Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2015. december 10., csütörtök

Egyelőre a kankalinokról

Említettem, hogy egy kedves gesztusról fogok beszámolni. Egyelőre viszont a télen virágzó kankalinjaimat szeretném bemutatni.
Ez persze vicc. Normális körülmények között nincs télen virágzó kankalin. Néhány fajra jellemző az ŐSZI másodvirágzás. Ilyen a cifra kankalin (Primula auricula) és ennek fajtái, a szártalan kankalin (P. vulgaris), és biztos még néhány más is. Na de most tél van – hivatalosan legalábbis. 
Idén nálunk az auricula hibridek nem tartottak őszi bemutatót. Az az érzésem, a növényeket látva, hogy nem igazán életerősek, nem érzik jól magukat a helyükön valahogy. Arról nem is beszélve, hogy valamilyen "kedves" kerti vendég cafatosra rágta a leveleiket.

November eleje óta kitartóan virágzik a dobverő kankalin, igaz, csak a fehér. Az ő levelei is ki vannak csipkésítve, de úgy tűnik, nem bánja.

PRIMULA DENTICULATA

Nemrég kivirágzott egy kis szártalan is, ami már valamikor régen került a kertbe, nem én hoztam, de nagyon szeretem őket, és örülnék, ha jobban is szaporodnának, mint ahogy teszik.

PRIMULA VULGARIS

A legnagyobb meglepetés viszont a Janka kankalin. (Eddig nem is tudtam, hogy ez a magyar neve a Primula frondosa-nak. Janka Viktor erdélyi származású magyar botanikus volt, a Balkánon is kutatott, az is lehet, hogy ő találta meg ezt a fajt, bár erről nam találtam adatot.) 
Ezt a kedvenc kankalinomat még soha nem kaptam rajta, hogy ősszel virágozna újra. Pláne télen! Nem hozott hosszú virágkocsányt, mint ahogy tavasszal szokta, hanem az elhalt levelek között, a téli nagyon "lisztes" rügy tetején egyre-másra jelennek meg az apró, kb. fél centi átmérőjű virágok.

PRIMULA FRONDOSA

A látvány persze szívmelengető, de azért kicsit aggódom, hogy mi lesz tavasszal, mert tudom, hogy a virágzáshoz elég sok energiára van szüksége a növényeknek. Most azonban, még amelyik nem vesztette el a leveleit mint ez a kis Janka, az sem sok szénhidrátot tud előállítani, mert hideg van, rövidek és sötétek a nappalok. Ezért valószínűleg a felhalmozott tartalékaikból gazdálkodnak nagyrészt. Csak hát azt a tavaszi kihajtáshoz/virágzáshoz halmozták fel!
Persze ezen úgysem lehet változtatni, ha ő így érzi, így csinálja. A dobverőkről már leszedtem egy-két virágszárat, de azért nem akarom teljesen elrontani a Természet játékát, majd megoldja ő valahogy. Mindig megoldotta. 


1 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nálam is virágzanak a kankalinok, mostanában kezdték. Tavaly is késő őszig, kora télig.