Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. április 30., péntek

Egyéb jövô-menôk

Az Armeria juniperifolia hervadóban is szép, mert megmaradnak az ezüstös csészelevelei. Igaz, a valóságban kicsit szürkébbek, mint itt a képen. Ez egy fehér változat (vagy fajta – a magyar kertészeti árusokból az ilyesmit nem lehet kiszedni harapófogóval se), szintén a tavaszi dísznövény vásáron vettem.


Saxifraga cochlearis minor – most fog elôször virágozni ezen a helyén. Prágából hoztuk 2008-ban, akkor virágzott, de az az igazság, hogy nem ez a legerôsebb pontja. Hosszú száron laza kis fehéres virágokból álló fürt lesz. A levélpárnája az igazi ékessége, amiatt is tartom. Azért hagyom virágozni, bár a levélrózsa virágzás után elpusztul. Most még bimbós:


Mesterséges hasadékban él egy ládában, a talaja majdnem csupa homok. Nagyon szép, kemény, ezüstös párnája van, ami hatalmasat nôtt két év alatt, és nagyon jól viseli nálunk a nyári kánikulát. Persze rendszeresen és bôven öntözöm tavasztól kora ôszig. Télen egyáltalán nem kap vizet.

Magcsákó (Dryas octopetala), a háttérben pedig Androsace villosa, a kerti ládában. Az edény közepén egy kis Pinus mugo él, de nagyon jól viseli magát, nem nyomja el a körülötte tenyészô évelôket.


Kinyílt az elsô Lewisia cotyledon virág. És milyen gyönyörû színe van! Rengeteg bimbó van az összes növényen, úgyhogy néhány napon belül pompázatos lesz az erkély. Hát ha még az Androsace sarmentosa is elkezdi...


Végül pedig egy kísérlet.
A Draba imbricata (szintén Prága, 2008) szép párnáján sárgás foltok kezdtek megjelenni:


Fogtam egy hegyes csipeszt és a sárgás színû (kb. 2 mm átmérôjû) levélrózsák nagy részét óvatosan kihúzgáltam a párnából:


Nagyon nem szeretném, hogy kifoltosodjon a párna, ami néhány párnaképzô évelônél akkor szokott bekövetkezni, ha már túl sok a levélrózsa, és nem jut mindenkinek tápanyag meg víz.  Ezért gondoltam, hogy így talán segítek rajta, és szép marad. Kíváncsian várom, hogy mi lesz.

Nincsenek megjegyzések: