Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. szeptember 5., szerda

Őszi ciklámenek

Sokasodnak az ősszel virágzó ciklámenek a ládában. Izgalmas látvány volt, amíg csak az u alakban hajlított vörösréz dróthoz hasonló szárak látszottak a kőzúzalék fölött, és számolgattuk, vajon hányan vannak. Minél tovább nézi az ember, annál többet fedez fel. Levél ilyenkor még nem nagyon van, ősszel mindig a virágok kezdik.


Később aztán lassacskán megnyúlnak és kiegyenesednek a szárak, majd kinyílnak a virágok.


A hederifolium (rózsaszín és fehér), cilicium, africanum és mirabile fajok virágoznak. 
A fenti kép jobb szélén látszik, hogy olyan is van, amelyik sikeres megporzás után már elvirágzott, és a szár kezd felcsavarodni a terméssel. A ciklámen, ha magot készül érlelni, akkor a ruháját (értsd: pártáját, vagyis a virágszirmokat) egyben ledobja:

CYCLAMEN HEDERIFOLIUM – ELVIRÁGZOTT

Ha viszont nem történt beporzás, akkor nem hull le a párta, hanem a száron kezd hervadni, majd a virágszár lassan elernyed, elfonnyad, végül elfekszik a földön. Az ilyet mindenképp érdemes tőből leszedni, mert gombafertőzések forrása lehet.


Sajnos akad néhány furcsa, torz virág is, nem tudom, ennek mi az oka. 

CYCLAMEN CILICIUM – TORZULT VIRÁG
A szára nem nyúlt meg és nem egyenesedett ki, hanem így múlt el szép lassan ez a szegény virág.
Egyes más növényeknél (pl. Saxifraga) a  túl száraz levegő is okozhat virágtorzulást.

De hogy mégse ilyen szomorú látvánnyal zárjam, íme újra a fehér zefírvirág:

ZEPHYRANTHES CANDIDA



3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szépek aranyosak a virágaid.
Gratulálok hozzá!
GGy.

Józsa Kata írta...

Köszönöm!

Kinga írta...

Kedves Kata !

Beleszerettem a ciklámenekbe. Mindig is a kedvenceim közé tartoztak, de most már rajongok értük.Két éve elültettem 3 gumót, amik tavaly nem jelentkeztek. Fájó szívvel már le is mondtam róluk, amikor pár hete azt vettem észre, hogy sutyiban kihajtottak. Annyira boldog vagyok. Közben már beszereztem az utánpótlást, így dupla az öröm. Remélem az újak nem váratnak két évig. Sajnos a virágjukat még nem láttam, de nagyon várom a tavaszt.
A Te ciklámenjeid csodaszépek.Naponta megnézem az oldaladat, nem tudok betelni vele.

Szép estét: Kinga