Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

RÓLAM


Nem gyermekkoromban kezdtem a kertészkedést. Nem neveltem 5 évesen hónapos retket, sem virágot nagyanyám kertjében. Iskolába menet rácsodálkoztam néhány szép virágoskertre, de csak ott, ahol különösebb nehézség nélkül be lehetett látni, mert "kukucskálni" szégyelltem.
Elmúltam 30, amikor az első növényőrültségi tünetek jelentkeztek :) Volt már akkor egy cukorbetegségem, egy jó kis sokízületi gyulladásom, és egy csodálatos férjem, aki arra biztatott, hogy ha jólesik, hát csináljam és tanuljam. Így keveredtem a Kertészmérnök szakra. Levelezőként tanultam, mint varjú az éneklést (Fekete István után szabadon). És minél inkább tanultam, annál inkább kedvem támadt csinálni. Sajnos betegségeim miatt (talán gyávaságból, talán kényelemből?) nem mentem a szakmába dolgozni. Pénzkereső tevékenységem mellett, amit az itthoni íróasztalom mellett végzek (és aminek nincs sok köze a kertészethez), gyakorolom a kertész szakmát, csak úgy a magam/magunk kedvére.
Férjem nem tanult kertésznek, de nagyon jó érzéke van hozzá, mindenben maximálisan segít és velem együtt örül minden virágnak, lelkesedése néha még az enyémen is túltesz. Ezen kívül van néhány kedves barátom, akik többé-kevésbé fertőzöttek ezzel a "kórral", és akiktől én nagyon sokat tanultam és tanulok. Cikkeket írok a Kertbarát Magazinnak, a Scottish Rock Garden Club által kiadott The International Rock Gardener címû internetes újságnak és angol cikkeket fordítottam a ma már sajnos nem létező Interkert Magazinnak. Előadásokat tartok a Csapody Vera Növénybarát körben és egy-két más helyen, ahol felkérnek.

Régebben csak a 4 négyzetméteres erkélyünkön kertészkedtem, de nem muskátlit neveltem, hanem magashegységi és egyéb télálló évelőket, valamint fásszárúakat is, edényekben. Miniatűr sziklakerteket készítettem, sokat kísérleteztem, apró élőhelyeket alkottam, a nagyvilágból érkezett magokból növényeket szaporítottam. 2014 óta egy budai társasház kertjének rész-tulajdonosai vagyunk, a kert nagy részét mi építjük és gondozzuk férjemmel. Saját erkélyünkön, majd kertünkben valamint a mások kertjében szerzett tapasztalataimat és kedvenc növényeim ismertetését szeretném itt minden érdeklődővel megosztani.

2010 januárjától kezdve jegyzem "kertünk eseményeit" ebben a "naplóban". A blog címéhez az ihletet Borsos Miklós feleségének, Kéry Ilonának legendás szépségű tihanyi kertjéről írt könyve adta.

Az Alpok és az ott élő növények rajongói vagyunk, úgyhogy itthon is több ilyen fajt tartunk, egyre gyarapodó számú miniatűr sziklakertben. De minden más növény is érdekel, és a kertészkedés mint hobbi és mint szakma. Most már inkább merek szép kertekbe belesni, és örülnék, ha Magyarországon is minél több lenne belőlük. Itt, a "Hegyvidék" nevű kerületben rengeteg jó adottságú kert hever csaknem teljesen parlagon, elhanyagolva, vagy jobb esetben is nagyon fantáziaszegény módon kialakítva és többé-kevésbé karbantartva. Ez sokszor elszomorít. Kevesebbet kéne politizálni meg panaszkodni és többet kertészkedni a magyar közembernek.

A növényeink magvetésből, valamint hazai és külföldi vásárlásokból, mag- és növénycserékből származnak. Tagja vagyok a budapesti Csapody Vera Növénybarát Körnek, a Scottish Rock Garden Club-nak, a Magyar Orchidea Társaságnak és a Magyar Rózsatársaságnak.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon sok közeli virágfotó van az oldalon, mindegyik szép. :)
De igazából nem látszik sehol az összhatás. Jó lenne ilyen képet is látni.
Különösen érdekelne olyan fotó és leírás, ami a nyári árnyas kertet mutatja. Az enyém túlontúl árnyassá vált az elmúlt 40 évben ültetett és azóta megnőtt fák miatt.
Érdekelne az is, hogyan telelteti a tavaszi hagymásokat, mert látom, cserepekben nyílnak.
Örültem, hogy itt lehettem "vendégségben" és köszönettel veszem a tanácsait.
Üdvözlettel:
Éva

Józsa Kata írta...

Kedves Éva!
Köszönöm szépen a kedves megjegyzést és a javaslatokat! Úgy döntöttem, hogy ezt A kertünkrôl röviden címû oldalt hamarosan ki fogom egészíteni képekkel és szöveggel is. Mivel ez egy erkély, az összhatás nem olyan, mint egy "rendes" kertben, itt inkább arra törekszem, hogy az egyes ládák, növénytartók összhatása legyen szép, vagy legalábbis nekünk tetszô. Meg fogom mutatni még a napokban, ha lesz egy kis idôm.

Azt is megígérem itt és most, hogy a tavaszi hagymások cserépben teleltetésérôl is irni fogok még idôben. Ha benéz hozzám még a nyár folyamán, meg fogja találni (címszóként is beteszem majd az EDDIG BEMUTATOTT TÉMÁK alá), vagy ha ad egy e-mail címet, akár értesíthetem is róla. Itt most nem részletezném, mert hátha mást is érdekel, és itt nem biztos, hogy megtalálja.
Minden hozzászólásáért hálás vagyok, és kívánok kellemes kertészkedést!
Kata

Simon Kriszti írta...

Kedves Kata!
Csodaszép és szívet lelket melengető a blogod.
Nagyra értékelem az elmélyült ismereteidet és a lelkesedésedet, amivel a növénygyermekeidet gondozod és bemutatod. Mindig csodáltam, mikor valaki talált egy olyan területet, amibe ekkora kíváncsisággal vegyes élvezettel tudta belevetni magát.
További szép növénykéket és szép fotókat kívánok Neked és hasonlóan Ferónak is sok szeretettel: Kriszti

Koppány írta...

Kedves Kata! Gyönyörű hivatásod van.
Érdeklődöm,hogy tündérvirág és mimóza magot hol lehet vásárolni. Ha nem gond kérlek tájékoztass Köszönettel: Géza apor45@gmail.com

Koppány írta...

Kedves Kata! Gyönyörű hivatásod van.
Érdeklődöm,hogy tündérvirág és mimóza magot hol lehet vásárolni. Ha nem gond kérlek tájékoztass Köszönettel: Géza apor45@gmail.com

fixpix írta...

Hello Kata,
I would try in Hungarian... de nagyon nehez.
Tetszik a kerted.
I hope you speak English.
I'm in Oradea (Nagyvarad), with some pots on my balcony and a small flower garden at my parents house in a nearby village.
I am always interested in trades.
If you feel I have something you'd like, maybe we can organize a small trade?
I love hardy succulents, bulbs, rockery plants and so on.
Here's my blog
http://fixxpixx.blogspot.ro/
And the album from my garden 2013
http://s87.photobucket.com/user/calinromania/library/Garden%20-%202013?sort=3&page=1

romkore@yahoo.com is my email address

Szia,
Calin

sanci írta...

Üdvözöllek Kata!

Nagyon szépek a blogodban szereplő képek Én is kacérkodom a miniatűr sziklakertek kialakításával, mert kutyáink miatt talajszinten nem marad meg semmi. Amennyiben tanácsot kapok megköszönöm.
Üdvözlettel: Sanci

Névtelen írta...

Kedves Kata !
Amikor csak tehetem , felkeresem az oldalatokat.Mindig várom az újdonságokat.Művészi, de mégis nagyon eredeti minden fotó. Annyira gyönyörűek! Most jelenleg a ciklámenek a kedvenceim. Képzeld, 2 éve vettem három gumót, amik sajnos nem bújtak elő. Már le is tettem róluk, amikor pár napja azt vettem észre a tuja alatt, hogy kettő kihajtott és már egészen formás bokor lett belőlük.Annyira megörültem. Alig hittem el.
Kívánok még nagyon sok szép élményt, hisz ezáltal mi is gazdagabbak leszünk, biztosan megosztod velünk is.
Üdvözlettel: Kinga

Józsa Kata írta...

Köszönöm szépen, Kinga, szeretettel látlak mindig, és sok sikert a ciklámenekhez!