Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2010. október 11., hétfő

Látogató

A párom elkapott (a fényképezôgéppel) egy kis zengőlegyet, amint éppen az újonnan érkezett Crocus pulchellus-on munkálkodott:


Régebben a csíkos potroha miatt én is, mint sokan mások, azt hittem, hogy ez valami darázsféle, és vigyázni kell vele. Végülis a Ian Young blogjából (lásd az olvasnivalók között) tudtam meg, hogy ez egy nagyonis hasznos kis rovar, zengőlégy (Syrphus, angolul hoverfly) a neve. Hasznos egyrészt azért, mert jelentős szerepe van a növények megporzásában, még ilyenkor is, amikor már csak elvétve lehet egy-egy szédelgő méhvel találkozni, másrészt azért, mert a lárvái levéltetvekkel táplálkoznak. Jellemző rá, hogy képes a levegőben egy helyben lebegni, és innen bármilyen irányba repülni (hátrafele is!). Csípni meg egyáltalán nem csíp, teljesen ártalmatlan. :)

Nincsenek megjegyzések: