Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2010. augusztus 4., szerda

Levendula cserépben


Most vágtam le a levendulánkról az elnyílt virágokat és eszembe jutott, hogy errôl a növényrôl sokat és sokfele írnak, manapság divatos, de a cserépben tartásáról nem sok szó esik. Az igaz, hogy a faiskolában konténerben nevelik, de ez csak 1-2 év, aztán megveszi az ember és normális esetben kiülteti a kertbe. Lehet cserépben is tartani, mint ahogy mi évek óta ezt tesszük. Ilyenkor azonban oda kell figyelni az öntözésére, fôleg, ha már régen nem volt átültetve, jól benôtte a cserepet, és még inkább, ha agyagcserépben van, ami ugye szebb, és jobban illik hozzá mint a mûanyag, de sokkal gyorsabban kiszárad. 


Kánikulában nagyon le tud kókadni, ha már néhány napja nem kapott vizet. A levendula nem csak azért szárazságtûró, mert a levelei keskenyek és ezüstös szôrökkel borítottak, ami védi a naptól és megakadályozza a túlzott párologtatást, hanem azért is, mert szabadföldben a gyökere igen mélyre hatol és megkeres magának minden csepp vizet. Cserépben tartva viszont szegény hiába próbálkozna ezzel a stratégiával. Ezért nagy melegben ugyanúgy öntözöm, mint a többi növényünket, három naponta jó alaposan, reggel korán, vagy este. A cserép alján a fölösleges víz el tud folyni. Tavasztól virágzásig kálium túlsúlyos tápoldatot is adok neki, de csak ritkán, és – ami igaz igaz – nem túl rendszeresen.

Minden évben vissza szoktam vágni. Az elsô két-három évben ezt virágzás után tettem, de aztán megjártam. Ugyanis két tövet vettünk kb. négy éve, és az egyik egy erôteljesebb nyírás után többé nem hajtott ki, a maradék levelei is elszáradtak. Úgyhogy azóta a meglévô inkább tavasszal, a növekedés megindulása elôtt, valamikor áprilisban kap egy kis frizura igazítást. Virágzás után csak a virágszárakat vágom le. És mostanában már a tavaszi visszavágás sem olyan drasztikus méretû, mint az elsô 1-2 évben, mert nem akarok minden zöldet levágni róla. Nem tudom, hogy egy cserépben tartott növény egy ilyen "fiatalítást" túlélne-e.
A töve már erôteljesen fásodik. Az az érzésem, hogy most már kezdi kinôni ezt a cserepet. Sok levele barnul, csak a szárak tetején van zöld. Úgy tûnik, hogy csak néhány évig tud igazán szép lenni cserépben. Ezért most azt találtam ki, hogy idén nyár végén megpróbálom dugványozással szaporítani, és így néhány új növényt hozni létre, az "öreget" pedig jövôre kiültetni a kertbe a rózsák alá.
Dugyányozással állítólag könnyen szaporítható, errôl majd írok, amikor itt lesz az ideje.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

üdv.
azt szeretnek kérdezni nem tudja-e véletlenül a levendula magról is ültethető?
mert én egyszer kipróbáltam de semmi eredménye nem volt.

Kata írta...

Levendula magot én még nem vetettem, saját tapasztalatom így sajnos nincs. A kertészeti egyetemen nekünk azt tanították, hogy a nyár végén érő magot tavaszig szárazon kell tárolni, és március-áprilisban vetni fólia vagy üveg alá (én ezt "két ablak közé"-vel szoktam helyettesíteni :)). Így állítólag hamar csírázik, de utána lassan nő, ezért faiskolában nem is nagyon alkalmazzák ezt a módszert, mert későn lesz belőle piacképes növény. A száraz tárolásnak fontos szerepe lehet, mert sok magnak utóérésre van szüksége. A száraz élőhelyekről származó növények magjaira ez különösen jellemző. Bár, ha vásárolt magot vetett, akkor ezt a száraz tárolást már valószínűleg megkapta.
Csak azt tudom mondani, hogy ne adja fel, mert elvileg működnie kéne a magvetésnek. Magam is örülnék, ha megírná a tapasztalatait.
Kata

Névtelen írta...

