Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. június 14., csütörtök

Nem Bacopa... hanem káosz!

Egy szakkönyvet böngészve rá kellett jönnöm, hogy a növény, amelyet egy előző bejegyzésben mutattam, nem Bacopa, hanem Suthera diffusus,  magyarul bakopa. ? Igen, jól írtam.

Suthera diffusus?
De ugyanakkor van olyan, hogy Bacopa monnieri, és az egyértelműen egy másik növény, aki egy kicsit jobban odafigyel, láthatja (a fenti linken), hogy másképp is néz ki. Szóval a Bacopa nem bakopa. De hogy a Suthera miért bakopa... fogalmam sincs. Tény, hogy van olyan (szak)könyvem is, amelyben a Suthera diffusus Bacopa monnieri néven szerepel. Az is tény(nek tűnik), hogy egyikük sem Dél-Amerikából származik, a Bacopa név viszont, szintén szakkönyv szerint, dél-amerikai eredetű...

Priszter Szaniszló könyvében (Növényneveink) a Bacopa magyarul bakopa, és nála a Suthera nemzetség nem szerepel.

Ettől azért jól fogok aludni, csak mint egy kis érdekesség kívánkozott ide.

4 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

A fotódon látható virág nálam is bakopa "névre hallgat", és szépen fejlődik a kerti csap fölött!

Nyözö írta...

Szia Kata!
Na ilyenünk(?) nekünk is van, és én sem tudom kicsoda-micsoda. :) Nekünk a sziklák tetején lakik és onnan csüng lefelé a kövek között, láthatóan jól érzi magát, és folyamatosan virágzik. :)
Épp a legutóbbi posztban tettem ki róla képeket.

Kósa Márta írta...

Nem tudom miért ukkmukkfukk elpusztult,elszáradt...

Józsa Kata írta...

Nagyon vízigényes, azt tudom. És azt hiszem, olyan, mint a verbéna. Ha egyszer véletlenül kiszárad, többé nem lesz belőle növény.