Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2012. június 1., péntek

Ami tegnap lemaradt

El szoktam feledkezni a kerti edényekről, az ott virágzók ritkán kerülnek fel ide, pedig nem rosszabbak, mint az erkélyen élők. 

Ebben az edényben már igencsak túlsúlyban kezdenek lenni a növények a kövekkel szemben, de most kivételesen nem bánom:

GÓLYAORR, HARANGVIRÁGOK, ÍRISZEK ÉS EGY KÖKÖRCSIN BÓBITA
A dalmát gólyaorr szépen köszönti idén a nyarat, tele van bimbóval és virággal. Már egyszer írtam róla, igaz, elég röviden. Azóta bebizonyosodott, hogy tényleg törpe, legalábbis a magasságát tekintve, és nagyon hálás. Két évvel ezelőtt egy kedves növénybarátunk a kertjében "föltépett" nekünk egy darabot belőle, ekkora volt:

GERANIUM DALMATICUM
Mostanra a 40 cm átmérőjű láda egyik felét elborította:


Az nem látszik a képen, hogy a láda másik oldalán is bújnak elő a hajtásai. Szerencsére az ugyancsak dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) hasonlóan viselkedik, valamint a Campanula raddeana is. A tegnap mutatott növényből ültettem egy darabot idén tavasszal ebbe a ládába, és már szépen terjeszkedik. Abban nem vagyok biztos, hogy a törpe íriszek és a kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) hogy fogják viselni a nagy konkurrenciát, ez az elkövetkező évek kérdése.
Őszintén szólva nem tudom, lehet-e kapni valahol nálunk dalmát golyaorrt, de sziklakertbe nagyon tudom ajánlani. Szárazságtűrő, és olyankor virágzik, amikor a tavaszi pompa már lecsengett és nagy szükség van újabb díszre. Nálunk csak délután süti néhány órát a nap, a barátunknál csaknem egész nap, de mindkét feltétel egyformán megfelel neki, nem sajnálja a virágait senkitől.


És végül, ami tényleg a nyarat hirdeti: megjelentek az első bimbók az erdei ciklámen levelei alatt.

CYCLAMEN PURPURASCENS

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Egyre jobban szeretem a gólyaorrakat, három féle is van a kertünkben. Egyikük nagyon hasonlít a te dalmátodra. Eszter