En ultettem uzletbol vasarolt magot, a hatasfok kicsi volt, de lett egy darab gyonyoru novenykem, ami atveszelte a telet is. En tavasszal ultettem egyenesen cserepbe a magokat, majd osszel ultettem at a kertbe, nem hasznaltam uveghazat, es a fold sem a legjobb minosegu. Valoszinu, hogy jo foldben egesz jo termes lesz, es egy zacsko mag nem kerul annyiba, hogy aki szeret kerteszkedni, az ne probalja ki. Merem ajanlani mindenkinek, mert ahogy latom, egeszen szivos noveny...

Kata írta...

Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velem (velünk) ezt a tapasztalatát, és teljesen egyetértek, érdemes kipróbálni.
Köszönöm szépen!

Névtelen írta...

Én is vetettem már, igaz, saját növényről szedtem a magot. Valahol olvastam, hogy egy hideg perióduson át kell esniük a csírázáshoz. Egy kis darab folpack fóliába tettem egy kis kanál homokot és a magokat belekeverve, betettem a fagyasztóba. Hogy emiatt-e vagy szegények egyébként is kicsíráztak volna, mindenesetre sikerült. Sajnos nagyon vontatottan fejlődtek, de bizonyára a talaj sem volt megfelelő. Szóval, ha levendulára vágyom, veszek egy-két cseréppel készen.
Sok sikert a kertészkedéshez, üdv: Éva

Névtelen írta...

Én ebben a hónapban ültettem cserépbe levendulát. Talán egy kicsit későn, 5-én. Ehhez képest az a meglepetés ért ma, hogy kicsírázott!! Nagyon reménykedtem, hogy sikerülni fog. Nem voltam biztos, hogy jó ötlet volt-e celofánnal lefedni a cserepek tetejét (persze úgy, hogy kislyukakat ütöttem rajtuk), de gonoltam így megkapják a kellő stabil hőmérsékletet (mivel az ablakomban vannak).Csak azt nem tudom, hogy meddig hagyjam rajtuk? Mivel még nem csírázott ki mindegyik ahová ültettem.
Katalin

Kata írta...

Kedves Katalin,
A lyuggatott celofánt nyugodtan rajta hagyhatja addig, amíg a magoncok akkorák nem lesznek, hogy már eléri a "fejük". A frissen csírázott magoncok is szeretik a stabil hômérsékletet, és fôleg a páratartalmat, és így a talaj is nehezebben szárad ki. Ha már elérik a celofánt, akkor vegye le, de akkor se tegye ôket rögtön a szabadba, se nagyon erôsen napos ablakba. Mindenhez fokozatosan kell szoktatni, mint a csecsemôt :)
Szívbôl örülök a sikernek, én nagyon szeretem látni, hogy kicsíráznak a magok és fejlôdnek a kis magoncok.

Névtelen írta...

Kedves Kata!
Én januárban kaptam néhány különböző fajta levendulát, világos pincében tartottam, mert a fagyok miatt nem mertem kiültetni. Márciusban kiültettem őket, megmetszettem, az egyik fajta hajtott is azóta meg egy másik fajta is talán, utóbbin elég kicsik a levelek még. A többi viszont száraznak tűnik, már a kiültetésnél is gyanús volt, mert azon nem voltak friss hajtások. Míg a pincében volt, locsoltam, fényt is kapott, most meg már a kertben van. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint előfordulhat, hogy még fog hajtani a többi is? Tudok valamit tenni a megmentésére?
Köszönettel: Marcsi

Kata írta...

