Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2015. december 18., péntek

Nancy Ondra


Ő egy amerikai kertész(asszony). Körülbelül egy éve olvasom a blogját (lásd fent), és körülbelül a példaképemmé vált (azért csak "körülbelül", mert ez persze már nem olyan, mint amikor az ember 14 éves), nem csak azért, mert nagyon szép kerti fotókat készít, hanem mert kertészeti írással és még sok más olyan tevékenységgel keresi a kenyerét, ami valami módon a kerthez, kertészethez kapcsolódik (fotózás, képeslapok, naptárak készítése, mag eladás, alpaka tartás, aminek híresen finom gyapjújából nemezkészítés, stb.).
(Hadd jegyezzem meg, ehhez vagy Amerika, vagy Magyarországon egy átlagon felül rámenős ember kell, hogy ilyesmikből szabadúszóként meg lehessen élni. Ő pedig nem meggazdagodni akar, egyszerűen csak gondtalanul élni olyan tevékenységekből, amik kedvesek neki, és úgy tűnik, ez sikerül is.)

Már sok könyvet kiadott, jelenleg is útban van kettő, és amennyire bele lehet nézegetni a neten, ezek nagyonis megérik az árukat. Ha nem lenne drágább a postaköltség, mint maga a könyv, biztos, hogy megvennék néhányat.
Félreértés ne essék, nem kért meg, hogy reklámot csináljak neki, bár kétségtelenül nem teljesen "ártatlan" ebben az a gesztus, amit minden évben megtesz a blogján. Rengeteg növényt számláló kertjében rengeteg magot gyűjt ősszel, és ezek nagy részét felajánlja olvasóinak, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Lehet kérni belőle max. 12 félét (!), és ő elküldi postán. Mindezt úgy, hogy az USA-ban élőktől kér egy felbélyegzett borítékot. de a tengeren túli olvasóitól még a postaköltséget sem kéri el! Természetesen az ember aztán szintén ajánl cserébe saját magokat, ha van, kertészek között ez így szokás. Én ezt sajnos már csak jövőre tudom megtenni, mert elég váratlanul ért a dolog.
De nem tudtam ellenállni néhány nagyon érdekes évelőnek, amelyekről úgy gondolom, a blogjában olvasott tapasztalatai és fotói alapján, hogy nálunk is kiválóan működnének.




Egyúttal megtanultam, hogy van néhány nagyon szép Amerikában honos vad klemátisz faj, ezekből felajánlott négyet, mindjárt kértem is belőle, és már földben vannak, mert hideghatásra van szükségük a csírázáshoz. Kíváncsian várom, hogy mi lesz.

Egy másik szép évelő, amit nála láttam először, az Amsonia hubrichtii, remélem módom lesz most ezt is kipróbálni.

  
(nyár eleji virágzás és őszi lomb, a képek egyelőre a netről)

Milyen szép is lehetne a világ, ha minden ember legalább ennyire értelmes dolgokkal foglalkozna! (Megengedem, hogy nem muszáj mindenkinek kertészkedni, vannak más értelmes dolgok is az életben.)


Nincsenek megjegyzések: