Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. december 19., szerda

Új papucs télire

PAPHIOPEDILUM (SENNE MOOR X CALLOSUM)
Névtelen hibrid, de gyönyörű. Méghozzá egy hibrid (P. Senne Moor) és egy természetes faj (P. callosum) hibridje. Brr. 
November közepén vettem az orchidea kiállításon bimbósan, a német Röllke Orchideen cégtől (úgy tűnik, ők is alkották). Jó sokáig készülődött, míg körülbelül egy hete végre kinyílt. Az orchideákra nem jellemző módon még a levélzete is kifejezetten dekoratív. Egyetlen baja, hogy karó kell mellé. Sajnos a szára, bár vastagabb, mégsem olyan erős, drótszerű, mint az előzőleg már mutatott Paphiopedilum spicerianum-é (amely egyébként azóta is szakadatlanul virít). Ha nincs karó, a virág nagyon lóg a több mint 20 cm hosszú szárán.
Ettől függetlenül csodálatos. A legszebb karácsonyi ajándék.

PAPHIOPEDILUM (SENNE MOOR X CALLOSUM)
Remélem sokáig fogom viselni (gondját), és minden télen ilyen szép lesz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!
Gratulálok, valóban szép az orchidea. Egyébként nem igaz, hogy az orchidea levelek nem szépek, mert láthatod, hogy ez a fajtának is milyen szép a levélzete. Sok fajra jellemző a mintázott levél többek között a Ph. callosumra,amit ez a hibrid is örökölt.
Más- elolvastam az orchideákról szóló bejegyzésedet és annyi hozzáfűzésem lenne, hogy alapvetően az orchideákat nálunk 3 csoportra lehetne sorolni kényesek azaz melegháziak(Cattleya, Vanda stb.) és viszonylag könnyen tarthatók azaz mérsékelt (phalaenopsis) és hideg háziak (dendrobium egyrésze, cymbidium,oncidium stb.)
Elnézést az okoskodásért.
Kellemes Karácsonyt és Növény örömökben gazdag Új évet kívánok mindkettőtöknek
Molnár Péter

Józsa Kata írta...

Kedves Péter!
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, hogy leírd a véleményedet. Hálából szeretnék egy kicsit vitatkozni Veled :)
Én nem egészen azt írtam, hogy az orchideák levele nem szép, csak hogy általában nem jellemző, hogy dekoratív a levélzetük. De természetesen kivételek itt is vannak, méghozzá bőven, a 25000 fajból telik.
Azzal sem értek egyet, hogy melegházi = kényes, mérsékelt- és hidegházi = könnyen tartható.
A 70 Vanda faj között van egy csomó mérsékeltházi, pl. a híres Vanda coerulea. Az igaz, hogy nehéz őket tartani, de nem azért, mert melegháziak, hanem mert nagyon fényigényesek (télen is), és mert a gyökereiket nem szabad beültetni semmilyen közegbe, hanem nagyon magas páratartalom mellett hagyni a levegóben lógni. Ezt kb. csak üvegházban lehet megvalósítani.
A Cattleya-k között is vannak mérsékeltháziak is, van amelyik kényesebb, van, amelyik kevésbé.
A Phalaenopsisok (legalábbis a nálunk kapható hibridek) hivatalosan melegháziak (18-24°C), bár elismerem, 16-20°C-on is nagyon jól érzik magukat. A Dendrobium-ok közül pedig jó néhány (pl. D. phalaenopsis és hibridjei) kifejezetten melegházi.
Egyszóval, tudtommal egyáltalán nem attól függ egy orchidea könnyen vagy nehezen tarthatósága, hogy hideg- vagy melegházi. Azonkívül van amelyik ugyan könnyen tartható, de nagyon nehezen virágoztatható nálunk, többnyire azért, mert télen is nagyon fényigényes.

Mi is szép Karácsonyt kívánunk Neked, és sok virágzó növényt jövőre (is).

Névtelen írta...

Részletes válaszodat elfogadom, mert igazad van. Ennyire részletesen nem akartam belemenni, mert rég foglalkoztam orchideákkal. Természetesen ezekben a nagy nemzetségekben sok kivétel van, én csak általánosságban és kevés tapasztalattal írtam, amit gondoltam.
Bloggodban, hogy megjelentetsz linkként előre is köszönöm.
Ezt a legközelebbi Csapodyn gondoltam Veletek megbeszélni.

Gabi írta...

Hát én az orchideákhoz sem nagyon értek, de ez a papucs tényleg gyönyörű ! Annyira, hogy nevezzük inkább kis táskának :-) vagy ékszertartó szütyőnek ;-)