Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. június 9., csütörtök

Hihetetlen, de igaz

Úgy tűnik, egyelőre vége a kánikulának és talán a mindennapos zivataroknak is. Szél fúj, és hidegfrontot tologat maga előtt. Az előrejelzés szerint azért nem kell még elővenni a meleg pulóvereket, de 30° alatt lesz a hőmérséklet a következő napokban.

De nem ez a hihetetlen, hanem amit a múlt héten mutatott a hőmérő. 
Azt ígértem, hogy megmérem a hőmérsékletet az erkélyen, ott is, ahol szabadon süti a nap, és az árnyékoló háló alatt is.

Hát íme:
A korláton lévő napsütötte kövön, délben:

(a kép nagyítható)

és ugyanakkor a háló alatt:

(a kép nagyítható)

8°C volt a különbség.

De nem is ez a hihetetlen. Hanem az, hogy (remélem, látszik) 50 fokot mutatott a hőmérő a köveken! Persze, a forró kövön fekszik, de a növények levelei is. Alpesi legyen a talpán, amelyik ezt kibírja. És sokan kibírják. Ezért jók a mesterséges hasadékok. Mert a kő felszíne ugyan forró, de a kő a hőt nem vezeti, így a talajban már hűvös. És minél szűkebb a hasadék, annál hűvösebb, mert a talaj viszont vezeti a hőt, tehát az felmelegszik, ha nagyobb felületen süti a nap. Ezért is hasznos a fehér murvával való vastag takarás is, mert alatta a föld sem tud annyira átmelegedni. Az alpesi fajoknak ez a fontos, hogy a gyökerük hűvösben élhessen. A sötétebb színű gránit- és andezitmurvával takart helyeken sajnos meleg az "anyaföld". Ezt egyelőre csak az ujjam segítségével tudom "mérni", mert talajba süllyeszthető hőmérőm nincs. De ha abból indulok ki, hogy a testhőmérsékletem 36 fok körül van, mondjuk, hogy az ujjam végén 32 fok, és a talajt melegnek érzem, akkor nyilván ennél több lehet a hőmérséklete.

Az mindenesetre kiderült, hogy a rashell háló segít valamit. Azt lehetne gondolni, hogy "tökmindegy annak a szegény növénynek, hogy 42 vagy 50", de az tény, hogy amióta megalkottam az árnyékolót, az alatta lévő kankalin és ciklámen levelek egyáltalán nem kókadnak le.

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Micsoda különbség lehet azoknak a parányi lényeknek! Érdekes, amit a hasadékokról írsz, kedves Kata, és olyan nyilvánvaló miután olvasom.