Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2010. április 22., csütörtök

Vegyestálak

A Primulatál szépen néz ki, a tárnics virágai lassan kékebbek lesznek:


Egy új szerzemény az Aquiládában (mert a legnagyobb növény benne az Aquilegia scopulorum – nemsokára virágzik):

Arabis blepharophylla

Ez meg a Lewizitál :)

Lewisia tweedyi és Lewisia pygmaea – Csapody körös és angliai magból, hátul pedig Sempervivum montanum – szintén az Ortlerrôl)

És a legújabb, és jelen pillanatban a kedvenc – már csak az illata miatt is, a Rosimtál:


A név onnan van, hogy az Ortler heggyel szemben húzódik egy völgy, amelyben fel lehet jutni 3000 m-re, a Rosim gleccser lábához, és a völgy neve Rosim Tal. És ez a völgy (legalábbis az alsó része, 2400 m környékén) tele van csíkos boroszlánnal (Daphne striata), amitôl júniusban fantasztikus illat terjeng a levegôben.
Ez ugyan itt nem Daphne striata, hanem Daphne collina, de azért fantasztikus az illata, és nekünk nagyon kedves, már csak a Rosim Tal emléke miatt is.
Sovány, száraz talajban él az élôhelyein, úgyhogy sok-sok perlitet tettem a talajába – ennek legalább nincs súlya, mint a dolomit "szikláknak", így egyedül is át tudom pakolni a tálat, ha kell.

Ez pedig remélem egész nyáron virágozni fog nekünk. Úgy látom, öntisztuló, úgyhogy mindig tele lesz alatta lepotyogott virággal, lesz mit szedegetni:

Nemesia sp.

2 megjegyzés:

Nyözö írta...

Kedves Kata és Feró!
Gyönyörűek ezek a színek, és remekek a képek is róluk! Az illatok ugyan nem jönnek át, de hát ki tudja merre halad az internet.
A tárnicsról eszembe jutott egy pár évvel ezelőtti nyári nap, amikor egy Aggtelek közelében levő karsztos-borókás hegytetőn jártunk, és sokfelé kéklett a szentlászló tárnics. Ez csak nálatok nyílik ilyen korán?

Kata és Feró írta...

Kedves Nyôzô!
Ez nem a szentlászló, hanem a clusius tárnics. Nálunk nem honos, csak a mi erkélyünkön és még néhány hozzám hasonló ôrült kertjében. Ô az Alpokban, ahol él, júniusban virágzik. Itt persze akkor, amikor a hazájabeli júniusnak megfelelô hômérsékletek vannak... és ez nálunk április.
Kata