Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. április 2., hétfő

Staféta

A tavasz kissé tényleg olyan, mint egy futás, amelyben a virágok egymásnak adják a stafétát. Ha nem figyelünk minden percben oda, mi emberek, lekésünk egy-egy versenyző teljesítményének a szemet gyönyörködtető látványáról. 
Elvirágzott a kora tavaszi csapat, most átveszi a stafétát egy újabb társaság. 

TULIPA TARDA NYÍLÓBAN ÉS TULIPA TURKESTANICA  ELVIRÁGZÓBAN, UGYANABBAN A CSERÉPBEN

Ilyenkor tavasszal még megvan az az örömünk, hogy sokféle növény virága nyílik egyszerre. Aztán ahogy olvadunk bele a meleg nyárba, sajnos egyre fogynak a virágok. Amennyire egy ekkora területen lehet, megpróbálom úgy válogatni össze a nálunk élő növényeket, hogy tavasztól őszig legyen(ek) virág(ok), de egy ekkora területen és főleg edényekben ez elég nehéz. Sok olyan évelő vagy kisebb cserje van ugyan, amelyekből szabadföldben egész nyárra lehet virágos kertet alkotni, de a nyáron és ősszel virágzó évelők nagy része nagyobb termetű, mint a tavasziak, és nem igazán kis edénybe való. Az alpesiek meg aztán végképp nem fognak nálunk nyáron virágdíszt adni. Ők a mutatós kövek között növő szép levélzetükkel díszíthetnek később – feltéve, ha meg tudják (tudom) őrizni az egészségüket, szép formájukat.

De íme a most startolók:

PRIMULA FARINOSA (LISZTES KANKALIN)
PRIMULA FRONDOSA
PLEIONE FORMOSANA (TIBETIORCHIDEA)
Sajnos az orchidea virágai az árnyékos oldal felé néznek. Persze meg lehetne fordítani a ládát, de akkor csúnya lenne a háttér. Pedig nagyon büszke vagyok rá, mert ezt a gumót (álgumó, de erről majd máskor) már én neveltem akkorára, hogy a tavalyi 1 helyett 3 virágot hoz az idén. A képen látható levelek nem az övéi, mert, ahogy már írtam, besüllyesztettem a cserepet nyárára az árnyéki ládába, és a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa 'Westwell Pink') levelei sűrűn körülvették az orchidea virágát.

Két hete még majdnem csupasz volt ez a láda, és mára kihajtott minden lakója:


Az Eddig bemutatott témák menüpont alatt a Virágok tavasztól őszig fejezetben meg lehet mostantól találni azokat a bejegyzéseket, amelyek erkélyünk idei virágzó díszeit mutatják be ahogy egymást követik időben. Sajnos tulajdonképpen ősztől nyáron át tavaszig, vagyis hátulról előre, de hát a blogger így rendezi, mit tehetek.


3 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Szépek vagytok kis virágok!

Nyözö írta...

Gyönyörűek! Nálunk most kezd éledni a vadvirág-világ, miközben Ti már ilyen csodákban gyönyörködhettek.
Különösen ez a lisztes kankalin tetszik mint virág. :)

Apropó kedves Kata! Nincsen-e véletlen olyan képetek, ahol a téltemető még éppencsak elkezd kibújni? Értem én és megtanultam már tőled, hogy előbb virág, aztán levél, de amikor még csak egy picinyke zöld hajtás repeszti a földet akkor még nem lehet ráismerni...

Művelt Kert írta...

Izgalmas lehet követni a "versenyfutást"! Kedves Kata, gyönyörű a gyűjteményed!