Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2013. január 22., kedd

Megkezdődött a tavaszi ciklámen szezon

Hull a hó, olvad a hó, hull a hó, olvad a hó... Cammog, cammog a január ezzel a monoton nótával. A napsütés adagunk csak heti egy alkalom, a fotózáshoz is vajmi kevés a fény. De a lépcsőház üvegfala mellett beindult a ciklámen virágzás. Azt pedig nem lehet kihagyni.

CYCLAMEN  ALPINUM  (FORMA  LEUCANTHUM?)
A fenti kép talán érzékelteti, hogy milyen aprók ezek a virágok (nincs 2 centi sem az átmérőjük).

A Cyclamen alpinum, mint a legtöbb ciklámen faj, Törökországban honos, dél-nyugat Anatólia hegyeiben él, január és április között virágzik, hóviszonyoktól függően. Hivatalosan a fagytűrő (de nem télálló!) fajok közé tartozik, ami azt jelenti, Grey-Wilson szerint, hogy -14°C-t még elvisel rövid ideig, ha nem teljesen száraz a talaj. Én azért ezt egyelőre nem próbáltam ki, biztos ami biztos, a lépcsőházban teleltetem, ahol 0° alá soha nem esik a hőmérséklet. 

Ahogy már meséltem, több faj lakik itt egy ládában. Jósolták, hogy nem lesz ennek jó vége, a különböző fajok egymást elnyomják. Én egyelőre ilyesmit nem tapasztaltam, bár az tény, hogy vannak, amelyek sokkal jobban tudnak "nyomulni", több levelet hoznak mint némely társaik, ilyen például a Cyclamen mirabile. De attól még a szerényebbek (mint például a fenti alpinum) ugyanolyan bátran és bőségesen virágoznak a maguk idején. A tarka levélszőnyeg pedig nagyon szép textúrát ad virágok nélkül is a tél folyamán:

Az egyetlen gond, hogy ilyen összeültetésben kicsit nehezebb  a fajokat egyértelműen megkülönböztetni egymástól. De ezt a döccenőt át lehet lépni egy kis utánajárással, ami nekem mindig izgalmas elfoglaltság.
Itt van például a fenti növény virága közelebbről:

CYCLAMEN  ALPINUM  (FORMA  LEUCANTHUM?)
Igaz, hogy kissé propellerszerűen állnak a szirmai, ami az alpinumra jellemző, de ugyan miben különbözik tőle a coum fehér változata? (Színt leszámítva, mert az egy fényképen nem biztos, hogy mérvadó, mint itt sem, ciklámennél pedig nem feltétlenül határozó bélyeg.)

CYCLAMEN  COUM
Nos, könyv szerint a szirmok tövénél lévő sötét folt formáját kell nézni: a C. alpinum esetében ez egy feketésbordó, tele folt, míg a C. coum  bíborszínű foltja durván egy m betűt formáz (a fenti képen látszik, valóban.)
Az alpinum virága általában sötétrózsaszín, kivéve a forma leucanthum változatot, amely fehér, bíbor folttal, ez van nekem, de most valahogy rózsaszínes beütésű, nem csak a képen, hanem a valóságban is. Még egy kép róla:


Sajnos a leveléből itt nem sok látszik. Szó ami szó, itt a ládában teljesen összekeverednek a levelek, és rendszerint lehetetlen virágot a saját levelével együtt fotózni. Egy tavalyi képen látszik együtt a virág a levéllel, és tavaly tényleg fehér volt a virág.

P.S. Némi további kutakodás után úgy látom, hogy a f. leucanthum-nak, nem véletlen a neve, tényleg fehérnek kell lennie. Amelyik ilyen rózsaszínes beütésű, az a sima C. alpinum (amely ezek szerint nem mindig sötétbíbor színű). Na, itt a vége, aki nem hiszi, járjon utána.
Egyébként nagyon szép – és remélhetőleg korrekt – ciklámenes képek láthatók az Edgewood Gardens oldalán.


Ahogy előbb talán már kiderült, a Cyclamen coum is kezd virágozni. Ő kertben télálló nálunk, de cserépben nekem már néhányszor megfagyott, úgyhogy most már szintén a lépcsőházban telel. Itt sajnos az üvegfal ellenére is túl kevés ilyenkor a fény, ezért kissé megnyúlnak a levélnyelek és a virágszárak. Többféle változat van egy nagyobb cserépbe ültetve, így itt is többféle levélmintázat látható, de ez mind Cyclamen coum:

CYCLAMEN COUM LEVELEK

És búcsúzóul még egy érdekes borostyánlevelű ciklámen szelekció (nem én szelektáltam, ne tessék megijedni!). Magból lett, és még fiatal, de talán idén ősszel már ő is megmutatja majd a virágát is.

CYCLAMEN  HEDERIFOLIUM  'SILVER  ARROW  LEAF'

2 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Annyira kecsesek, nagyon szeretem őket, de nálunk minden cserepes halálra van ítélve. A kertbe szeretnék, ha lesznek olyan körülmények egyszer...


Olyan jó olvasgatni a precíz írásaidat, sokat tanulok belőlük, a képekre pedig nem is tudok szót, olyan csodásak.

Kata írta...

Ez nagyon kedves, köszi :)