Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2012. február 23., csütörtök

Betoppant a tavasz


Egyik napról a másikra, se szó, se beszéd. Hacsak a madarak duhaj énekét nem tekintjük a tavasz üdvözlő szavainak. Az is igaz, hogy már vagy 10 nappal ezelőtt megérkeztek a zöldikék a tengelicekkel és nagy lubickolást csaptak a kitett vizes tálakban. Ők pedig mindig a kikelet hírnökei, ezt már évek óta tudjuk. De aztán teljesen eltűntek. A tavasz viszont betoppant, roppant gyorsan felitta a sok havat, alig maradt belőle valami.

Lehet, hogy snassz mindig ezt a kis téltemetőt mutogatni így tél végén, de én még nem unom. Ma egész nap mosolygott, pedig nem is sütött rá a nap.

ERANTHIS HYEMALIS

De más is ébredezik ám. Ez a kőtörőfű két nappal ezelőtt még olyan barna volt, hogy azt hittem, átadja a helyét valaki másnak az idén.

SAXIFRAGA BRONCHIALIS

Elkezdtem öntözni, és ha minden jól megy, hétvégén újra "tavasziasítunk" az erkélyen. Megint eltelt egy év. Nagyjából két éve kezdtem el írni ezt a blogot (február 9-én volt az évforduló), de még nem fogytam ki a mondanivalóból. Őszintén szólva magam sem hittem volna annak idején, hogy egy ilyen vacak kis erkélykert ennyi témát adhat.

BORSOS MIKLÓSNÉ KÉRY ILONA
Kedvenc kertészem, aki a blogom nevét is ihlette, és akár azt is mondhatnám, hogy a példaképem, ezt írja: 
"Azt mondják, az öregszik, akinek már nem hoz újat a tavasz. Hát öregedhet a kertész, akinek nincs két olyan tavasz, amelyik egyforma volna?"

3 megjegyzés:

Nyözö írta...

Nálunk ma olvadt el annyira, hogy már nem összefüggő a hótakaró. Holnap azt hiszem ki fogunk menni vadászni a krókuszokra, és a téltemetőkre. Utóbbiakból ősszel újabb próbálkozás került a kertbe, reménykedünk...

Nyözö írta...

Kata, lehetne egy kérdésem Hozzád? Miként lehetne kideríteni, hogy a mi "kövirózsánk" (szüleimtől hoztuk, fogalmunk nincs a valós nevéről) kiféle-miféle? Itt van róla egy kép is: http://kerteszleszek.blogspot.com/2012/01/hol-van-tel.html

Ez a kövirózsa mennyire korrekt név? Remélem a kemény fagyokat túlélte.

Kata írta...

Kedves Nyőző, bocsánat, hogy csak most válaszolok, hétvégén kissé mellőztem a számítógépet.
A kövirózsa (Sempervivum) teljesen korrekt név. De az igazság az, hogy rengeteg faj és főleg fajta van már belőle, és én nagyon kevésnek tudom a teljes nevét. Legtöbbször kertészetekben is csak annyi van kiírva, hogy Sempervivum, vagy Sempervivum sp., mert sokszor még ők sem tudják a faj nevét. A tiétek a kép alapján lehet a házi kövirózsa is (Sempervivum tectorum), de ugyanennyi erővel lehet más is, mert a házi kövirózsának a levélcsúcsai vörösebbek szoktak lenni. A kövirózsák a fagyokat jól bírják, a téli nedvesség szokott nekik inkább ártani, de az most nem hiszem, hogy gondot okozott volna. A hó alatt is, de hó nélkül is szépen át tudnak telelni, ha nem lucskos télen a talaj.