Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. október 10., hétfő

És mégis...

Kinyílt egy virág a ciklámen ládában. Ha jól sejtem, C. cilicium.

Cyclamen cilicium?
A több faj összeültetése egyelőre csak annyi "gondot" jelent, hogy ha kinyílik egy virág, nem tudom rögtön megmondani, hogy az éppen melyik faj. A ciklámenek levélnyelei és virágkocsányai sokszor a talajban ide-oda kúsznak mielőtt a felszínre törnének, úgyhogy végül egyáltalán nem ott köszöntik a napvilágot, ahol a gumó van, hanem esetleg 5-10 centivel odébb.
De én nem érzem problémának, hogy nincs ráírva a virágra a neve. Ez így még érdekes játék is, jobban odafigyelek a növényekre, amikor megpróbálom a virág alapján beazonosítani, így sokat tanulok. Hiszen ciklámen téren még nagyonis kezdő vagyok.

Tehát: csak ősszel virágzó jöhet szóba. Ezek közül pedig ezen az oldalon van: cilicium, hederifolium, mirabile és mirabile 'Tilebarn Nicholas'.
A hederifolium virága egyáltalán nem ilyen, hanem karcsúbb, és a szirmok tövénél "fülecskék" vannak. Itt egy sajnos már nem élő növényünk egy régi képen:

Cyclamen hederifolium

A cilicium és a mirabile virága abban különbözik, hogy a mirabile virágain a szirmok széle elég egyértelműen csipkézett:

Cyclamen mirabile

ez a ciliciumra nem jellemző.
A ciliciumnál viszont a szirmok halványan csíkozottak. Ennek alapján azt hiszem el lehet dönteni, hogy a most kinyílt virág kicsoda:

Cyclamen cilicium

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

A szirmok csíkozottsága még finomabbnak láttatja a virágot, mint amilyen! Tényleg nagyon jó játék kitalálni, ki nyílt ki. Köszönöm, hogy megosztottad ezt is!