Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. augusztus 19., péntek

Feltámadott...

Úgy tűnik, az idén az augusztus 20. nem hozza meg a hideget és rossz időt, mint ahogy az gyakran lenni szokott.
Annak idején azt tanultuk, hogy augusztus 20. a kertészeti nyár vége, innentől kezdve már nem szabad többet tápoldatozni, és öntözni is kevesebbet, hogy a hajtások be tudjanak érni, mire jön a tél. Ez persze a télálló növényeinkre érvényes, és gondolom, akkor is érvényes, ha tovább tart a kánikula. Egyelőre még az esték is melegek, csak hajnal felé hűl le egy kicsit a levegő.

A csontszárazon tartott feltámadásnövények (Lewisia rediviva) elkezdtek hajtani, úgyhogy múlt hét végén sürgősen át kellett ültetnem őket. A csenevész fényéhes hajtásaik nagyon nyújtózkodtak már a sötétben, ahol a nyár folyamán pihentek.
Tavaly néhány nappal korábban ültettem át, akkor még nem adtak életjelet.
Nagyon érdekes, hogy a víz nélkül, sötét helyen, a talajban pihenő gumókban egyszer csak megmozdul valami. Csak arra tudok gondolni, hogy a július végi hűvös idő generálta bennük a hajtásnövekedést. Azt hitték, hogy már ősz van... A feltámadásnövény ősszel kihajt, áttelel a levélzete, majd tavasszal virágzik és eközben már lassan leszárad a lombja. Amikor a magot is megérlelte, akkor teljesen visszahúzódik nyári pihenőre.

Lewisia rediviva gumók
Harmadik éve nevelem őket, jövő tavasszal már nagyon illene virágozzanak. Akkor fogok majd bővebben írni erről a növényről.

Néhány mai virág:

Brachyscome sp. – ausztrálszázszorszép

Campanula portenschlagiana alba (egy csudát, megint kéket virágzik!)
Cortusa matthioli alba – nyakperecfű
Hosta lancifolia minima – törpe árnyliliom
Lewisia cotyledon – változékony dohánygyökér
Zephyranthes candida – hófehér zefírvirág

Nincsenek megjegyzések: