Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. június 1., péntek

Ami tegnap lemaradt

El szoktam feledkezni a kerti edényekről, az ott virágzók ritkán kerülnek fel ide, pedig nem rosszabbak, mint az erkélyen élők. 

Ebben az edényben már igencsak túlsúlyban kezdenek lenni a növények a kövekkel szemben, de most kivételesen nem bánom:

GÓLYAORR, HARANGVIRÁGOK, ÍRISZEK ÉS EGY KÖKÖRCSIN BÓBITA
A dalmát gólyaorr szépen köszönti idén a nyarat, tele van bimbóval és virággal. Már egyszer írtam róla, igaz, elég röviden. Azóta bebizonyosodott, hogy tényleg törpe, legalábbis a magasságát tekintve, és nagyon hálás. Két évvel ezelőtt egy kedves növénybarátunk a kertjében "föltépett" nekünk egy darabot belőle, ekkora volt:

GERANIUM DALMATICUM
Mostanra a 40 cm átmérőjű láda egyik felét elborította:


Az nem látszik a képen, hogy a láda másik oldalán is bújnak elő a hajtásai. Szerencsére az ugyancsak dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) hasonlóan viselkedik, valamint a Campanula raddeana is. A tegnap mutatott növényből ültettem egy darabot idén tavasszal ebbe a ládába, és már szépen terjeszkedik. Abban nem vagyok biztos, hogy a törpe íriszek és a kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) hogy fogják viselni a nagy konkurrenciát, ez az elkövetkező évek kérdése.
Őszintén szólva nem tudom, lehet-e kapni valahol nálunk dalmát golyaorrt, de sziklakertbe nagyon tudom ajánlani. Szárazságtűrő, és olyankor virágzik, amikor a tavaszi pompa már lecsengett és nagy szükség van újabb díszre. Nálunk csak délután süti néhány órát a nap, a barátunknál csaknem egész nap, de mindkét feltétel egyformán megfelel neki, nem sajnálja a virágait senkitől.


És végül, ami tényleg a nyarat hirdeti: megjelentek az első bimbók az erdei ciklámen levelei alatt.

CYCLAMEN PURPURASCENS

1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Egyre jobban szeretem a gólyaorrakat, három féle is van a kertünkben. Egyikük nagyon hasonlít a te dalmátodra. Eszter