Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2016. január 15., péntek

Januári virágok, avagy: ki a legény a gáton?

Úgy tűnik, egyértelműen ő:

CYCLAMEN COUM FEHÉR VÁLTOZAT

Az alábbi képen látszik, hogy rengeteg bimbó van, de jó szokásuk szerint egyelőre a földön hevernek, csak nyíláskor emelkednek fel. 


A rózsaszínűeken viszont nem látok bimbót egyelőre. Persze lehet, hogy nem hasaltam le eléggé, mert azok nem világítanak ennyire. 
A fenti képen az is látszik, hogy apró zöld dudorok is vannak itt-ott (kis piros karikákkal jelöltem). Hóvirágok? Ők a legokosabbak, tudják, hogy jön még kutyára (és növényre) dér, nem kell annyira sietni.

Nagyon érdekes ez a dolog. Hogy ugyebár az erikákon (is) ősz óta ott vannak a bimbók, de nem nyílnak ki. Ők nem a hőmérséklet, hanem a nappalok hossza alapján döntenek?

ERICA DARLEYENSIS

A téltemetők egyértelműen fejlődnek, de ők sem nyílnak ki, még a tegnapi napsütés sem késztette erre.Sőt, a fekete hunyor sem, aki a karácsony rózsája lenne.

HELLEBORUS NIGER
Rokona, egy keleti hunyor hibrid már kb. 2 hónapja virágzik, igaz, csak 20 centi távolságból élvezhető. A nagyobb előadással ő is a melegebb időt (és/vagy a hosszabb nappalokat?) várja.

HELLEBORUS HIBRID

A szártalan kankalin úgyszintén:

PRIMULA VULGARIS

Azt tanultam annak idején, hogy a növényeknek a nyíláshoz és elvirágzáshoz egy bizonyos aktív hőösszegre van szükségük, és ez minden növénynél egyéni ízlés kérdése. Az aktív hőösszeg a napi 10 fok fölötti hőmérsékletek összege. Általában a 10 fok az ún. biológiai 0 fok, bár vannak fajok, amelyeknél ez alacsonyabb, például ezek a nagyon kora tavaszi virágzásúak. Vagyis azokat az értékeket adjuk össze, amelyek maradnak naponta, ha a napi maximumból levonjuk a 10-et vagy az illető növény biológiai nulla fokát. Amikor ez az összeg eléri az adott növénynek tetsző aktív hőösszeget, akkor kezd nyílni a virág. Addig marad kinyílva, amíg meg nem porozzák, VAGY, amíg meg nem kapja az elnyíláshoz szükséges aktív hőösszeget. Így aztán a szegány hóvirág a lakásban nem három hétig, hanem három napig virágzik. Értelemszerűen bimbónak már lenni kell, mielőtt elkezdünk számolni. De hogy ez a bimbó mennyire legyen fejlett, erről nem szól a fáma, lehet, hogy elég egy kis kezdemény, és ott már el lehet kezdeni a számolást... Na és persze tudni kell, hogy neki éppen hol van a nulla fok. Ezt csak azért írtam le, hátha valaki unatkozna, és akarna számolgatni addig, amíg a metszőollót elő nem lehet venni.
Azt gondolom, hogy ezeknek a kora tavaszi virágoknak valamennyire a nappalok hossza, vagy legalábbis a fénymennyiség is befolyásolja a virágzását. Van egy aktív fényösszegük is, de ezt nem több napra, hanem csak egy-egyre kell vonatkoztatni (?). Talán ezért van az, hogy a még teljesen zárt bimbós hóvirág a lakásban nem nyílik ki, hiába kapja meg három nap alatt az aktív hőösszegét. Vagy hogy a krókuszok – és talán a téltemető is – estére becsukódnak. Tudják, hogy sötétben úgysem jönnek olyan rovarok, akik őket szeretik (jó, persze, ők lassabban tanulnak mint mi, de mégiscsak megtanulták néhány évmillió alatt).

Így hát várok, és számolgatok – de csak a napokat!
Ja, előtte még betakarom ezeket a növényeket jó vastagon tiszafa ágakkal, hátha így nem fog annyira fájni nekik a közelgő tél, ami állítólag holnaptól jön, hómentes fagy formájában.

3 megjegyzés:

Kavics írta...

A korai erikát (hangát) ez év második napján 800 m magasan már kinyíltabb változatban fotóztam.
(http://bessyke.blogspot.de/2016/01/az-elso-tura-csaszarhoz-vezet.html)
Most gondolom fáznak ők is, mert nálunk igen hideg lett. Úgy tűnik jön a tél...

Kata írta...

Láttam ám, csak nem írtam megjegyzést bocs :)

Nyözö írta...

Gyönyörűek Kata! Nálunk is szépen bimbózik a hunyor, a hóvirág... Startra készek a kankalinjaim, a meténgek szépen terjeszkednek -- a téltemető meg ugye mifelénk minden évben mást művel! :)