Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. április 22., csütörtök

Vegyestálak

A Primulatál szépen néz ki, a tárnics virágai lassan kékebbek lesznek:


Egy új szerzemény az Aquiládában (mert a legnagyobb növény benne az Aquilegia scopulorum – nemsokára virágzik):

Arabis blepharophylla

Ez meg a Lewizitál :)

Lewisia tweedyi és Lewisia pygmaea – Csapody körös és angliai magból, hátul pedig Sempervivum montanum – szintén az Ortlerrôl)

És a legújabb, és jelen pillanatban a kedvenc – már csak az illata miatt is, a Rosimtál:


A név onnan van, hogy az Ortler heggyel szemben húzódik egy völgy, amelyben fel lehet jutni 3000 m-re, a Rosim gleccser lábához, és a völgy neve Rosim Tal. És ez a völgy (legalábbis az alsó része, 2400 m környékén) tele van csíkos boroszlánnal (Daphne striata), amitôl júniusban fantasztikus illat terjeng a levegôben.
Ez ugyan itt nem Daphne striata, hanem Daphne collina, de azért fantasztikus az illata, és nekünk nagyon kedves, már csak a Rosim Tal emléke miatt is.
Sovány, száraz talajban él az élôhelyein, úgyhogy sok-sok perlitet tettem a talajába – ennek legalább nincs súlya, mint a dolomit "szikláknak", így egyedül is át tudom pakolni a tálat, ha kell.

Ez pedig remélem egész nyáron virágozni fog nekünk. Úgy látom, öntisztuló, úgyhogy mindig tele lesz alatta lepotyogott virággal, lesz mit szedegetni:

Nemesia sp.

2 megjegyzés:

Nyözö írta...

Kedves Kata és Feró!
Gyönyörűek ezek a színek, és remekek a képek is róluk! Az illatok ugyan nem jönnek át, de hát ki tudja merre halad az internet.
A tárnicsról eszembe jutott egy pár évvel ezelőtti nyári nap, amikor egy Aggtelek közelében levő karsztos-borókás hegytetőn jártunk, és sokfelé kéklett a szentlászló tárnics. Ez csak nálatok nyílik ilyen korán?

Józsa Kata írta...

Kedves Nyôzô!
Ez nem a szentlászló, hanem a clusius tárnics. Nálunk nem honos, csak a mi erkélyünkön és még néhány hozzám hasonló ôrült kertjében. Ô az Alpokban, ahol él, júniusban virágzik. Itt persze akkor, amikor a hazájabeli júniusnak megfelelô hômérsékletek vannak... és ez nálunk április.
Kata