Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. március 23., szerda

Bimbók, rügyek-5

Draba parnassica

Ginkgo biloba (Ô is cserépben él!)
A barnás színû rügy alatt körös-körül az elôzô évi levelek helyei látszanak (több év levelei), így az ág vége kicsit egy tobozhoz hasonlít.


Saxifraga 'Leonardo da Vinci'

Tulipa dasystemon

2 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Szédületesek, kedves Kata! Érdekes a kép a Drabaval, a hangulata is tetszik. Ginkgot sosem vizslattam még ilyen közelről. Nagyon szép levelei vannak, remélem egyszer ültethetek majd a kertembe - ehhez odébb kellene tolni a kerítést kicsit. Ha jól tudom, fiatal korukban nem terülnek még szét az ágaik, pedig úgy nagyon jó alatta sétálni. A Saxifraga új szerzemény? Ugye virágos képeket is teszel majd be róluk? A tulipánnak nem is kell már sok idő. Írtad, hogy minden évben átülteted. Mekkora cserepet töltenek most meg a hagymái? Milyen mély?

Kata írta...

Köszönöm szépen! Elismerem, hogy megtévesztők a képeim, de én itt kertet szeretnék bemutatni, amilyenről álmodom, nem egy egyszerű kis erkélyt, ami a valóság :)
A páfrányfenyő (Ginkgo) naaagyon lassan nő, idő kell hozzá, hogy sétálni lehessen alatta.
Hát, ezt a tulipánt éppenséggel még egyszer sem ültettem át. Azt hiszem, talán 3 éve kaptam a hagymákat (5 darabot), és azóta az egyik ládában élnek, amelyben szintén egy miniatűr sziklakert van amúgy, gombafűvel, dohánygyökérrel, októberi varjúhájjal, ezért aztán nem turkálom. Tavaly télen 2 hagyma meghalt, a többi három szépen megvan, úgy látom. Kis hagymák, csak olyan 1,5-2 cm átmérőjűek, ha jól emlékszem, és a láda egy közönséges balkonláda, kb. 15 cm mély. Homokos-tőzeges-kavicsos talaj van benne, és minden tavasszal virágzás idején és után kap 2-3 alkalommal káliumban gazdag tápoldatot (Volldünger-NPK: 14-7-21). Még van két másféle tulipán, virágzáskor majd mindegyikről írok pár szót.
Ja, és az a kis Leonardo kőtörő már a harmadik tavaszát tölti nálunk, de most fog először virágozni. Azt hiszem, nem túl jelentős fajta, nem sikerült se a neten, se a vaskos Saxifraga-s könyveimben információt találni arról, hogy milyen színű a virága.