Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2016. február 19., péntek

Miért nem virágzik a téltemető?

Az IRG újságban (The International Rock Gardener – jobboldalt a linkje) egy nagyszerű tanulmány készült a téltemető fajokról és fajtákról, sok szép képpel. ITT olvasható.

Hosszú olvasmány, és néha meglehetősen bonyolult taxonómiai fejtegetéseket tartalmaz, ami nem biztos, hogy minden kertészt érdekel. Ám van benne olyasmi is, ami sokakban felkapcsolhat egy lámpácskát. Ezért szeretnék itt közzétenni néhány sort belőle, eredetiben és saját fordításban. Beigazolódik az, amit sejtek már régóta, érdemes hát elolvasni a nálunk profibbak véleményét:

A lot of people complain about the fact that the dry bulbs, which are sold in autumn, don’t come up in the following spring and most certainly don’t flower. Dried out tubers of Eranthis will never get going, they need to rehydrate completely before they’ll even start thinking about growing. There’s an easy solution to this problem though. Submerge the tubers for 24 hours in lukewarm water before planting them out. It’s also important to plant them not too close to the surface, better a bit too deep than too shallow. After this treatment they will most certainly reward you with flowers in the following spring. The Eranthis hyemalis from the picture on page 2 have been treated in this way and have grown to form beautiful drifts in three years and they’ve even self-sown abundantly. Another good option is to buy them while they are in growth. 

Saját fordításom, ha esetleg valakinek nehézséget okoz a fenti szöveg értése:

Sok ember panaszkodik, hogy az ősszel árusított téltemető gumók ültetés után ki sem bújnak többé, de legalábbis biztosan nem virágoznak. A kiszáradt téltemető gumókból soha nem lesz szép növény. Ahhoz, hogy egyáltalán eszükbe jusson fejlődni, előbb újra hidratálni kell őket. Erre van egy egyszerű megoldás. Mielőtt elültetnénk, 24 órán át áztassuk langyos vízben a gumókat. Az is fontos, hogy inkább kissé mélyebbre ültessük őket, ne nagyon felszínre. Ilyen eljárással szinte biztos, hogy virágokkal fognak megörvendeztetni a következő tavasszal. A 2. oldalon lévő képen látható Eranthis hyemalis ilyen kezelés után három év alatt nagyon szép csokorrá fejlődött, és magról is jól szaporodik. Egy másik jó módszer, hogy éppen növekedésben (tehát nem nyugalmi időszakban) lévő növényeket vásárolunk.

Nos, ez utóbbi Magyarországon nem igazán lehetséges, legalábbis hivatalosan nem. Még egy fontos dolgot hozzáfűznék a fentiekhez. Én ezt a beáztatásos módszert próbáltam kiszáradt szellőrózsa gumóval. Ám nagyon kell arra vigyázni, hogy egy ilyen beáztatott és jól megduzzadt gumót nem szabad erősen vizes talajba ültetni, mert elrothad (én így jártam). Valószínűleg alig nedves, inkább szárazabb földbe érdemes ülteni (persze azért ne csontszárazba, mert ez képes ismét elvonni a nedvességet a gumótól), amely csak egy-két hét után kap érdemben csapadékot.
Nálunk többnyire a törökországi származású Eranthis cilicica kapható őszönte a kertészeti árudákban, a fenti módszer természetesen erre is érvényes. Mivel az Eranthis hyemalis (nem ős)honos Magyarországon, és szigorúan védett, kertben is tilos tartani. Valószínűleg ezért nem is nagyon árusítják. Nos, ezt most inkább nem kommentálom.

Ezek után nagyon sok virágzó téltemetőt kívánok mindenkinek!

FÉRJEM FOTÓJA, A BUDAI HÁRS-HEGYEN KÉSZÍTETTE 2010-BEN
(© ZOLTÁN FERENC)

9 megjegyzés:

Nyözö írta...

Húha Kata! Nagyon-nagyon köszönet a lámpagyújtogatásért! Ez zseniális. Utólag rekonstruálva az eseményeket egyértelmű, hogy én is itt rontottam el a dolgokat.

Valóban nem áztatgattam (a tasak sem írt ilyet, csak a szokásos kis piktogrammok voltak rajta ha jól emlékszem), nem is került túl mélyre... Most fellelkesültem, annyira hogy ha lesz módom ősszel újra megpróbálom ezt a téltemető-projektet! :)

Kata írta...

Nagyon örülnék, ha segítene a dolog. Szerintem is érdemes kipróbálni, lehet, hogy én is ki fogom :)

Nyözö írta...

Persze, de nálad ilyen trükközés nélkül is virágoztak... :)

Kata írta...

Na de én virágzó állapotban vettem/kaptam őket. "Zacskós" gumóval eddig még nem próbálkoztam.

Nyözö írta...

Hacsak úgy nem -- így érthető! :)
Egyébként érdekes ez a fajtakérdés. A mi zacskós-gumós jószágunkon Eranthis Hyemalis volt, most akkor azt vagy elírták, vagy illegális volt. Így visszaolvasgatva a saját blogon a dolgokat, egyértelmű, hogy kiszáradt gumóim voltak... Jó tanulság volt.

Nyözö írta...

...és meglepő módon nem felejtettem el a projektet, már itt figyel 5 tasaknyi (50 db) Eranthys Cilicica. :) Szerintem szeptember vége felé fogom majd elültetni, vagy van értelme a korábbi ültetésnek?

Kata írta...

Hát, ezeknek tulajdonképpen annál jobb, minél hamarabb a földbe kerülnek. Csak próbáld figyelni az időjárást, és olyankor ültesd, amikor a közeli napokban nem nagyon várható kiadós eső. Mert, ahogy mondtam, ha jól be vannak áztatva, és utána még a föld is lucskos két napig, akkor lehet, hogy elrothadnak.
Sok sikert!

Nyözö írta...

Szia Kata! A hétvégén beültettem a beáztatott Eranthys Cilicica-kat. :) Ugyan vasárnap estére eső volt, de tekintve hogy amúgy csontszáraz volt a föld tocsogni semmiképpen nem fognak a sárban. :) Pár hónap múlva mindenesetre kiderül mi az eredmény. :)

Kata írta...

Sok sikert kívánok!!! Én is csak remélni tudom, de nagyon remélem, hogy sikerül végre Nektek is virágzó téltemetőkben gyönyörködni.