Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2015. július 24., péntek

Kincsek és... komposztnak valók

A már sokat emlegetett skót kertész egyik blogbejegyzésében kifejti, hogy nem kell egy kertben csupa különlegességnek lenni. Ő amúgyis a természethű kert híve, ami legutóbbi fotósorozatán is nagyon jól látszik. Ha az ember a természetben jár, rendszerint csupa közönséges növénnyel találkozik. Azok is gyönyörűek lehetnek. Aztán ha sokat keresgél, fáradozik, akkor bukkan rá egy-egy ritka kincsre. Így kell ennek lenni a kertben is, mondja.

Hát én most megmutatom az egyik kincsemet.



Meséltem már, de elmondom újra, hogy egy osztrák növénybaráttól kaptam néhány gumót valami magért cserébe, 6 vagy 7 éve. Ő valahol Linz környékén élt, de már ne keressétek szegényt, nem sokkal 60 után el kellett mennie. Ez a kis erdei ciklámen és egy társa immár nem cserépben, hanem a kertbe kiültetve virul, és még csak nem is kókad a 38 fokos hőségben. Igaz, nyáron át teljes árnyékban van, csak tavasszal süti a nap, amikor az még éltető és nem gyilkos, mint most.

A gazdája pedig mi mást tehetne ebben a szaharai melegben: néhány őrültjelölt társával elmegy egy évelőtermesztőhöz bevásárolni. Ugyan lejárt már a szezon, úgyhogy "nem túl nagy a választék" (vajon akkor milyen volt, amikor nagy volt???), na de azért négyünknek sikerült annyit összeszedni, hogy nagyon-nagyon jól kicentizve fért el a kert- növény- és őrültbarát dzsipjében, ölünkben is növényeket szorongattunk. Ja, hogy meg ne fázzanak. 

Kettő az új szerzemények közül, amelyeknek nagyon örülök:

DICENTRA NEMTUDOMPONTOSAN, TALÁN 'KING OF HEARTS' FAJTA

MONARDA 'BALMY PURPLE', EGY TÖRPE MÉHBALZSAM

Hoztam aztán még néhány szép szegfűt és veronikát a sziklakertbe, de azokat majd tavasszal mutogatom, ha virágoznak. Meg sásokat és fekete Ophiopogon planiscarpus-t. És páfrányokat. Tudtam volna többet is, ha nagyobb lett volna az a vacak autó (jó volt az az autó, csak a mi telhetetlenségünkön kell viccelnem kicsit).

Ezalatt a törpe rózsák igen hősiesen állták a sarat itthon. Pontosabban előbb a meleget, aztán a nyári záport, amiből a sár lett volna, ha nincs fenyőkéreg. (Ezt persze nap mint nap szétdobálják a rigók, mi meg összeszedjük, de azért valamennyire véd a sártól mégis.)



Nem úgy a Coral Dawn. Ezt a szegény rózsát már többször kipellengéreztem itt, de hát mit tegyen az ember, ha ilyen rózsát választ? Kinyíltak a virágok, másnap jött a zápor (nem jég, és nem felhőszakadás, csak egy kiadós zápor!):

ROSA 'CORAL DAWN'

Mi ez, ha nem fajtahiba? Hiszen itt van a Blue Peter az eső után, vidáman kacsingat az ég felé:

ROSA 'BLUE PETER'


No de sebaj, mert, ahogy egy idős kertész ismerősöm szokta mondani: "nincs az a rossz növény, amiből ne lenne jó komposzt".
Ez mindig vigasz lehet a kertésznek.

3 megjegyzés:

Kavics írta...

Ez első képen nagyon szép az a virág. Mi a magyar neve? Pont olyan virágok vannak rajta (szivecskék) mint a *Jézusszíve*. Biztos, hogy nem ez a becsületes neve, csak én így ismerem. :-D

Józsa Kata írta...

Bocs, elfelejtettem odaírni, szívvirág a neve, meglepő módon :)

Kavics írta...

:-D