Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. március 15., csütörtök

Ciklámen láda

Sajnos a ciklámen láda is a lépcsőházban töltötte a hideg évszakot, ezért ugyanazt a fényhiányos tünetet mutatja, 10 centis szára van a leveleknek, és dőlnek a fény irányába. A virágoknak pedig még ennél is hosszabb. Sok a bimbó, néhány már kinyílt odabent az üveg mellett. Tegnapelőtt végre kiköltöztettem őt is a szabadba.

CYCLAMEN PSEUDIBERICUM (A BÍBOR) ÉS CYCLAMEN ALPINUM F. LEUCANTHUM (A FEHÉR) VIRÁGOK
KÉT C. PSEUDIBERICUM BIMBÓ A KÉT FATÖRZSMARADVÁNY KÖZÖTT PRÉSELTE KI MAGÁT A SZABADBA. NEM MINTHA MÁSHOL NEM LETT VOLNA HELY...

Cyclamen alpinum könnyen felismerhető propellerszerű virágairól. Régebbi neve Cyclamen trochopteranthum, ami állítólag propellervirágút jelent. Nem tudom ugyan, a régi görögök ismerték-e már a propellert. Azt tudom, hogy az anthos = virág (görög), a trochus pedig a latin szótárunk szerint "csörgős karika (gyermekjáték) /görög kölcsönszó/". 
Levelén a juharlevél alakú mintázat sajnos itt nem túl jól látszik, mert eléggé becsillogott (csak a középső az ő levele):


Az alapfaj virága rózsaszín, de van egy fehér formája (forma leucanthum). Nekünk egyelőre csak ez van. Jellemző, hogy a szirmok tövénél (a rózsaszínnél is) egy sötétebb, legyezőszerű folt van (több ciklámen fajra jellemző a sötét folt, de nem mindegy, hogy milyen a formája, ez faji bélyeg). A virágok hosszabbik átmérője kb. 1,5 cm.

CYCLAMEN ALPINUM FORMA LEUCANTHUM

1 megjegyzés:

Nyözö írta...

Konkrétan levegőt szállító propelleről nincs tudomásom, de az ókorban már általánosan ismert volt a csiga, amivel vizet emeltek át magasabb helyekre. Az is egyfajta "végtelenített" propeller formailag.

Szélkereket szerintem ismerték az ókori görögök is, ami formailag még messze nem olyan mint egy turbina propellere de hasonló.