Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. október 11., hétfő

Látogató

A párom elkapott (a fényképezôgéppel) egy kis zengőlegyet, amint éppen az újonnan érkezett Crocus pulchellus-on munkálkodott:


Régebben a csíkos potroha miatt én is, mint sokan mások, azt hittem, hogy ez valami darázsféle, és vigyázni kell vele. Végülis a Ian Young blogjából (lásd az olvasnivalók között) tudtam meg, hogy ez egy nagyonis hasznos kis rovar, zengőlégy (Syrphus, angolul hoverfly) a neve. Hasznos egyrészt azért, mert jelentős szerepe van a növények megporzásában, még ilyenkor is, amikor már csak elvétve lehet egy-egy szédelgő méhvel találkozni, másrészt azért, mert a lárvái levéltetvekkel táplálkoznak. Jellemző rá, hogy képes a levegőben egy helyben lebegni, és innen bármilyen irányba repülni (hátrafele is!). Csípni meg egyáltalán nem csíp, teljesen ártalmatlan. :)

Nincsenek megjegyzések: