Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2013. január 22., kedd

Megkezdődött a tavaszi ciklámen szezon

Hull a hó, olvad a hó, hull a hó, olvad a hó... Cammog, cammog a január ezzel a monoton nótával. A napsütés adagunk csak heti egy alkalom, a fotózáshoz is vajmi kevés a fény. De a lépcsőház üvegfala mellett beindult a ciklámen virágzás. Azt pedig nem lehet kihagyni.

CYCLAMEN  ALPINUM  (FORMA  LEUCANTHUM?)
A fenti kép talán érzékelteti, hogy milyen aprók ezek a virágok (nincs 2 centi sem az átmérőjük).

A Cyclamen alpinum, mint a legtöbb ciklámen faj, Törökországban honos, dél-nyugat Anatólia hegyeiben él, január és április között virágzik, hóviszonyoktól függően. Hivatalosan a fagytűrő (de nem télálló!) fajok közé tartozik, ami azt jelenti, Grey-Wilson szerint, hogy -14°C-t még elvisel rövid ideig, ha nem teljesen száraz a talaj. Én azért ezt egyelőre nem próbáltam ki, biztos ami biztos, a lépcsőházban teleltetem, ahol 0° alá soha nem esik a hőmérséklet. 

Ahogy már meséltem, több faj lakik itt egy ládában. Jósolták, hogy nem lesz ennek jó vége, a különböző fajok egymást elnyomják. Én egyelőre ilyesmit nem tapasztaltam, bár az tény, hogy vannak, amelyek sokkal jobban tudnak "nyomulni", több levelet hoznak mint némely társaik, ilyen például a Cyclamen mirabile. De attól még a szerényebbek (mint például a fenti alpinum) ugyanolyan bátran és bőségesen virágoznak a maguk idején. A tarka levélszőnyeg pedig nagyon szép textúrát ad virágok nélkül is a tél folyamán:





Az egyetlen gond, hogy ilyen összeültetésben kicsit nehezebb  a fajokat egyértelműen megkülönböztetni egymástól. De ezt a döccenőt át lehet lépni egy kis utánajárással, ami nekem mindig izgalmas elfoglaltság.
Itt van például a fenti növény virága közelebbről:

CYCLAMEN  ALPINUM  (FORMA  LEUCANTHUM?)
Igaz, hogy kissé propellerszerűen állnak a szirmai, ami az alpinumra jellemző, de ugyan miben különbözik tőle a coum fehér változata? (Színt leszámítva, mert az egy fényképen nem biztos, hogy mérvadó, mint itt sem, ciklámennél pedig nem feltétlenül határozó bélyeg.)

CYCLAMEN  COUM
Nos, könyv szerint a szirmok tövénél lévő sötét folt formáját kell nézni: a C. alpinum esetében ez egy feketésbordó, tele folt, míg a C. coum  bíborszínű foltja durván egy m betűt formáz (a fenti képen látszik, valóban.)
Az alpinum virága általában sötétrózsaszín, kivéve a forma leucanthum változatot, amely fehér, bíbor folttal, ez van nekem, de most valahogy rózsaszínes beütésű, nem csak a képen, hanem a valóságban is. Még egy kép róla:


Sajnos a leveléből itt nem sok látszik. Szó ami szó, itt a ládában teljesen összekeverednek a levelek, és rendszerint lehetetlen virágot a saját levelével együtt fotózni. Egy tavalyi képen látszik együtt a virág a levéllel, és tavaly tényleg fehér volt a virág.

P.S. Némi további kutakodás után úgy látom, hogy a f. leucanthum-nak, nem véletlen a neve, tényleg fehérnek kell lennie. Amelyik ilyen rózsaszínes beütésű, az a sima C. alpinum (amely ezek szerint nem mindig sötétbíbor színű). Na, itt a vége, aki nem hiszi, járjon utána.
Egyébként nagyon szép – és remélhetőleg korrekt – ciklámenes képek láthatók az Edgewood Gardens oldalán.


Ahogy előbb talán már kiderült, a Cyclamen coum is kezd virágozni. Ő kertben télálló nálunk, de cserépben nekem már néhányszor megfagyott, úgyhogy most már szintén a lépcsőházban telel. Itt sajnos az üvegfal ellenére is túl kevés ilyenkor a fény, ezért kissé megnyúlnak a levélnyelek és a virágszárak. Többféle változat van egy nagyobb cserépbe ültetve, így itt is többféle levélmintázat látható, de ez mind Cyclamen coum:

CYCLAMEN COUM LEVELEK

És búcsúzóul még egy érdekes borostyánlevelű ciklámen szelekció (nem én szelektáltam, ne tessék megijedni!). Magból lett, és még fiatal, de talán idén ősszel már ő is megmutatja majd a virágát is.

CYCLAMEN  HEDERIFOLIUM  'SILVER  ARROW  LEAF'

2 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Annyira kecsesek, nagyon szeretem őket, de nálunk minden cserepes halálra van ítélve. A kertbe szeretnék, ha lesznek olyan körülmények egyszer...


Olyan jó olvasgatni a precíz írásaidat, sokat tanulok belőlük, a képekre pedig nem is tudok szót, olyan csodásak.

Józsa Kata írta...

Ez nagyon kedves, köszi :)