Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. július 28., szerda

Termések-4

Itt ugyan még nincs termés, egyelôre csak elnyílt virág, vagy jó esetben termés kezdemény. de nagyon érdekes, úgyhogy gondoltam, fölteszem.

Ezt a szép harangvirágot már bemutattam egy júniusi bejegyzésben.

Campanula raddeana 

A harangvirágokra jellemzô, hogy a pollen már akkor megérik, amikor a virág még ki sem nyílt. Ez részben gátolja az önbeporzást, mert a bibe viszont csak késôbb lesz képes a pollen fogadására, bár a rajta lévô szôrökre bôven ragadnak pollenszemek:


A C. raddeana esetében az érett porzók érdekesen visszakunkorodnak a magház irányába (a fenti felvételen ez is látszik, csak nem azon van az élesség).

Késôbb a bibe 3 felé hasad, és ekkor teljes mértékben alkalmas lesz a pollen fogadására (állítólag valamennyire már elôtte is képes rá). Kérdés, hogy van-e még ilyenkor a környéken csíraképes pollen.


(Csak így zárójelben: meg ne tévesszen senkit a fenti kép. A bibe nem akkor ölti ezt a formát, amikor a virág már elnyílóban van, hanem ez a kép készült egy kicsit késôn.)
Egyes harangvirág fajok képesek az önbeporzásra is, de azért ez általában nem jellemzô. Erre a fajra nincs erre vonatkozó adatom, de sajnos úgy tûnik, hogy ô erre nem képes, mert a június eleji bôséges virágzásnak nincs eredménye. Tudományos kutatások szerint sokféle rovar látogatja a harangvirágokat, de a megporzó képességük nem egyformán hatékony.

Most július közepén újra hozott néhány virágot, és kíváncsian várom, hogy ebbôl lesz-e valami.
A megszürkült, papírszerûvé vált szirmokat leszedtem róla (nem volt könnyû), hogy látni lehessen a benne rejlô titkot. A bibén ott van a pollen, de hogy végülis megtermékenyült-e, azt egyelôre nem tudom eldönteni. Itt most jobban látszanak a spirálszerûen összecsavarodott porzók is. Sajnos a sziromleszedési operáció közben az egyik leszakadt, úgyhogy csak 4 látható.


Ez az egész kis termôrész kb. 5 mm átmérôjû (a csészelevelek nélkül).

Szerettem volna magot ebbôl a szép virágból, de nem sokra van kilátás.

A fenti adatok forrása – kivéve a képekkel igazolt saját megfigyeléseket – Graham Nicholls Dwarf Campanulas címû könyve (Timber Press, 2006), illetve interneten megtalálható tudományos dolgozatok kivonatai (abstract).

Nincsenek megjegyzések: