Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. június 9., csütörtök

Hihetetlen, de igaz

Úgy tűnik, egyelőre vége a kánikulának és talán a mindennapos zivataroknak is. Szél fúj, és hidegfrontot tologat maga előtt. Az előrejelzés szerint azért nem kell még elővenni a meleg pulóvereket, de 30° alatt lesz a hőmérséklet a következő napokban.

De nem ez a hihetetlen, hanem amit a múlt héten mutatott a hőmérő. 
Azt ígértem, hogy megmérem a hőmérsékletet az erkélyen, ott is, ahol szabadon süti a nap, és az árnyékoló háló alatt is.

Hát íme:
A korláton lévő napsütötte kövön, délben:

(a kép nagyítható)

és ugyanakkor a háló alatt:

(a kép nagyítható)

8°C volt a különbség.

De nem is ez a hihetetlen. Hanem az, hogy (remélem, látszik) 50 fokot mutatott a hőmérő a köveken! Persze, a forró kövön fekszik, de a növények levelei is. Alpesi legyen a talpán, amelyik ezt kibírja. És sokan kibírják. Ezért jók a mesterséges hasadékok. Mert a kő felszíne ugyan forró, de a kő a hőt nem vezeti, így a talajban már hűvös. És minél szűkebb a hasadék, annál hűvösebb, mert a talaj viszont vezeti a hőt, tehát az felmelegszik, ha nagyobb felületen süti a nap. Ezért is hasznos a fehér murvával való vastag takarás is, mert alatta a föld sem tud annyira átmelegedni. Az alpesi fajoknak ez a fontos, hogy a gyökerük hűvösben élhessen. A sötétebb színű gránit- és andezitmurvával takart helyeken sajnos meleg az "anyaföld". Ezt egyelőre csak az ujjam segítségével tudom "mérni", mert talajba süllyeszthető hőmérőm nincs. De ha abból indulok ki, hogy a testhőmérsékletem 36 fok körül van, mondjuk, hogy az ujjam végén 32 fok, és a talajt melegnek érzem, akkor nyilván ennél több lehet a hőmérséklete.

Az mindenesetre kiderült, hogy a rashell háló segít valamit. Azt lehetne gondolni, hogy "tökmindegy annak a szegény növénynek, hogy 42 vagy 50", de az tény, hogy amióta megalkottam az árnyékolót, az alatta lévő kankalin és ciklámen levelek egyáltalán nem kókadnak le.

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Micsoda különbség lehet azoknak a parányi lényeknek! Érdekes, amit a hasadékokról írsz, kedves Kata, és olyan nyilvánvaló miután olvasom.