Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2011. április 20., szerda

Tündérvirág – Epimedium

Egy olyan növényünkről szeretnék most írni, amelyről én se sokat tudok még, de egyre jobban tetszik.
Két éve kaptam egy tövet – persze, hogy áprilisban (ajándékok hónapja :D).
Ahogy már említettem, társasházban lakunk. A lépcsőház bejáratánál van egy szabadtéri "folyosó", ezen keresztül kell hátramenni a kertbe. Itt fenyők által okozott árnyék, szárazság és még némi huzat is van, úgyhogy a gyomokon kívül más nem nagyon marad meg. Mindehhez járul még, hogy  a "zöld övezeten" keresztül járunk, mert a járdát motorkerékpár tárolására használják egyes lakók. Így aztán nem is lenne érdemes ide semmit ültetni, ami egy kicsit igényesebb a gyomnövényeknél. Viszont van egy elég széles beton párkány, amelyen elfér néhány edény. Így került ide egy kis fa teknő, virágtartónak. Nem a miénk, de felhatalmaztak, hogy ültessek bele amit akarok. Ezért befogadtam a tündérvirágot, amely már fölöslegessé vált egy másik kertben. És nagyon szép, különösen ilyenkor, amikor virágzik:

Epimedium 'Rubrum'
Tanultam én anno a tündérvirágról, hogy árnyéki évelő és igénytelen a talajjal szemben, sőt, az Epimedium alpinum-ot fel is kellett ismerni az évelő beszámolón, de őszintén szólva akkor nem vett le különösebben a lábamról, úgyhogy később kihullott az érdeklődési körömből szegény. 
Pedig szép, és tényleg igénytelen, ezt most már magam is megtapasztaltam. Bírja a huzatot, azt, hogy – árnyék ide vagy oda – kora délután azért rátűz a nap egy órán keresztül a fák között, és ráadásul az elmúlt két évben nem is nagyon erőltettem meg magam az öntözésével, nagyjából a természetre volt bízva.
Az Epimedium egyébként geofiton növény, vagyis föld alatti raktározó szerve van, ami ez esetben egy kúszó gyöktörzs, amely tápanyagot és vizet tárol, és a szaporodásban is segít (nincs kép – majd egyszer pótolom). Nálunk is szépen szaporodik, egy kis ágacskából lett ez a kis lilliputi erdő:


De állítólag nem agresszív. Ezt eddig nem próbáltam ki, most először ültettem mellé egy másik növényből 4 kis példányt (Corydalis cheilanthifolia).

A borbolyafélék családjába tartozik ez a nemzetség, körülbelül 60 faja él az Eurázsiai kontinensen itt-ott (leginkább Kínában), és Japánban. Az Epimedium alpinum Európai faj, az Alpokban, Appeninekben és a Balkánon is honos. Én azt hiszem, hogy ez a növény, amit Epimedium 'Rubrum' néven kaptam, az Epimedium alpinum egy fajtája. A virágai nem sárgák, hanem fehérek:


A virág nagyon érdekes, a vörösek nem szirmok, hanem csészelevelek, a sziromlevelek a fehérek, és sarkantyújuk van.
A virágok fürtöt alkotnak:


A levelek szélén vékony vöröses sáv húzódik,


és a levelek két- vagy háromszorosan hármasan összetettek:


Árnyéki talajtakarónak nagyon jó, mert egész nyáron megmarad a lombja. Ősszel szép a lombszíne (sajnos még erről sem készítettem képet), és ez egész télen megmarad, én vágom le tavasszal, amikor az új hajtások elődugják a fejüket a talajból.
A könyvek szerint augusztusban érdemes tőosztani, hogy még a tél előtt az új helyen be tudjanak gyökeresedni a növények.

Mint majdnem minden nemzetségnek, az Epimedium-nak is van már veboldala. Itt sok faj fotója látható. Kellemes nézelődést!


10 megjegyzés:

Nyözö írta...

Kedves Kata!
Nagyon érdekes és szép ez a növény -- és külön köszönet, hogy ennyire alaposan bemutatod azokat amikről írsz. Lehet felénk is jól érezné magát a sok árnyékban, így megjegyzem ezt a postodat, és ha sorra kerül majd a kert alaposabb rendezése, akkor feltétlenül visszatérek ide. :)

Józsa Kata írta...

