Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. február 28., hétfő

Crocus angustifolius

Sokszor hallottam már barátoktól, ismerősöktől, hogy a krókuszt kikericsnek nevezik és fordítva. Ezért gondoltam, itt a jó alkalom, hogy tisztázzam a különbséget, amely – megvallom – sokáig számomra sem volt világos, hiszen a virágjaik tényleg LÁTSZÓLAG egyformák, és mindkét nemzetségben vannak tavasszal és ősszel virágzó fajok is.

A kikerics (Colchicum) régebben a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozott, mostanában a botanikusok megalkották a kikericsfélék családját számára, azt hiszem, azért is, mert a többi liliomféléktől eltérően magháza alsó állású. De a virágszerkezet egyébként a liliomfélékéhez hasonló, vagyis 6 porzója van.(Ezek régi, és ráadásul "buta" képeink, de azért látszik a lényeg – rákattintva nagyobban is.)

A krókusz (Crocus) az íriszfélék (Iridaceae) családjába tartozik, és ennek megfelelően 3 porzója van.

Crocus pulchellus – a bibe narancsszínű, a porzók fehérek
Tehát ha az ember belenéz a virágba, teljesen egyértelműen meg lehet különböztetni a két fajt. Ezen kívül persze vannak más különbségek is, hiszen a levelük sem egyforma, de mi van, ha nincs levél?

A krókuszról még annyit, hogy a crocus szó fonalat jelent, és a jóféle sáfrány (Crocus sativus) fűszernek használt bibéje ihlette az elnevezést, mert ez megszárítva fonalszerű. A sáfrány szó pedig az arab sahafran, zafran (= sárga) szóból származik. Ezeket a Molnár V. Attila már említett könyvéből tanultam.

E kis bevezető után íme egy gyönyörű krókusz faj, amelyik most hirtelen kedvencemmé vált (eddig ugyanis csak képen láttam, de most itt pompázik előttem egy cserépben).


Crocus angustifolius

Az előző bejegyzésemben csak úgy lazán keskenylevelű krókusznak neveztem, mert lefordítottam a latin nevét magyarra. De most a nemrég elhunyt Priszter Szaniszló könyvéből (Növényneveink) megtudtam, hogy becsületes magyar neve ennél sokkal szebb: aranybrokát krókusz.
Nem is tudom, hogy ezt a nevet a virága miatt kapta, vagy a hagymagumója miatt, mert mindkettőre illik:


Az egész növény föld feletti része alig 4 cm magas, ehhez képest a hagyma átmérője több mint 2 cm.
A Krím félszigetről származik. A virág jellegzetessége – bár ezt nem nagyon szokták említeni –, hogy kinyílva a szirmok (lepellevelek) formája miatt inkább tulipánra emlékeztet mint krókuszra. A lepellevelek belül olyan aranyszínűek, mint a fenti képen, kívül pedig sötét barnás-lilás mintázat van rajtuk.


A krókuszok egyetlen "hibája", hogy megfelelő fény ÉS meleg hiányában a virágok összecsukódnak. Én úgy vettem észre, hogy mindkét tényező szükséges ahhoz, hogy a virág kinyíljon. Este akkor is összecsukódik, ha a meleg szobában van, nappal viszont 15-16 fokon már kinyílik, ha van némi természetes fény. Ha már nem csukódik össze este vagy hidegben a virág, akkor azt jelenti, hogy megtörtént a megporzás és nemsokára el is hervad.

Ez a faj annyira miniatűr, hogy kertbe kiültetve talán nem is igazán érvényesül. De sziklakert magasabb részén vagy kiemelt ágyban, egyéb törpe méretű fajokkal szép lehet. Szőnyagképző varjúhájakkal ültetném össze, mert azoknak is homokos talaj kell és nyáron csak nagyon kevés víz, így nincs az a veszély, hogy a krókusz hagymagumója elrothad a sok öntözéstől. Cserépben amíg van levele addig káliumban gazdag tápoldatot fog kapni rendszeresen.

A hagymagumót egyébként tavaly ősszel vettem a Csapody Körben egy hölgytől, aki a kertjében rengeteg hagymást nevel, és, bár a legtöbbnek nem tudja a hivatalos nevét, de az általa árult hagymák egészségesek, életerősek és megbízhatóan virágoznak legalább az első évben. A többi már tőlünk, vevőktől függ.Nincsenek megjegyzések: