Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2011. március 31., csütörtök

A várva várt Leonardo

Nem művészeti kiállításról van szó, hanem arról a kőtörőfűről, amit 2009-ben hozott nekem egy kedves hozzám hasonló alpesi növény rajongó a prágai vásárról.
A neve Saxifraga 'Leonardo da Vinci', és 2009 tavasza óta egy mesterséges hasadékban él nálunk az egyik miniatűr sziklakertben, szemlátomást jól is érzi magát, a párnája lassan de biztosan növögetett, de eddig még nem volt hajlandó virágozni. Azért is izgalmas volt számomra a dolog, mert semmilyen forrásból nem sikerült adatot találni arról, hogy milyen is a virága. Van két vaskos Saxifraga könyvem, az egyik egészen új, és benne van 2000 faj és fajta, de ez nincs benne... Az angol Saxifraga egyesület honlapján végülis megtaláltam a növényt, és azt, hogy kik voltak a szülői, de fotó nincs róla.

A kőtörőfű nemzetséget (is) több szekcióra osztották föl, ez a növény a Porphyrion szekcióba, és ezen belül a Kabschia sorozatba tartozik. Ez látható már virág nélkül is: apró, kemény, mészkiválásokkal díszített levélrózsákból álló párna.

Az ebbe a sorozatba tartozó fajokból már rengeteg mesterséges hibridet hoztak létre, ezek az alpesi sziklakertek sztárjai közé tartoznak Nyugat-Európában, és valódi "ékszernövények". A fajtáknak is ugyebár nevet kell adni, és ezeket a Kabschia hibrid fajtákat gyakran valamilyen híres emberről nevezik el. Van több zeneszerző és festőművész köztük, de sok más híresség is.

A mi Leonardonk szülei a Saxifraga kotschyi, ő a mama, a papa pedig maga is egy hibrid fajta, a Saxifraga x cullinanii 'Radvan Horny' (Saxifraga subverticillataSaxifraga lilacina). A nemesítő pedig egy Karel Lang nevű cseh, és a növény valamikor 2006 után "született". A mama sárga virágú, a pollenadó virág pedig állítólag élénk rózsaszín. Így lettek ennek a nagy művészről elnevezett kis növénynek téglaszínű virágai:


A fejlődő bimbóit már mutattam előző bejegyzésekben.
Meg kell mondanom, hogy a valóságban és amikor nem süt rá a nap a virágok ennél fakóbb színűek, talán ezért nem lett olyan híres ez a fajta, mint az, akiről a nevét kapta. De sok virág van a kb. 5 cm átmérőjű kis párnán, és egy száron több is lesz, tehát azért hozza a Kabschia fajták formáját.1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Végre megmutatta magát! Szép. A leírás kényeztető tulajdonképpen. Pyramidalist megnéztem - köszönöm a válaszod -, tényleg dús virághalmokat láttam. Eszter