Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2012. április 24., kedd

Aktuális virágzók

Ma van a húgom szép kerek születésnapja, a most virágzókkal hadd köszöntsem őt is sok-sok szeretettel!


A PRIMULA FRONDOSA EGY HÓNAPJA VIRÍT
Ez a kankalin nagyon belopta most magát a szívünkbe, ilyen hosszan kevés virág bírja. Most, hogy már lassan búcsúzik, érdekesen színeződik a virág közepe:

A PRIMULA FRONDOSA SZÍNEZŐDÉSE ELVIRÁGZÁSKOR
A boroszlán (Daphne collina) nagyon elegánsan köszön el, mert szépen lepotyognak a virágai, anélkül, hogy megcsúnyulnának. Prózaibb kertésznyelven ezt úgy mondják, hogy öntisztuló. Sajnos ilyenkor már az illata nem olyan intenzív, de azért néhány napig még élvezhetjük talán. 

DAPHNE COLLINA
Ezt az öntisztulást azért nem hagyom annyiban, a virágokat össze szoktam szedegetni alóla, mert ha nedvesebb idő jön, akár virághulláskor, akár később, a fertőző gombák nagy élvezettel vetik rá magukat, és a sűrű lomb alatt alattomban az egész növényt megfertőzik. Egyesek azt mondják, a boroszlánok furcsa, "hirtelen" halála ennek köszönhető...
Róluk is szeretnék majd írni, hiszen gyönyörűek, és az illatuk majdnem vetekszik az orgonáéval.
A henye boroszlánunk éppen csak bimbós, boldogít, hogy nincs még vége a boroszlán-szezonnak.

DAPHNE CNEORUM
A Lewisia cotyledon fajták is most kezdik a szeánszot, talán kissé túlságosan is erőteljes színekben.De ez a színösszeállítás tetszik:

ELŐLRŐL HÁTRAFELE: SAXIFRAGA 'LAKA', SAXIFRAGA SEMPERVIVUM, LEWISIA COTYLEDON

A sok bíbor után jöjjenek a fehérek:

ANDROSACE CYLINDRICA
Alább ugyanaz a gombafű faj, mellette jobbra pedig a titokzatos valami, amit évek óta nevelgetek magról, de csak most fog kiderülni, hogy ki is ő, ha majd kinyílik:


Így néz ki közelebbről a bimbója. Minden fellevél (?) örvben három virág készülődik:

DIONYSIA INVOLUCRATA NÉVEN KÉRTEM ÉS KAPTAM A MAGOT... AZ INVOLUCRATA LEVÉLÖRVÖST JELENT, TEHÁT EDDIG STIMMEL. CSAKHOGY A VIRÁGOKNAK RÓZSASZÍNŰEKNEK KELLENE LENNIÜK. EGYELŐRE NEM ÚGY NÉZNEK KI...

A kis hársfánk is kilombosodott, éppen időre, mert állítólag jön a meleg, az alatta lévő "árnyéki kertnek" szüksége lesz a védelmére.

CORTUSA MATTHIOLI ALBA

2 megjegyzés:

Gabi írta...

Gyönyörűek - és köszönöm szépen !

Névtelen írta...

Csatlakozom én is: gyönyörű virágok, gyönyörű fotók. Gratulálok és üdv:
Éva