Kedves Marcsi!
Nekem az az elvem, hogy amikor már biztos vagyok benne, hogy elpusztult egy növény, akkor még adok neki egy esélyt. Ez így hülyén hangzik, tudom, de néha segít. Nem tudom, milyen fajták (nem is nagyon ismerem a fajtákat), de lehet, hogy:
1, esetleg nem télálló nálunk
2, későn hajtó fajta
Szóval én még öntözgetném egy darabig, ha ez nem jelent gondot. Azt gondolom, hogy ha május végéig nem kezd hajtani, akkor valószínűleg már nem is fog, de addig még érdemes próbálkozni. Lehet, hogy esetleg túlságosan visszavágta? Bár, ha egészséges a növény, mindenképp ki kéne hajtania. Ha vannak szárak, meg kellene nézni, hogy könnyen elpattannak-e, nagyon száraznak tűnnek-e. Az szokott gond lenni a levendulával cserépben, hogy télen egyszerűen kiszárad. De mivel azt írta, hogy öntözte, itt nem ez a baj. Mást sajnos nem tudok mondani, mint hogy öntözze türelmesen, és sok sikert kívánok.

Csilu írta...

Kedves Kata!

Tavasszal elvetettem egy csomag boltban vásárolt levendulamagot, amiből 5 tő kelt ki. Most kb 15 cm-es növénykéim vannak. Féltem őket a hidegtől, ezért felvettem a kerti földből és cserépbe ültettem. A kérdésem az lenne, hogy mi lenne a célszerűbb, ha leviszem a pincébe - ami nem világos - vagy inkább vigyem be a szobába, ahol 18-20 fok a hőmérséklet, és ott teleljenek át?
Válaszát előre is köszönöm.
Csilla

Kata írta...

Kedves Csilla!
Legjobb az lett volna, ha otthagyja a kerti földben, és esetleg télre fenyőággal betakarja. Tulajdonképpen nem a fagytól, hanem inkább a téli, úgynevezett két fokos esőktől kellett volna védeni.
De ha már így lett, semmiképp ne a lakásban teleltesse! A pincében legyen, minél hűvösebb, annál jobb. Havonta egyszer adhat egy kevés vizet, hogy ne száradjon ki csontra a talaja, de vizes se legyen.

Zsolt Orgován írta...

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem az lenne, hogy cserépben mennyire bírja a sötétebb nem napfényes helyet a szobában?

Kata írta...

Hosszabb távon semennyire. Szép lassan meghal, úgy, hogy észre sem veszed.

Noémi Deczky írta...

Engem az érdekelne, hogy lakásban tartva eletben marad e, vagy ki kell ultetni a kertbe.

Kata írta...

Kedves Noémi!
Eggyel följebb gyakorlatilag ugyanerre a kérdésre válaszoltam. A levendula nagyon fényigényes, levegőigényes, nem szobanövénynek való. Egy darabig elvan, aztán szép lassan elpusztul lakásban. Télen is túl meleg lenne neki. Legalább egy ablakládába ki kell ültetni (az ablakon kívül, természetesen). Ott viszont nagyon rendszeres öntözést igényel.

Nyözö írta...

Kiváncsi voltam erre a levendula cserépben dologra, mert gondoltam egy naaaagy cserépbe tenni egyet. (Nagy alatt egy négyzetes dézsaméretűt értek) Írtad, hogy mélyre megy a gyökere, és ez elgondolkoztatott, hogy miért maradnak olyan csenevészek a levenduláim.
Az a sanda érzés fészkelődik bennem, hogy nem elég mély a talaj nekik, a sok kő az vélehetően feltartja őket a növekedésben. Mi tagadás, kiültetéskor nem kaptak több m3 laza földet.

Azt hiszem, hogy az egyiket kiszedem, csákányozok neki egy nagy gödröt, és meglátjuk mi lesz. :)

Kata írta...

Nem lehet inkább az az oka a csenevészségnek, hogy nem kapnak elég napsütést ott nálatok az erdôszélen? Itt nálunk is van most a kapunál, tavaly ilyenkor ültette egyik szomszéd, hatalmasat nôttek egy év alatt. De ott majdnem egész nap süti a nap (ha egyáltalán süt). Igaz, a talaj nem annyira köves, hanem gyakorlatilag építkezésbôl maradt sitt, amit szokás szerint elterítettek annak idején a ház körül.