Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2010. július 28., szerda

Termések-4

Itt ugyan még nincs termés, egyelôre csak elnyílt virág, vagy jó esetben termés kezdemény. de nagyon érdekes, úgyhogy gondoltam, fölteszem.

Ezt a szép harangvirágot már bemutattam egy júniusi bejegyzésben.

Campanula raddeana 

A harangvirágokra jellemzô, hogy a pollen már akkor megérik, amikor a virág még ki sem nyílt. Ez részben gátolja az önbeporzást, mert a bibe viszont csak késôbb lesz képes a pollen fogadására, bár a rajta lévô szôrökre bôven ragadnak pollenszemek:


A C. raddeana esetében az érett porzók érdekesen visszakunkorodnak a magház irányába (a fenti felvételen ez is látszik, csak nem azon van az élesség).

Késôbb a bibe 3 felé hasad, és ekkor teljes mértékben alkalmas lesz a pollen fogadására (állítólag valamennyire már elôtte is képes rá). Kérdés, hogy van-e még ilyenkor a környéken csíraképes pollen.


(Csak így zárójelben: meg ne tévesszen senkit a fenti kép. A bibe nem akkor ölti ezt a formát, amikor a virág már elnyílóban van, hanem ez a kép készült egy kicsit késôn.)
Egyes harangvirág fajok képesek az önbeporzásra is, de azért ez általában nem jellemzô. Erre a fajra nincs erre vonatkozó adatom, de sajnos úgy tûnik, hogy ô erre nem képes, mert a június eleji bôséges virágzásnak nincs eredménye. Tudományos kutatások szerint sokféle rovar látogatja a harangvirágokat, de a megporzó képességük nem egyformán hatékony.

Most július közepén újra hozott néhány virágot, és kíváncsian várom, hogy ebbôl lesz-e valami.
A megszürkült, papírszerûvé vált szirmokat leszedtem róla (nem volt könnyû), hogy látni lehessen a benne rejlô titkot. A bibén ott van a pollen, de hogy végülis megtermékenyült-e, azt egyelôre nem tudom eldönteni. Itt most jobban látszanak a spirálszerûen összecsavarodott porzók is. Sajnos a sziromleszedési operáció közben az egyik leszakadt, úgyhogy csak 4 látható.


Ez az egész kis termôrész kb. 5 mm átmérôjû (a csészelevelek nélkül).

Szerettem volna magot ebbôl a szép virágból, de nem sokra van kilátás.

A fenti adatok forrása – kivéve a képekkel igazolt saját megfigyeléseket – Graham Nicholls Dwarf Campanulas címû könyve (Timber Press, 2006), illetve interneten megtalálható tudományos dolgozatok kivonatai (abstract).

Nincsenek megjegyzések: