Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. október 7., csütörtök

Készülni kell lassan a télre

Sajnos. 
Idén nagyon esős és hideg volt az ősz, a lombszíneződés sem olyan, mint máskor, mert a rengeteg csapadéktól a fák leveleit mindenféle gombás fertőzések rondítják el. És sokkal hamarabb hull a lomb, mint rendesen. A cserépben élő hársfánknak már nincs egy levele se, máskor ez október végén-november elején szokott bekövetkezni.
Nem szeretném, hogy a hideg őszi esők tovább áztassák az alpesi növények levélrózsáit, mert ez sokszor a halálukat jelenti. Máskor ugyan csak novemberben szoktuk a téli "takarót" föltenni a kerti ládákra, de most úgy döntöttem, hogy már most felrakjuk. Már csak azért is, mert idén újat találtunk ki a párommal, és idejében ki szeretném próbálni, hogy az eső és szél mit művel vele. Férjecském azt mondja, hogy elég stabil, nem lesz vele semmi baj, és én hiszek neki, mert amit ő megcsinál, azzal nem szokott baj lenni máskor sem.




A Cyclamen graecum végre kezd hajtani. Megjelentek kis aprócska dudorok a gumó felszínén. De sajnos azt hiszem, megint csak levelek lesznek. Ezt a két gumót két éve kaptam Angliából, aholis valaki felszámolta a nagyon elhanyagolt gyûjteményét. A gumók eléggé ki voltak száradva, de azért voltak egészséges gyökereik. Viszont azóta még nem tudtam rábírni ôket, hogy virágozzanak, minden évben csak leveleket hajtanak.


Ha mellé teszem a mutató ujjamat, látszik, hogy milyen picik még ezek a levélkezdemények:


Nincsenek megjegyzések: