krókuszokra, és a téltemetőkre. Utóbbiakból ősszel újabb próbálkozás került a kertbe, reménykedünk...

Nyözö írta...

Kata, lehetne egy kérdésem Hozzád? Miként lehetne kideríteni, hogy a mi "kövirózsánk" (szüleimtől hoztuk, fogalmunk nincs a valós nevéről) kiféle-miféle? Itt van róla egy kép is: http://kerteszleszek.blogspot.com/2012/01/hol-van-tel.html

Ez a kövirózsa mennyire korrekt név? Remélem a kemény fagyokat túlélte.

Józsa Kata írta...

Kedves Nyőző, bocsánat, hogy csak most válaszolok, hétvégén kissé mellőztem a számítógépet.
A kövirózsa (Sempervivum) teljesen korrekt név. De az igazság az, hogy rengeteg faj és főleg fajta van már belőle, és én nagyon kevésnek tudom a teljes nevét. Legtöbbször kertészetekben is csak annyi van kiírva, hogy Sempervivum, vagy Sempervivum sp., mert sokszor még ők sem tudják a faj nevét. A tiétek a kép alapján lehet a házi kövirózsa is (Sempervivum tectorum), de ugyanennyi erővel lehet más is, mert a házi kövirózsának a levélcsúcsai vörösebbek szoktak lenni. A kövirózsák a fagyokat jól bírják, a téli nedvesség szokott nekik inkább ártani, de az most nem hiszem, hogy gondot okozott volna. A hó alatt is, de hó nélkül is szépen át tudnak telelni, ha nem lucskos télen a talaj.