Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2013. február 22., péntek

Készülődvén a tavaszra...


Hétvégén a kertünk nagy részét visszaköltöztettük a nyári helyére. Ha netán valaki még nem tudná: télire be szoktuk tenni a ládákat a fal mellé, hogy ne érje csapadék, főleg eső semmiképpen ne. Mert 1-2°C hőmérsékleten az éppen téli álmukat alvó növények nem szeretnek elázni. (Meg tudom őket érteni.) Olyankor nyugalomban vannak, nem nagyon vesznek fel vizet, és ha megáll a nedvesség a levelek között a jó hűvös, sötét napokon, akkor jönnek a gonosz kis rothasztó gombák, baktériumok és megkezdik dicső munkájukat, aminek rendszerint szomorú vége lesz mind a növényre, mind a kertészre nézve.
De mivel ezek a fajok a korán ébredők közé tartoznak, február vége felé azért már visszakerülnek a korlátra a ládák. Itt a növények sokkal több fényhez és szabad levegőhöz jutnak. Ilyenkor, mivel már beindult a légzés, párologtatás, vízfelvétel, már nem árt, ha megáznak, sőt, én is szoktam öntözni, ha az ég nem küld vizet valamilyen formában.
Úgy érzem, itt megint szükséges egy kis magyarázat. Az élőhelyükön, fönt a hegyekben egyáltalán nem korán ébredők ezek a növények, hiszen ott ilyenkor még ugye síszezon van. De amint elolvad a hó (májusban vagy júniusban), rögtön felélednek. Mivel nagyon alacsony hőmérséklet elég ahhoz, hogy beinduljanak az életfolyamataik, ezért nálunk nagyon korán mocorogni kezdenek. A kedvenc kőtörőfüvünk már most csordultig van piros bimbóval.

A tél végi költöztetés alkalmával szoktam kozmetikázni is egy kicsit. Eltávolítom a télen megsárgult, elszáradt tavalyi leveleket, mert remélhetőleg nagyon nagy hideg már nem lesz, hogy fagyvédelmet kelljen nyújtaniuk, és az új rügyek, levelek hadd jussanak immár fényhez, levegőhöz.
A Primula frondosa sárga leveleit óvatosan meghúzva szépen leválnak a tőről.

PRIMULA FRONDOSA A TAVALYI MEGSÁRGULT LEVELEKKEL
... ÉS TISZTOGATÁS UTÁN

A fekete hunyorról, gyopárokról májvirágokról le kell vágni a leveleket, és ilyenkor már érdemes, hogy ne tudjanak rajtuk kórokozók megtelepedni.

Hogy aztán mi lesz, ha ilyen kitartóan esik a hó egész nap, mint ma? Remélhetőleg semmi, néhány nap múlva elolvad, és újra előbújik mindenki, mert minden látszat ellenére "e pur si muove", és a tavasz megérkezik előbb-utóbb.
Mindenesetre így sokkal izgalamasabb a látvány, mint ha csak a sima, csupasz polcot terítette volna le a fehér takaró:





4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,adnal tippeket balkonladahoz? Keti fekvesu a balkonunk,igy delelottol delig er minket a nap,utana arnyek van. Ez nyaron nem.baj,mert a 35fokokban legalabb arnyekos,de igy viszont a novenyeinkis probara vannak teve. A ladakba eloszor kovirozsat,es hasonloakat akartam tenni,de egy malőr miatt aZ addigi gyujtemenyem kipusztult,es név-tipus-hianyaban nemtudom mivel fogom a ladakat betelepitteni. Segitesz?

Józsa Kata írta...

Szia kedves Névtelen.
Most nyakig vagyok munkában és családi ügyekben, de ha segítesz még egy kicsit, a napokban mindenképp válaszolok.
Mit szeretnél:
1. egynyáriakat, amelyek színesek, virágzók, de ősszel elpusztulnak, és addigis naponta kell öntözni, meg sűrűn tápoldatozni?
2. pozsgásokat (kövirózsák és társaik), amelyekkel nyáron alig van gond, öntözni is csak ritkán kell, télen is kint maradhatnak, de a téli esőktől azért óvni kell őket?
3. másféle évelőket, amelyek nagyjából annyiban különböznek az egynyáriaktól, hogy kint lehet őket hagyni télen is, és jövőre nem kell újra ültetni (kivéve ami esetleg menetközben elpusztul)

E három keverését nem ajánlom. Az van nálam, de nagyon sok macerával jár, ráadásul ha az ember hosszabban elutazik, akkor az öntözés elég nehézkes, mert ugye nagyon nem egyformán kell, így nem lehet azt mondani a szomszédasszonynak, hogy kétnaponta menjen végig az öntözőkannával.

Szóval, amíg én is kimászom a gondok alól, addig ezeket gondold át, és ha megírod, hogy 1, 2, vagy 3, utána nagyon szívesen segítek.
Ja, és nem utolsó kérdés, hogy Budapesten, az Alpokalján, vagy netán az Alföldön van a balkonod?

Névtelen írta...

Szia,koszonom a gyors válaszod! Mindenképp a 2-es volna az idealis,de a 3variacio is nagyon szimatikus-ezeket esetleg nem keverném,hanem külön ládákba tenném. A cél az igénytelen,mégis zöld környezet fenntartasa.
A balkon eszak nyugat-mo talalhato,keleti fekvéssel:délig tart a nap(tűzpróba),utana árnyék van. Délutan,még kanikulaban is nagyon kellemes tud lenni a ,,zöldben "ücsörögni.
Egyébkent gratulálok a blogodhoz,nagyon tetszik,csak igy tovább!

Józsa Kata írta...

Szia.
Akkor én ezt inkább e-mailen szeretném folytatni, mert ahhoz túl hosszú, hogy ide írjam. Ha nem akarod nyilvánossá tenni a címedet, írj nekem (jozsa.kata1@gmail.com) és válaszolok.