Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2015. július 17., péntek

Virágok nyár derekán

Még nem tart ott fiatal kertünk, hogy így július közepén számlálhatatlanok lennének a virágok. Egyszer majd szeretném ezt elérni, most kénytelen vagyok csaló fotókat készíteni, amelyekből úgy tűnik, mintha... de ezt inkább a vendégre bízom.

A liliom. 
Jövőre szeretnék több liliomot, illatosakat, természetesen.

LILIUM 'SALTARELLO' (?)

A rózsák.
A Coral Dawn kezdi elérni a rácsot. Egyik ága már elérte, ennek a másiknak még segítek egy karóval, mivel kissé messze ültettük, hogy legyen helye a talajban. De ismét egy csomó bimbó van rajta, és tényleg illatos.

ROSA 'CORAL DAWN'

A két törpe is újra tele van bimbóval. Pontosabban egyik törpe, ő a Blue Peter, róla még nincs kép, majd ha kinyílik. Persze, hogy nem blue, hanem bíbor (ezt mondjuk egyértelmű volt), és nyílás után csak 5 percig szép, utána mintha kimosták volna – ez nem volt annyira egyértelmű a rendeléskor, de mit tegyünk. Lehet, hogy majd lecseréljük.
A másik talajtakaró, Satin Haze a neve, szép a színe, és kissé illatos is, de csak az érzi, aki lehasal mellé.

ROSA 'SATIN HAZE'

Érdekes ez a rózsa. Mintha próbálna teltvirágú lenni, de nem igazán sikerül neki. Íme egy nagyon szép féltelt virága, amilyennek eredetileg lennie kéne:Ám néha a porzók megpróbálnak szirommá alakulni, az ilyen virág már nem is érdekli a zengólegyeket:


Legtöbbször nem sikerül a művelet, és akkor lesz belőle olyan virág, mint ami a legelső képen középen látható.


Az árnyékiak
Most kezd nyílni egy törpe Astilbe, szebb lesz, ha majd sok virág lesz, mert így inkább csak közelről és békaperspektívából látványos:

ASTILBE CHINENSIS 'PUMILA'

És alább lobéliával a háttérben. A kék-rózsaszín kombináció nekem nagyon kedves, talán azért, mert a magas hegyekben igen gyakori. Ezt a részt délután kicsit süti a nap.A völgycsillag is gyönyörű kertitörpe magasságból nézve:

ASTRANTIA 'STAR OF BILLION'

Ám "normális" emberi perspektívából már közel sem olyan látványos most, majd ha esetleg sok-sok virága lesz:És azok, akik nem mind egyértelműen árnyékiak, legfeljebb eltűrik, és ez sajnos meglátszik rajtuk.
Egy gólyaorr, aki jobban szeretné napon, mert akkor esetleg így nézne ki:

FORRÁS: http://kelownagardens.com/wp-content/uploads/2013/02/Rozanne-3.jpg

Nálunk csak nagyon kevés direkt napsütést kap, és még fiatal is, úgyhogy így néz ki:

GERANIUM ROZANNE

Vagy másik oldalról: Nem messze tőle egy magas termetű harangvirág, akinek szintén egész nyáron kellene virágozni, de ő is még nagyon fiatal (3 növény, ami a képen látszik):

CAMPANULA LACTIFLORA 'LODDON ANNA' ET AL.

Az árnyékliliomok.
Két szép csokrot bontott a Brim Cup nevű fajta (azt hiszem):

HOSTA 'BRIM CUP'

Tavaly vettük, és most virágzik először a sárgás levelű Delta Dawn, gyönyörű a virága, és illatos. Úgy vettem észre, hogy csak a fehér árnyliliom virágok képesek illatozni, kár, mert nagyon kellemes nyári illat az övék.

HOSTA 'DELTA DAWN'

Végül az árnyéki meglepetés: 

HELLEBORUS HIBRID. VIRÁGOT BONT A NYÁR KELLŐS KÖZEPÉN!

Közeledvén a kissé naposabb tájak felé: a tárnicslonc virágozgat, de nem viszi túlzásba, és egyelőre még mindig csak talajközelben. Azon a két vesszőn, amit idén végre kilökött az ég felé, egyelőre híre sincs virágnak. (Petra, nyugi, Te nem vagy hibás, majd fogsz még hallani erről jobb híreket is! :))

ABELIA GRANDIFLORA
Egy amerikai kertészeti újság azt mondja, hogy a tárnicsloncot bárhová lehet ültetni, ahol nem szikes vagy pangó vizes a talaj. Árnyék, félárnyék, teljes nap, tökmindegy neki, mindenhol egyformán szép lesz. Várom szeretettel.
De azért kíváncsi vagyok, hogy azon a két felfele törő (de már elágazódott) hajtáson miért nincs virág. Nem engedi a csúcsdominancia (a hajtások csúcsának erőteljesebb növekedése) a virágrügyek képződését a hajtás oldalán? Csak a vízszintesen növő hajtásokon képes virágozni? 


Napos(abb) tájak felé.
Amint már említettem talán, a mi kertünkben nincs olyan, hogy "teljes napsütés", ami ugye min. 6-8 óra/nap napsütést jelent. Legtöbb az 5, de inkább 4 óra, az viszont néhány helyen, pl. a sziklakert felső részén, éppen a déli órákban.
A sziklakertet a párom építette tavaly, kissé távolabbról most így néz ki:A jobb alsó sarokban lévő Pinus mugo mellett megy föl a lépcső, amelynek hézagait már egész szépen kezdik benőni apró növények, úgymint kakukkfű, varjúhájak, boróka, erika, ínfű. És persze a gyomok is, ha hagyom:Maga a sziklakert meglehetősen virágtalan most, amit majd korrigálnom kéne. A gazdag fővirágzásán már túl, kedvenc harangvirágom most csak szerényen díszít helyenként:

CAMPANULA RADDEANA


Amihez pedig nagy reményeket fűztem, hogy majd nyár közepétől őszig virágpompát prezentál a sziklakertben (két helyre is ültettem, szerencsétlenségemre), az egy ligetszépe. Ez történik néha, amikor az ember csak könyvből ismer egy növényt. 
Erősen megnyúló, nagy levelű hajtásait többször vissza kellett vágnom, hogy el ne borítsa az egész sziklakertet, így aztán most csak elvétve hoz egy-két óriási méretű (4-5 cm) virágot, ami ilyenformán elég bután néz ki:

OENOTHERA SPECIOSA 'SISKIYOU'
Ősszel átköltöztetem a sziklakert tetejére, naposabb helyre, talajtakarónak, bár nem lesz könnyű.

Ami most a leggazdagabb virágban: a "fennsík" a sziklakert tetején. Alább a házfal felől nézve. Kár, hogy baloldalt virágtalan:A másik oldalról nézve. Ennek a hibája, hogy túl sok az apró virág, kissé gizgazos hatású, az élénk színű cickafark virágok pedig teljesen kifakulnak, amint túl vannak a csúcson, ami csak pár nap:


Ne tessék azt gondolni, hogy én olyan panaszkodós fajta vagyok. Nem panaszkodom, csak próbálom a hibákat (is) meglátni, és majd alkalomadtán korrigálni, amennyire lehet. Azon kívül, ha csalódom egy növényben, amit nem ismertem "személyesen", azt megjegyzem magamnak, és lehet, hogy esetleg másnak is segítek vele.

Nekem a kert így is öröm és csoda, egy gyönyörű felnőtt játék, és csak sajnálni tudom, aki ezt nem érzi.


6 megjegyzés:

Aranyalma írta...

Ó a pompás ligetszépe egy roppant invazív ami azt illeti. Tavaly vettem egyet amit ketté oszotottam, elszórta a magját és egyből elnyyomott mindent és azért nyúlt meg, mert nem kaptak külön külön elég fényt, de most, hogy áttettem őket nagyon napos helyre az ágyások elejébe nem nyúlt 20-25 cm felé, ami tavasszal nem volt elmodható. Elvieg 20 cm magas kellene hogy legyen, de nálam térdig ért a kezdetekkor, viszont sokkal hamarabb elkezdett virágozni mint illett volna és azóta virágzik, meg még fog is egy ideig. A friss hajtások végein pedig hamarosan mindenhol sok-sok virágot fog hozni, és a magtokokat is szedegetni szoktam róla, nehogy abbahagyja a virágzást. A futórózsám alja csak ebből állt:

http://aranyalma2012.blogspot.hu/2015/05/csinaltam-par-kepet.html

Petra írta...

Szégyen ide vagy oda, én annyira irigyek vagyok a fotóid láttán, hogy szinte sárgulok. És szívesen elhinném, hogy mindennek csak a fényképezőgépeink közötti esetleges különbség az oka, de hát minek csapjam be magam?:)

A tárnicslonc még nálam is most kezd virágozni, hasonlóan, ahogy a tied, de nem vagyok benne biztos, hogy nálad nem egy változata van már, az enyémnek világosabbak a levelei, és a virágai is. (Ennél a résznél hangosan röhincséltem)

Tudom, hogy már mondtam, de hihetetlenül kifinomult ízlésed van, amit sajnos utánozni sem lehet.

Nekem is van Satin Haze rózsám, ugyanonnan ahonnan a tied, kettő darab. Meglehetősen széles rózsák lesznek.

Az árnyékot is irigylem, főleg ebben a kuka melegben, nálunk még embertelenül sok idő kell, hogy élvezhető, árnyékos részek is legyenek.

Kata írta...

Aranyalma, köszönöm, ezt jó tudni :)

Petra, neked is nagyon köszönöm, egészen zavarba hozol, ezzel a sok kedves szóval.
Igen, a Satin Haze (nekünk is kettő van) már itt is kezd szélesedni, de egyelőre nem bánom.

Aranyalma írta...

Elfelejtettem írni, hogy echinaceaból nekünk magnus van és az nem fakul, viszont ami zacsis magról van vetve az nekem is kifakul, de ez sokkal jobban bírja nálunk a víznélküliséget.

Kata írta...

Nekünk is Magnus van, és épp tegnap állapítottam meg, hogy kifakult a színe, már a fenti fotóhoz képest is. Ezt a magyar Szaharát kezdik nem bírni még a legjobb fajták sem. A fehér, az nem fakul :)

Kavics írta...

A völgycsillag erdei vad változatát ismerem. Tényleg csak közelről mutatja meg szépségét, de akkor nagyon. :-)