Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2014. november 5., szerda

Még néhány őszi kép

Egy kesze-kusza Gaura, amely még nem unta el a virágzást. Közé, csak úgy cserepestől betettem egy Celosia-t, ami egyébként a nemkedvenc növényeim közé tartozik, de így ketten együtt egész jól mutatnak. 



A Gaura azért ilyen kesze-kusza, mert nem tudott eleget napozni a nyáron, kissé árnyékolta a diófa lombja. Így aztán megnyúltak és szétdőltek a hajtásai. Hiba volt oda ültetni, de egyelőre ott marad, mert nem tudom még, hogy hol lenne igazán jó helye.

Egy éve jár a Fine Gardening magazin, szeretem. Öcsém karácsonyi ajándéka volt. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a növénytársításokra, és a levelek díszítő értékére. Rengeteg mutatós fotóval próbálják efelé terelni az olvasókat, de nagyon hasznos cikkek is vannak benne minden kertészeti témában. Ami a leveleket illeti, csak igazat tudok adni nekik. Én is próbálkozom vele, és az árnyékliliomok színeződnek lassan, így még jobb a hatás. És majd 1-2 év múlva, ha jóval nagyobbak lesznek a növények, akkor lesz igazán szép.

ÁRNYÉKLILIOMOK (HOSTA), TÜDŐFÜVEK (PULMONARIA),
GÍMPÁFRÁNY (PHYLLITIS SCOLOPENDRIUM), PAJZSIKA,
TŰZESŐ (HEUCHERA) ÉS HEUCHERELLA FAJTÁK
(nagyítható a kép)



Van azért virág is, de egyre inkább csak edényben. Ott viszont nagyon jól érzik magukat:



És végül, aki a szobában lakik, kivéve, ha kiviszem fotózni. De csak egy percre, nehogy megfázzon!!!

EUCHARIS AMAZONICA (AMAZONLILIOM)
Majdnem méteres száron nőnek ezek a 10 cm átmérőjű virágok, egyszerre mindig csak három. Amint kinyílna a negyedik, egy el is hervad, hogy ne legyenek többen háromnál. Ki gondolta volna, hogy számolni is tudnak egyes növények!


2 megjegyzés:

Petra írta...

De gyönyörűek!

A kertészeti magazinnak teljesen igaza van, valójában sokkal jobban lehet "játszani" a levélformákkal, színekkel, mint a virágokkal.

Juhmeli írta...

Feri is a leveleket szereti, a "zöld", virágtalan foltokat, és mellesleg az évek során nagy tűzeső gyűjtögető lett belőle. Most bokrokra vágyik, és kisebb örökzöldekre, de ebben a témában sajnos mi még nem tartunk sehol, így legalább marad a jövőre nézve is kihívás és tervezgetnivaló. Majd jövünk ide (is) ötleteket lesni. Az árnyékliliomot és a hunyort már be is építettem a fejbéli kertünkbe.