Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. július 15., péntek

Túrom a földet, avagy: hagymaleltár

Néha rám tör, és akkor nem tudok ellenállni. Muszáj túrni a földet, ültetni valamit, nincs mese. 
De hát kánikula van! 40 fok árnyékban! Értelmes ember ilyenkor békén hagyja szegény növényeket, csak öntözi, hogy túléljék valahogy.
Viszont a földben szárazon várakozó hagymákat ki lehet szedni, át lehet nézni, osztályozni, előkészíteni az őszi ültetéshez! Meg vagyok mentve, túrhatom a földet egy kicsit!!! Ez amúgy is minden évben nagy izgalom, hogy mit találok a hagymás cserepekben. Több évig tömény kudarc volt, mert az elvirágzott hagymásokat nem tudtam cserépben újjá nevelni. Sok apró "gyerekhagymát" túrtam ki őszönte a földből, aztán vettem felnőtteket újra, hogy tavasszal megint legyenek virágok. Lassan rájöttem, hogy jobb, ha nem okoskodom, minél nagyobb cserépbe ültetem őket, annál több az esély, hogy sok kövér, virágzó méretű hagymát találjak a nyári leltár idején. Lehet sok hagyma egy cserépben, de ha jó nagy és mély a cserép, akkor a hőmérséklet és a nedvesség kiegyenlítettebb, így sokkal jobban tudnak fejlődni. Arról nem is beszélve, hogy télen sem fagy annyira át a talaj, mint a kis cserepekben. És a virágzás utáni bőséges káliumos tápoldatozás sem vicc, tényleg segít! Azért persze mindig van sok gyerek is, de ez természetes azoknál a fajoknál, amelyek vegetatív úton, vagyis sarjhagymákkal hajlandók szaporodni. A lényeg, hogy legyen mindig virágzó méretű is. Ian Young-tól tanultam, hogy ha a hagyma buroklevelében sok apró sarjhagyma van, nagy pedig egy sem, ez annak a jele, hogy túl száraz volt a talaj.

Ma délután tehát szétszedtem az összes hagymás cserepet. Íme az eredmény:


Balról jobbra, föntröl lefele haladva:
1. sor: Tulipa tarda, Cyclamen graecum, Iris danfordiae (talán ebben is akad 1-2 virágzó méretű) + Iris 'Katharine Hodgkin' gyerekek, Colchicum arenarium
2. sor: Tulipa – vegyes gyerekek, Tulipa turkestanica, Muscari parviflorum (fehér), alatta 2 db. Merendera sobolifera, Iris 'Katharine Hodgkin' (4 db)
3. sor: Crocus – vegyes gyerekek, Sternbergia lutea, Crocus – vegyes fajok, de talán mind virágzóképes

Megjegyzem, hogy én most itt az egyszerűség kedvéért mindent hagymának neveztem, de van közte hagymagumó és gumó is. Egyszer majd ezt is részletezem.

A krókuszokat még nem válogattam szét, majd ültetéskor  talán, mert van közte őszi és tavaszi virágzású is.

A minisziklakertekben lévő Tulipa dasystemon hagymákat nem szoktam kiszedni, nem túrom fel miattuk a "terepet". Jól megvannak ott így is, évről évre szépen virágoznak.

Most papírtasakban megvárják a szeptembert, akkor majd írok többet az ültetésről és a teleltetésről.


1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Fess hálózsákot kaptak őszig! Már "be is álltam a sorba" a hagyma-hagymagumó kérdést tisztázó bejegyzésed olvasásához.

Gyönyörű a "termés"!