Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. március 31., csütörtök

A várva várt Leonardo

Nem művészeti kiállításról van szó, hanem arról a kőtörőfűről, amit 2009-ben hozott nekem egy kedves hozzám hasonló alpesi növény rajongó a prágai vásárról.
A neve Saxifraga 'Leonardo da Vinci', és 2009 tavasza óta egy mesterséges hasadékban él nálunk az egyik miniatűr sziklakertben, szemlátomást jól is érzi magát, a párnája lassan de biztosan növögetett, de eddig még nem volt hajlandó virágozni. Azért is izgalmas volt számomra a dolog, mert semmilyen forrásból nem sikerült adatot találni arról, hogy milyen is a virága. Van két vaskos Saxifraga könyvem, az egyik egészen új, és benne van 2000 faj és fajta, de ez nincs benne... Az angol Saxifraga egyesület honlapján végülis megtaláltam a növényt, és azt, hogy kik voltak a szülői, de fotó nincs róla.

A kőtörőfű nemzetséget (is) több szekcióra osztották föl, ez a növény a Porphyrion szekcióba, és ezen belül a Kabschia sorozatba tartozik. Ez látható már virág nélkül is: apró, kemény, mészkiválásokkal díszített levélrózsákból álló párna.

Az ebbe a sorozatba tartozó fajokból már rengeteg mesterséges hibridet hoztak létre, ezek az alpesi sziklakertek sztárjai közé tartoznak Nyugat-Európában, és valódi "ékszernövények". A fajtáknak is ugyebár nevet kell adni, és ezeket a Kabschia hibrid fajtákat gyakran valamilyen híres emberről nevezik el. Van több zeneszerző és festőművész köztük, de sok más híresség is.

A mi Leonardonk szülei a Saxifraga kotschyi, ő a mama, a papa pedig maga is egy hibrid fajta, a Saxifraga x cullinanii 'Radvan Horny' (Saxifraga subverticillataSaxifraga lilacina). A nemesítő pedig egy Karel Lang nevű cseh, és a növény valamikor 2006 után "született". A mama sárga virágú, a pollenadó virág pedig állítólag élénk rózsaszín. Így lettek ennek a nagy művészről elnevezett kis növénynek téglaszínű virágai:


A fejlődő bimbóit már mutattam előző bejegyzésekben.
Meg kell mondanom, hogy a valóságban és amikor nem süt rá a nap a virágok ennél fakóbb színűek, talán ezért nem lett olyan híres ez a fajta, mint az, akiről a nevét kapta. De sok virág van a kb. 5 cm átmérőjű kis párnán, és egy száron több is lesz, tehát azért hozza a Kabschia fajták formáját.



1 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Végre megmutatta magát! Szép. A leírás kényeztető tulajdonképpen. Pyramidalist megnéztem - köszönöm a válaszod -, tényleg dús virághalmokat láttam. Eszter