Nálatok egészen biztosan jól érezné magát, úgyhogy én is azt ajánlom, hogy ne feledkezz el róla. Azt hiszem, lehet már kapni kertészetekben, de ha mégsem, tudok majd segíteni néhány tő beszerzésében is.

Művelt Kert írta...

Hálás vagyok, hogy rábukkantam nálad ilyen szép virágra! Én is feljegyeztem az alkalom adtán beszerzendők listájába :-)

Névtelen írta...

szia Kata hogyan lehet beszerezni a tündér virágot

Józsa Kata írta...

Sajnos azt kell mondanom, hogy nagyjából sehogy. Kertészektől tudom, hogy elég bonyolult a szaporítása, így nálunk nem "csinálják" sajnos. éppen ezért vagyok dühös a kedves szomszédasszonyomra, aki a fenti növényemet edényestől kidobta, mert az a láda szerinte már nagyon csúnya volt, a növényekhez meg nem ért, úgyhogy neki mindegy volt.
Szóval külföldről kell megpróbálni valahogy, még én sem szántam rá magam a keresésre. Sajnálom, hogy ennél többet nem tudtam segíteni.

Gabi írta...

Kedves Kata! Köszönöm az ismertetőt. A szavaidból úgy veszem ki hoyg te értesz a növényekhez, így bátorkodom tanácsot kérni tőled félárnyékos témában. Egy 4 szintes társasház északkeleti oldalának előkertjét szeretném beültetni, aminek egy részében ráadásul fák is vannk. az a rész ahol nincs fa kb reggel 6-tól 11-12-ig kap napot. Aztán van egy rész ház szélén, így már a déluténi napból is kap, kb 4-ig, itt viszont nagyon sok a levél felette, vagyis csak szűrten kapja a fényt. Milyen virágokat érdemes ezekre a helyekre ültetni? Ezt hívják félárnyéknak?

Józsa Kata írta...

Kedves Gabi!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, hosszabb ideig betegeskedtem, nem nézegettem a blogot.
Félárnyékba ültethetsz zergevirágot (Doronicum), szívvirágot (Dicentra), kaukázusi nefelejcset (Brunnera macrophylla), gyöngyvirágot, nyárára pedig gyűszűvirágot (Digitalis), sisakvirágot (Aconitum napellus – nyár eleji, Aconitum carmichaelii Arendsii – ősszel virágzik), esetleg évelő szarkalábat. Ezeket lehet, hogy karózni kell majd virágzáskor. És persze ősszel "eldughatsz" ide rengeteg tulipán- és nárciszhagymát. A virágzási idő rajta van a csomagon, lehet korábbiakat és későbbieket is válogatni.
Tulajdonképpen ha tényleg egész délelőtt süti a nap, akkor szinte végtelen a skála.
Sok sikert hozzá!

Gabi írta...

Szia Kata!
Köszi a választ :)! felírom a neveket, és megyek a gazdaboltba. Amúgy találtam ezt az oldalt is, akit még érdekel a téma, sok egyezik is amit mondtál: http://www.botanikaland.hu/cikkek/tavaszi-harmonia-felarnyekban/. Nagyon szeretem ezt a kertészoldalt.

Azt mondod a délelőtti nap elég a legtöbb virágnak, ez nagyon jó hír. Idén kezdem a virágültetést, lesz tapasztalatom. Köszi és üdv! Szép tavaszt és nyarat! Gabi

Józsa Kata írta...

Ja, igen, a haranglábak! De évelő peóniákat is ültethetsz, bár rövid a virágzásuk, de gyönyörű, és isteni az illatunk. Szóval, csak hely és pénz legyen :)
Viszont ha megfogadsz egy tanácsot, a meténgtől (Vinca) óvakodj! Nekem nincs vele tapasztalatom, de mindenkitől azt hallom, hogy minden mást elnyom, elissza a vizet mindenki elől, és ha egyszer megtelepedett, nagyon nehéz megszabadulni tőle.

Kinga írta...

Sziasztok !
Nekem is van tündérvirágom, a Tündérkertje web-en vettem. Több félét is megtaláltok ott. Szép nagy bokor már, rengeteget virágzik. Jó szívvel ajánlom.
Üdv: Kinga