Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2013. június 19., szerda

Ebadta atka

Kissé elcsúsztam ezzel a bejegyzéssel, mert az atkafertőzést még a kánikula beköszönte előtt fedeztem fel, a fotók is akkor készültek. Ennek csak azért van jelentősége, mert a tudomány szerint a növényeket fertőző atkák száraz, meleg időben károsítanak, ugyanis akkor képesek megfelelően szaporodni.
De hát úgy tűnik, könyvet ők sem olvasnak. Ugyanis nálam a június eleji hűvös, nedves időben szaporodtak fel nagy alattomosan. Láttam már egy ideje, hogy furcsán beteges színe kezd lenni az egyik alpesi szegfűnek.

ATKÁK ÁLTAL DÉZSMÁLT DIANTHUS GLACIALIS
Mivel közvetlen virágzás után történt, arra gondoltam, elfáradt, tápanyaghiány. De valahogy nem stimmelt a dolog. Szégyellem, de csak jókora idő után jutott eszembe, hogy elő kéne venni a nagyítót, ha már a szemem nem elég jó. Elismerem, jobb géppel sokkal látványosabb (és rémisztőbb) fotót lehetett volna készíteni, de ez így legálabb nagyjából ugyanazt mutatja, amit az egyszerű kézi nagyító (a kép még egy kicsit nagyítható):


Talán látszanak a leveleken az ezüstös színű szívásnyomok, a levelek között a pókhálószerű szőtemény, és a piros körben az átkozott kis pókszabású.
Ha nem veszi észre elég hamar az ember, képes gyorsan elpusztítani egy ekkorka növényt, de még nagyobbat is. Reménykedem, hogy most még nem volt késő. Atka gyilkolásra azt is javasolják, hogy vízzel jól lemosni a növényt, majd nejlon zacskót húzni rá néhány napig, ebben (és a vízben) állítólag megfullad. Kérdés, hogy a peték is? A közönséges takácsatka 5-7 generációt produkál évente (vagyis inkább nyaranta).
Mivel semmilyen ehető növényt nem termesztek az erkélyen, én most inkább a vegyszeres védekezést választottam. Már három alkalommal (hetente) kaptak a nyakukba egy kis üdítőitalt a drágáim, és a környező növényekre is spricceltem, a biztonság kedvéért. Egyelőre nem látok egyet se, most már csak arra várok, hogy a szegfű nője ki a csúnya kártételt. De azt hiszem, amíg ilyen meleg van arra várhatok, talán majd ha egy kicsit hűl az idő.

Végül azért most is néhány szép virággal szeretném zárni.

SAXIFRAGA BRONCHIALIS
NAGYON RÉGÓTA VIRÁGZIK, CSAK MOST KEZD ELKÖSZÖNNI.

SEDUM DASYPHYLLUM
AJÁNLOM JÓ SZÍVVEL, NAGYON STRAPABÍRÓ, NAGYON SZÉP ÉS NYÁR KÖZEPÉN VIRÁGZIK ELÉG HOSSZAN

EGY HAVASI GYOPÁR HÁTULRÓL, ELLENFÉNYBEN

CAMPANULA RADDEANA, MINIRÓZSA ÉS RHODOHYPOXIS

RHODOHYPOXIS 'DUSKY', HÁTTÉRBEN A HARANGVIRÁGGAL,
AMELY MOST, ÁTÜLTETVE NAPOSABB HELYRE, HATALMAS VIRÁGTÖMEGET HOZOTT

Nincsenek megjegyzések: