Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2015. július 14., kedd

Táncos liliom, vagy nem



Magyar webáruházból vettem. Santarello néven árulták, mint "lazac" színűt, fotó is volt róla, ott tényleg barackszínű. Nagyon szép és illatos is, ámde a fenti képen talán látszik, hogy nem is lazac, nem is barack a színe. Vagy majd lesz? 
Ez még hagyján. Rákerestem, és megtaláltam, haverom a kalauz a google. A sok-sok találat közül véletlenül pont azt a kanadai oldalt nyitottam meg, ahonnan a fotót (is?) vette a magyar webáruház. A kanadai oldal szerint barackszínű, orientál-trombita hibrid és a neve Saltarello (ennek legalább már van értelme). Pedig az is csak egy közönséges webáruház, ahol mellesleg növényt is árulnak. Santarello néven nem található liliom fajta a neten, csak egyetlen magyar áruházban.

A három hagyma háromféleképpen teljesített: 1, 2 és 3 virággal. A talaj, amiben van, nem savas, úgyhogy lehet, hogy jövőre még ilyen sem lesz, de azért megteszem, amit lehet. Az orientál-hibrideknek savanyú talaj kell, azt tudom. És az orientál-trombita hibrideknek? Táncol vagy nem, mégiscsak ebbe a csoportba tartozhat, mert nagyon későn virágzik, a többi már régen befejezte.

Élvezem az illatát, tetszik a virág is, csak egy kicsi kis kiábrándultság van bennem megint a magyar webáruházakat tekintve. Lehet, hogy túl szigoró vagyok, de nem bánom.
Ja, és még a neve is tetszene úgy, hogy Saltarello.

3 megjegyzés:

Kavics írta...

Kata, ez gyönyörű. Persze megértem, hogy némi csalódottság van benned, hisz nem pont ezt vártad.
Míg otthon éltem mi is gyakran rendeltünk növényeket és sokszor csalódással végződött. Úgy tűnik nincs javulás. :-(

Mégis, nekem nagyon tetszetős és az illata is biztos csodás. Sokakkal ellentétben én szeretem a liliomok illatát. A múlt héten voltam a barátnőmmel a város egy parkjában, ahol szintén a különböző liliomok nyílnak most. Nem győztem szimatolni, barátnőm szenvedett, ő fejfájást kap tőlük.

balu28 írta...

Az OT hibridek jobban tolerálják a meszesebb talajt. (Nekem is van itt a Kiskunság szélén, teljesen jól érzi magát.)

Gyönyörű ez a liliom is, csak nem lehet betelni velük! Én is szeretnék még sokfélét. :)

Józsa Kata írta...

Köszönöm, balu28, ez jó hír.